Zdĺhavé (lenivé) radenie 2. stupňa

Spojky jsou kultovní součástí našich strojů. Zde mají samostatnou rubriku...

Moderátoři: IGI, milda, DRN

Zdĺhavé (lenivé) radenie 2. stupňa

Příspěvekod igoreva » čtv kvě 24, 2007 9:00:40

Mám štandardný problém so spojkami. Čo už iné na Babette človek rieši ak nie spojky.
Na Babči som vymenil nové čeľuste 2. stupňa a oba regulačné unášače (ide o ľahké čeľuste).
Pri rozbiehani po rovine mi preradenie do druhého stupňa trvá veľmi, veľmi dlho. Motor sa na jednotke vytočí do obrátok a preradí neskoro. Počas dlhého radenia ani nepostrehnem, že už tam je dvojka. Zlostí ma, že aj to "vytáčanie" na jednotke nie je ako bolo. Na križovatke ide Babča lenivo do otáčok.
Spojky som znovu rozobral, dokonale odmastil všetky plôšky, odmastil bubny a zdrsnil obloženia (jemným brusným papierom č.1200) ale závada sa stále prejavuje. Dokonca ani proklamované zabehnutie a sadnutie spojky sa neprejavuje. Babča stále radí do dvojky lenivo a veľmi pomaly.
Uvažujem či by to nemohlo spôsobovať vybitie dier v unášačí čelusti 2. stupňa. Čap na ktorom sú čeľuste je dosť voľný. Čeľuste sa na čapoch kývajú do bokov, diera na unášači je vajcovitá a dosť odtlačená.
Má niekdo podobný problém?
Čo robiť?
Igor
Naposledy upravil igoreva dne čtv kvě 24, 2007 20:17:22, celkově upraveno 1
Babetta 210 je naozaj jednoduché a dômyselné približovadlo (jazdí mi max. 48 km). Pridal som jej brzdové svetlo.
igoreva
Mistr fóra...
Mistr fóra...

setty

Příspěvekod SETTY » čtv kvě 24, 2007 17:58:19

skus este pockat a chvilu jazdit ak nemas zamasteny bubon 2ky tak to moze byt tym ze nove celuste si sadaju ak sa to nezlepsy tak bude oproblem asi niekde inde.
SETTY
Pokročilý diskutér...

Příspěvekod igoreva » čtv kvě 24, 2007 18:17:26

Bubon zamastený určite nie je. Extra pozorne som všetko odmasťoval a aj jemne zdrsnil brusným papierom č. 1200. V spojke je vymenené takmer všetko okrem unášača čeľustí (stojí moc peňazí).
Na unášači som si všimol, že dve diery pre čap sú veľmi voľné, sú vybité a umožňujú čeľustiam voľnosť smerom do bokov. Možno to spôsobuje ich pribrzďovanie a neskoršie pritlačenie o bubon. Aj mosadzná plôška na nových čleľustiach sa odtláča nejako excentricky (nie v strede vyfrézovanej plochy). Na starých som mal odtlačok pekne v strede, tu nie.
Budem s tým ešte chvíľu behať a potom ak sa stav nezlepší odtlačky ešte raz vyhodnotím a kúpim aj ten unáčaš.
Igor
Naposledy upravil igoreva dne čtv kvě 24, 2007 20:19:46, celkově upraveno 1
Babetta 210 je naozaj jednoduché a dômyselné približovadlo (jazdí mi max. 48 km). Pridal som jej brzdové svetlo.
igoreva
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod ben » čtv kvě 24, 2007 18:17:42

ma presne ten isty problem!!! radi dvojku az pri vytoceni 1 uplne na max. a veeeelmi dlho
robilo mi to aj pri starej spojke, dnes som kupil novu aj s unasacmi a robi to stale! uz som uplne bezradny, vyskusal som uz snad vsetko! za dobru radu vopred dakujem!
babetta je jednoducho genialny velkoobjemovy zavodny stroj :)

Neklikat!!!
ben
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod igoreva » čtv kvě 24, 2007 18:29:00

