V současné době neexistuje žádná pořádná kniha o Babettách, která by Babetty popisovala komplexně tak, jak tomu je třeba u Stadionů. Od údržbu, přes opravy, závodní úpravy, historii, různé tipy a triky, jak na co, známé osobnosti kolem Babett, cestovatele, seznam klubů, atd.
Pro každou informaci musíte pracně googlovat a nachytřovat se u zkušených lidí. Uvedu příklad: Např. konverzní tabulku svíček, barevné odstíny laku použitých během celé výroby, recenzi pneumatik, dešifrování vin kódu, srovnání výrobců pístů a jejich kvalit, atd...
Ďurkovič je jediná odborná kniha, bohužel obsahuje jen suché technická data bez užitečných informací pro většinu lidí. Začátečníkovi bude k ničemu si přečíst větu rozpůlíme motor a pak vylisujeme klikovou hřídel. Chápe, o co se jedná, ale neví, jak na to. A to by budoucí kniha všechno popisovala, jak se to dělá i v domácích podmínkách. U Babetty je to hlavně o know how, chápat souvislosti, co se jak dělá, co k čemu slouží a tohle žádná kniha nepopisuje.
Byl jsem několikrát osloven, ať napíšu nějakou pořádnou knihu o Babettách. Potenciál na to mám, je to jen o nesmírném množství času a energie, který bych do toho musel investovat. Tak jsem se pustil do předběžných kalkulací, kolik by stálo tu knihu sepsat a vyšlo mi, že aby se tento projekt mohl realizovat, musel bych shromáždit minimálně půl miionu Kč. Je to i tak hodně málo na to, co by to všechno obnášelo. 1-2 roky práce ve 2-3 lidech, objíždění zajímavých lokalit a lidí, shánění materiálu a know how, co ještě nemám.
No ale jak získat půl milionu? Tzn. prodat 1000 online knih po 500Kč nebo 2000 papírových knih za 500Kč, aby se zaplatila vstupní investice.
Tak jsme udělali anketu na pár fórech specializovaných na Babetty s celkovým počtem 1800 lidí. Zacílení bylo dokonalé. Jedná se vesměs o mladé lidi 13-30 let, kteří začínají na Babettách a nejvíce by tyto informace právě ocenili. Po pár dnech jsme zjistili, že z tohoto počtu má reálný zájem jen 44 lidí.
Takže jsme odsunuli projekt na neurčito. Zklamaný byl hlavně kamarád, čekal několik set zájemců, nečekal tak malý zájem o knihu zrovna od lidí, kteří se Babettám věnují.
Ono se ale není čemu divit. Bohužel a teď ruku na srdce, většina lidí kolem Babett má hluboko do kapsy, takže by neinvestovali 500Kč do nějaké knihy.
Jediná možnost by byla, kdyby se našel nějaký sponzor, který by projekt zasponzoroval, kniha by se doplnila o reklamu a pak se třeba šířila zadarmo online. Ale najdi důvěřivého investora, který ti vyplatí na ruku předem půl milionu Kč, když není nic ještě udělané