pomalu zajíždím zgenerálkovaný motor s Almet pístem a Buzuluk kroužky a dokonce jsem se vrátil i k původní hlavě a válci a musím říct, že ten rozdíl v tahu a jízdě je fakt poznat na první pohled.
U převodovky a spojky jsem ale bohužel musel všechny díly vyměnit za díly z druhovýroby, protože po 26 letech provozu (zvlášť prvních 23 let, kdy tomu nikdo nerozuměl) byly čepy a některé komponenty docela vymlácené a každou chvíli se zdálo, že mi z převodovky něco upadne.
S tím souvisí můj problém, že mi to s aktuální konfigurací nových dílů (1500km najeto) řadí příliš brzo, tak při 15-17kmh a to mám převod 14/51. Jinak řečeno, motor se nedostane do optimálních otáček, aby po zařazení dvojky táhl a dále akceleroval do mírného kopce. A proto se šinu do kopce sotva 15kmh a neustále mi to tam háže dvojku, ale na tu to pak nedokáže táhnout a tak musím ubrat, aby to zas podřadilo a skoro mě předjíždějí cyklisté. Přitom, kdyby to řadilo při 20-25kmh, tak by to bylo v pohodě a motor by pak i na dvojku dále akceleroval.
Přečetl jsem si Ďurkoviče a jiné manuály, ale nikde se tam neřešil tento problém. Jelikož nejsem ještě úplný expert na převodovku, tak nevím, kde co upilovat, ohnout, apod, aby to řadilo při rychlostech tak o 5-7km vyšších a nechce se mi to řešit amatérsky tím,že si do bubnu nakapu pár kapek oleje

Díky za případné náměty.