Pro úvod - jako elektrikář jsem naprostý začátečník. Mé první úvahy směřovaly nejdříve k úspoře energie pro předek na zadku a v tacháku. Tachák bude "pouze" ledka s odporem a polovodičová dioda abych zpětným proudem neprorazil ledku. Zadek bude řešen devíti ledkami: vždy tři v sérii a takto třikrát v paralele (tři, protože se jedná o superjasné ledky s napětím 2,1V) a opět polovodičová dioda. Schéma hotové, ještě zaměřím rozteče šroubů abych věděl jak veliký mohu mít tišťák - ledky co nejdál od sebe aby byla lampa celá pěkně osvětlená. Jako usměrňovač mám objednaný transil šestivoltý - šest voltů nemají na skladě. Do zásoby si jich vezmu víc, 4,90 je pěkná cena. Radu potřebuji s předním světlem. Ideálně bych si představoval dvacetiwattou halogenovou šestivoltou žárovku, ale takovou asi neseženu - ne s uchycením pro babču. Mohu Vás tedy požádat o pomoc s výběrem žárovky? Pokud mám něco špatně, nebo hloupě řešeno, prosím, opravte mě. Děkuji všem mnohokrát a přeji klidné svátky a mnoho úspěchů v novém roce. Ať to jezdí (svítí