od Jenda » úte čer 12, 2007 21:57:16
Zaskočení pastorku bych na zlámání nohou sice neviděl /u kousnutí cvrčka ano/, ale u pastorku při takových 50-60km je to na urvání pastorku, rozbití ložiska a poničení motoru a nevylučuje se ani fatální držkopád. Sám toto ale využívám také. Platí zde ale několik zásad:
1. Při vypnutí se řádně přesvědčit že pastorek je bezpečně aretován v poloze vypnuto.
2. Motor nesmí nikdy běžet! Pokud takto jedem v noci, jediné řešení je halogenová cyklistická svítilna na baterie upnutá na řídítkách. Mám to tak udělané. Zní to jako špatný vtip, ale baterčička s halogenem 4,7V 5W napájená čtyřmi NiMH akumulátory svítí líp o 200% než původní světlo. Na jedno nabití v létě vydrží tak 2-3 měsíce. NiMH články jsou však drahé /100 - 180,- peněz kus/ a musí mít speciální nabíječku, která přijde tak na 700,- peněz. Ale mají obrovskou kapacitu /až 2800 mAh/ a neuvěřitelnou výdrž. Možno použít i akumulátory levnější, obyčejné NiFE nebo NiCA, ale budeme častěji nabíjet. Zde můžeme mít nabíječku obyčejnou. Navíc, používáme li NiMH články, musí mít svítilna kontrolku vybití. Pokud je dostaneme pod 1V na článek, nic je nezachrání a jsou na vyhození. Taktéž v zimě, kdsys e nejezdí je musíme alespoň 1-2x nabít. Mají velký samovybíjecí proudy. Požívání běžných AA /tužkových/ baterií je vyhazování peněz. Alkalické baterie PHILIPS /největší sračka mezi baterkama/ mi vydržely svítit přesně 15 minut. Pak už se rozsvítilo světýlko hlásící vyvití. Což při ceně 20 až 25,- za kus je dost drahá sranda.
3. Pastorek, respektive jeho hřídel musíme bezpodmínečně mazat a to před každou jízdou, kdy uvažujeme o dlouhejch úsecích s vypínáním. Stačí na to obyčejný M2T.
Poznámka:
Tuhle baterku jsem koupil v bazaru za neuvěřitelných 120,- peněz i s baterkama. Byla evidentěně z čórky a tak se smlouvalo o ceně. Bazarník chtěl víc, ale ukecal jsem ho, že u těhle baterek nikdy člověk neví. Skočil na to. Jak se ale ukázalo, byly všechny čtyři O.K. Nabíjel jsem je nabíječkou od služebního foťáku, který používal stejné baterie. Vydržely mi 2 roky, po té co ji nechal někdo doma svítit a baterky šly do kopru. Musím koupit nový.
Naposledy upravil
Jenda dne úte čer 12, 2007 22:01:23, celkově upraveno 1