"Ben", aké máš čeľuste? Ľahké alebo ťažké? ja ľahké.
Pri ľahkých je problém asi v trení na styku tvrdého ozubu regulačného unášača s mosadznou plôškou na čeľustiach.
Ako som písal hore, na starých čeľustiach bol veľký odtlačok pekne v strede a teras ho mám malý a na boku, a kedže je veľká vôľa v dierach na unášači čeľustí vzniknutým momentom sa vychyľuju v čapoch a dotláčajú o bok bubna. Sú takto brzdené a preto neskoro zaraďuje dvojku - to je moja teória. Totiš regulačný unášač má na úlohu čiastočne oneskorovať zaradenie dvojky a ak so k tomu pridá to trenie o bok bubna tak sa nečudujem že neskoro radí.
Uvidíme!
Myslím, že naozaj musím vymeniť aj ten unášač čeľustí. Bude to stáť 345.- Sk ale nič iné mi už nezostáva. V starom unášači si dám vylokrované diery vyvložkovať a budem ho mať ako náhradný diel do budúcna.
Igor
PS: Cez víkend spojku rozoberiem a dám sem foto toho nového odtlačku na mosadznej plôške (po cca 300 km)
igoreva
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod ben » čtv kvě 24, 2007 21:45:08

mam lahke celuste, ja praveze nemam vobec zadnu volu!! ani do stran ani nikam, tie nove celuste su tam takmer napevno, na tych starych to robilo tiez (neskore radenie) ale obcas to preveze radilo az prilis skoro a tvrdo!! az som citil tvrde trhnutie!!
mimochodom uz som dnes na tej novej spojke nabehal 30 km a postupne sa to stale zlepsuje!!!
:P uz to radi omnoho lepsie!! sice stale nie idealne, ale zabehava sa to, cize igor najprv skus nabehat aspon 50 km, ak ak sa to stele nezlepsi tak az potom zainvestuj

Neklikat!!!
ben
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod igoreva » pát kvě 25, 2007 8:20:42

"Ben"
OK, dík za užitočnú skúsenosť. Idem celý víkend jazdiť, ale aj tak to potom rozoberiem a kuknem sa na odtlačok zuba regulačného unášača a mosadznej plôšky čeľustí.
U mňa tie pakne majú vôľu do strán, a dosť veľkú. Kývajú sa aj s čapom v diere unášača. Chce to naozaj vymeniť aj unášač čeľustí a čapy.
"Ben" pri akej rýchlosti ťi preradí z 1. do 2. stupňa keď sa po rovine rozbiehaš z nuly, a koľko sekúnd to trvá?
Akú dosahuješ rýchlosť?
Igor
igoreva
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod ben » pát kvě 25, 2007 10:23:34

akurat som prisiel zo skoly (bol som na bebette) 10km tam a 10 km naspat a znova sa to o trochu zlepsilo, a k tomu radeniu: mne tam dvojku babetta sama nehodi ani keby idem na jednotke 40. musim tam dvojku hodit ako keby manualne :lol: tym myslim ze jej vselijak pomaham plynom aby tam dvojku hodila a tym padom je to na mne pri akej rychlosti preradi
ale hrozne ma sere to vsetko uz ze , aj ked idem aj na mierne stupanie tak ihnet straca vykon, a zacne smykat spojka a hned to je zas na jednotke, s tou spojkou su len problemy :evil: mal som ostat pri motore z 215-ky, tam sa nemalo co kazit :cry:

Neklikat!!!
ben
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod igoreva » pát kvě 25, 2007 11:20:13

"Ben"
Už to je čudné, že ti nepreradí plynule do dvojky keď ideš rýchlejšie ako 25 až 30 km. Čeľuste dvojky ti asi trením niečo pribrzďuje a preto oni same nazaradia druhý stupeň, to sa udeje len ubratím plynu, čím sa vôle uvolnia a pakne dosadnú na bubon. To by tak nemalo byť! Skontroluj si kde niečo trie a čo ich môže pribrzďovať. Totiš "falošné" trenie spôsobuje aj to, že máš nižší výkon i v jednotke.
Alebo čo by bolo horšie, že máš nespoľahlivú volnobežku v motore a neskoro vypína. Takto sa "háda" jednotka s dvojkou. Samozrejme že vyhrá jednotka lebo je momentovo silnejšia. To by aj vysvetlovalo, že musíš preraďovať len plynom.
Nechcem ťa nahovárať na míňanie peňazí ale asi sa ani ty nyvyhneš výmene unášača čeľusti 2. stupňa kôli vylágrovaným dieram v čapoch (cca 345.- Sk). Tia potom krivo vedú čeľuste.
preraďovaní.
Igor
igoreva
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod ben » pát kvě 25, 2007 11:38:58

nenahovoris :lol: unasac je v poho ten nema volu, ale ta volnobezka tym si ma zarazil :shock: mozno to je tym, lebo cital som tu ze ked sa chces rozbehnut a ide to jak na neutrali tak je zla volnobezka a ja ked zmiesta pridam plyn tak asi 1/2 sekudy to huci jak na neutrali a zaden tocivy moment, a az po pol sekunde zacne "trhat", je to sice uplne minimalny cas ale skuseny babetista to uz pociti :lol: mozno si uz len namyslam :? ale ked je clovek zufaly uz sa chyta kazdeho stebielka nadeje 8) ako vlastne spoznam ze je volnobezka v poho?

