Tak jsem našel řešení a něco mi říká že bych se měl o něj podělit. Ale ať se vrátím v čase do minulého léta:
Kalafuna došla!Měl jsem vždycky připravené dva páry paken, jeden v bubnu a na druhém zasychala čerstvě natřená kalafuna. No bylo to provizorní řešení ale fungovalo konkrétně do doby než mi ta kalafuna došla. Pak jsem zkoušel na sucho všechno možné i nemožné, dokonce jsem si koupil na zkoušku fungl nové lehké spojky (ty jsou ještě horší než cokoliv zkoušené před tím) no zkrátka jsem byl s rozumem v koncích a zoufalý, tak že jsem plánoval si snad i vlastní čelisti udělat.
Problém byl skutečně v tom že pakny, když se točí a mají se rozevřít derou se o bok bubnu a prostě to trvá a nebo se nerozevřou vůbec. Buben doškrabaný jako kráva. Prostě osky na kterých je obložení nejsou naprosto kolmé k bubnu nebo čelisti trošku vanglují a je to. Napadlo mě tedy vzít oškrabaný buben ke kolegovi soustružníkovi nech mi jednak doškrabanou plochu srazí na rovinu a zároveň tím ubere něco málo z bubnu a měl by tak mezi stěnou a bokem paken vzniknout větší prostor. Buben nasadil na soustruh a sdělil mi že ani omylem protože:
- Buď se mu nepodařilo do soustruhu buben upnout tak aby byl naprosto souosí s osou soustruhu.
- Ten buben tak souosí prostě je v důsledku běžného používání. V každém případě by to tak maximálně urvalo špičku nože než že by to něco ubralo.
Zkušený soustružník mi ovšem poradil jinou radu: Když mi vadí doškrabaný buben, mám si ho jednoduše vyleštit běžnými prostředky a pod gufero na bubnu vrazit nějakou podložku ať pakny trošku odsadím (hlavně to bylo míň práce pro něj

). Což je vlastně zmiňované řešení do kterého jsem se také pustil:
Na konci minulého roku jsem vysadil buben z motoru, vzal ho k soustruhu na vrtačku jsem nasadil kolečka z leštící sady a pustil se do toho. Teprve když jsem mírně rozleštil doškrabanou plochu vylezlo na povrch jak moc se čelisti do bubnu zakusují.

- buben.jpg (82.18 KiB) Zobrazeno 6922 krát
Ty rýhy jsou nějaký ten milimetr hluboké, akorát na matném doškrabaném bubnu to není vidět. U odsazení pro gufero je ta plocha původní a kousek od ní dál od středu kam už čelisti při otáčení dosáhnou doslova vysoustružili do materiálu schodek. No rýpal jsem se s tím celý den do večera a rýhy se mi nepodařilo úplně vyrovnat, schodek už vůbec ne, ale řekněme že jsem dosáhl stavu se kterým jsem byl po úmorné dni spokojen.
Podložku jsem si nechal vypálit myslím z plechu tl.1,5mm, možná dva milimetry, samozřejmě na několikrát protože jsem si to pořádně neproměřil. Ale prostě tak že podložka zapadne pod gufero a plocha odsazení na čelistích která se má dotýkat bubnu pod guferem se dotýká podložek.

- podlozka.jpg (68.45 KiB) Zobrazeno 6922 krát
Nové gufero jsem nalisoval a tím podložku v bubnu zajistil vše složil a od té doby funguju. Neřádí to úplně jak fungl nová převodovka, ale rozhodně nemusím řadit rozjezdem z kopce (lehká varianta) a do mírného kopečka dvojka drží. Prostě mi to vyhovuje.
Na začátku dubna jsem provedl kontrolu jak podložky tak bubnu samotného:

- kontrola.jpg (50.38 KiB) Zobrazeno 6922 krát
mírně od uhlíkového prachu, nic co by trocha technického benzínu nespravila. Ale jinak jako nová a od čelistí ani škrábanec. Od těch dob jsem převodovou spojku rozdělanou neměl a prostě jsem jezdil a řešil i jiné věci. Až do teďka kdy už mírně začíná vynechávat, ale předpokládám že prostě bude už sjeté obložení. Až budu mít čas tak to rozdělám a zkontroluju. Najezděno několik 1000km bez toho abych neustále musel řešit nefunkční spojku. Přitom řešení za desetikačku.