chystám sa na vývoj riadiacej jednotky pre babettu pričom jej hlavnou činnosťou bude riadenie zapálenia zmesi v závislosti od otáčok a zaťaženia motora (regulácia predstihu).
Viem, určite si teraz všetci myslíte, že pchať do babetty elektroniku nie je dobrý nápad, predsa len je to stroj-veterán, celkovo dosť zastaranej koncepcie, s "dostatočným" množstvom porúch - určite netreba pridávať ďalšie

A teraz k jadru problému: babetta má predstih nastavený napevno - udáva sa 1 až 1,5mm pred HÚ. Z toho sa dá ľahko vypočítať (trigonometria) predstih v stupňoch (pre 1mm je to 18°, pre 1,5mm 22°). Jediné čo nepoznám sú otáčky pri ktorých je tento pevný predstih ideálny. Ak budem predpokladať že sú to otáčky max. výkonu, t.j. 5000ot/min, tak sa zase dá jednoducho vypočítať doba horenia paliva - čas za ktorý sa otočí kľuka o 20° pri 5000ot/min - cca 660us. Ďalej stačí predpokladať konštantnú dobu horenia paliva a v reálnom čase prepočítavať predstih pre rôzne otáčky motora. Regulácia od zaťaženia by bola podstatne jednoduchšia, keďže nemám snímač podtlaku v saní, tak len niečo na spôsob snímania otočenia rukoväte plynu a porovnania s aktuálnymi otáčkami. Ak by bolo požadované zrýchľovnie (t.j. plyn vytočený viac ako zodpovedajúce otáčky), pridal by som k predstihu ešte 5°.
Čo sa týka samotného vyhotovenia, použil by som existujúci impulzový pól pre snímanie otáčok a pre základný predstih 40° (skutočný predstih by bol voči nemu oneskorovaný). Samozrejme bolo by potrebné pretočiť celý stator o niečo viac dozadu - navrtanie alebo vypilovanie väčších otvorov pre aretačné skrutky statora.
S návrhom DPS a programovaním procesora problém nemám, keďže sa tým živím. Najprv som zvažoval nejaké lacné PIC18 ale nakoniec tam asi bude C8051F006 kvôli vyššiemu výpočtovému výkonu (25MIPS).
Čo si o tom myslíte? Urobil som niekde v tejto úvahe nejakú kritickú chybu pre ktorú to nebude fungovať? Alebo máte nejaké zlepšovacie návrhy?
Všimol som si, že o niečo podobné sa už v minulosti snažil butan. Ako to dopadlo?