Neklikat!!!
ben
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod igoreva » pát kvě 25, 2007 12:04:30

Ak nezopne hneď v začiatku volnobežka tak by si nemohol ani nakopnúť babettu.
Naopak ak nerozopne pri zaradení 2. stupňa (cca 25 až 30 km) tak dvojku tam nikdy nedáš alebo sa tam dvojka dostane až po dlkšom čase keď sa volnobežka konečne rozpojí. U teba to nastane asi tým uberaním plynu.
Volnobežka je tam na to aby riešila "hádanie" sa jednotky s dvojkou. Totiš oba stupne sú zaradené súčasne len v správny čas volnobežka odpojí jednotku.
V tomto jedinečnom agregáte je dôležité aby správne pracovala volnobežka.
Inak poruchy volnobežky sú naozaj zriedkave. Je to relatívne spoľahlivý dielec.
Skús dať menej viskózny olej a častejšie ho vymieňaj. Možno máš vnútri nejaké smeti ktoré sa dostali do valčekov volnobežky a je potrebné ich vyplaviť. Ja som ju prepláchol benzínom s trochou oleja a potom 2x po sebe novým olejom PP80.
Igor
PS: Ešte ma napadlo že môžeš mať chybu v rozbehovej spojke. Jej tri čeľuste sú niečim brzdené. Skús pozrieť či nemáš prasknutú jednu s troch planžetiek pod čeľusťami a spriečena planžeta brzdí čeľusť . Nemusí to byť vidieť, rozpoj segerky a pozri planžety.
Naposledy upravil igoreva dne sob čer 09, 2007 18:58:54, celkově upraveno 3
igoreva
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod ben » pát kvě 25, 2007 12:13:55

dik za rady, slubujem ze uz nebudem otravovat s hovadinami :twisted: skusim vsetky rady ktore si mi dal apotom anpisem vysledok, ak to ani potom nepojde .........

Neklikat!!!
ben
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod ben » pon kvě 28, 2007 21:04:11

dnes je stastny den!! spojka si konecne sadla a radi to uz v pohode (musim si zaklopat na drevo :wink: )!! :P , sice stale to nie je uplny ideal, ale da sa uz uplne v pohode na tom jazdit
"igoreva" dik za rady! bez tej rady s vycistenym prevodovky by to este stale neislo, parkrat som ju preplachol, bez nadeje som sa isiel previest, nastartujem, prydam plyn, jednotka vyjde na 15km/h a sup tam dvojku!, bolo to aj tym ze celuste sa predsa len museli trochu zabehnut, fakt dik za rady :wink:

Neklikat!!!
ben
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod igoreva » sob čer 09, 2007 19:03:53

"Ben" ako ti spojka radí z jednotky do dvojky? Už si problém vyriešil?
Pri akej rýchlosti ti preraďuje na rovine a ako dlho jej to trvá?
Podľa mňa lenivé radenie môže byť zapríčinene aj nedostatočným výkonom motora.
Ak nie je dobrá kompresia spaľovacieho priestoru a z toho odvodený nižší výkon motora tak žiadne "vylepšovanie" spojok nepomôže. Lenivé radenie je podľa mňa zapríčinene aj týmto slabým výkonom lebo nie sú k dispozícii dostatočné veľké otáčky na pritlačenie čeľustí 2. stupňa. A tak čeľuste preklzujú a druhý stupeň zaradia (volnobežka vypne) až pri výššej pojazdovej rýchlosti. Tú sa už uplatňujú otáčky ktoré čeľuste získavajú od pojazdu.
Druhou a dosť častou príčinou dlhého preraďovania z 1. stupňa na 2. stupeň je olej medzi regulačným unášačom a mosadznou plôškou čeľuste. Prečo ten olej na radenie takto vplýva doteras neviem pochopiť, ale odskúšal som to experimentálne.
igoreva
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod ben » sob čer 09, 2007 22:08:29

ne zatal nic nepomohlo, (uz pomaly sporim na tazku spojku 8) ), s tym vykonom si ma dost zaskocil, zatial som skusil ci nepodfukuje hlava, a vyzera to v pohode, ale po rozobrati som zistil, ze spoj hlava-valec je mokry od nespaleneho oleja tak to preventivne zabrusim, ale pochybujem ze to pomoze
teraz mam 35z. rozetu tak teraz ma to az tak netrapi, lebo jednotka mi bohato vystaci :lol:
s tym olejom som to skusal aj ja, a bolo to este horsie (myslel som ze ked zmensim trenie, tak unasac bude mat ulahcenu cinnost)
ako pokracujes ty v rieseni tohto neprijemneho problemu?

Neklikat!!!
ben
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Další

Zpět na Spojky