Moje zaliba - B210

Přestavby, zásadní úpravy, renovace starých Babett, atypické verze motorky, zkušenosti pro nováčky. Možno vložit i foto...

Moderátoři: IGI, milda, DRN

Re: Moje zaliba - B210

Příspěvekod Pat » ned kvě 26, 2013 17:28:24

Takze konecne jsem vyresil poradne predni svetlo na babettu s originalni parabolou bez uprav!

Predpokladem pouziti je mit dobre premotane civky, vzadu led svetla, aby byl dostatecny vykon pro predni zarovku. Nebo jako v mem pripade premotane civky a vyrobeny stabilizator napeti pro celou babcu, k tomu pouzita baterka 12V 7.2Ah.
Na riditkach mam prepinac dalkovych svetel z fichtla, protoze zarovka je dvouvlaknova. Zarovka je oznaceni R2 40/45W, pro patici P45t. Delaji se i klasicke, ale ja sehnal halogenovou. Zarovky se blbe shani uz se moc nevyrabi, ale pres net jdou bez problemu koupit, me se povedlo v autokelly, maji na objednavku (zn. osram). Pro namontovani staci pouze odstranit cely ten origo vnitrek pro uchyceni puvodni zarovky v parabole a ohnout konektory do boku, aby se to veslo do svetla (vice na foto). Kuzel svetla je naprosto optimalni (predtim jsem pouzival zarovku 35/35W HS1, ktera mela kuzel prilis siroky a dalkove svitilo lehce do blba). Jak jsem se zminil pouzivam baterku a vykon altiku mam samozrejme o kus mensi. Abych pri delsi jizde nevyplacal baterii uplne, nainstaloval jsem dopredu led modul s 3x SMD LED (v GME za 30 rovnou na 12V) a misto origo vypinace ve svetle jsem dal prepinac kterym vypnu ledky a zapnu normalni svetlo + osvetleni tachecu (pres den nesvitim). Behem vypnuteho svetla se zaroven dobiji baterie, protoze vykon altiku je vetsi nez spotreba. Dlouho jsem laboroval s elektrikou, protoze casto jezdim vecer (z prace, z trenalu apod) tak abych neco videl. Cele jsem to delal ted o vikendu a vcera vyzkouseno a jsem naprosto spokojen. Tak jsem se s Vami chtel taky podelit a pro ty co jeste premysli nad vymenou muzu doporucit tuhle variantu!!

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Pat
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Příspěvekod Ozzy » pon kvě 27, 2013 20:30:38

To přídavný světlo svítí docela hodně, je lepší nežli originál od babetty? A kde jsi ho koupil a jak jsi ho zapojil?
Místo oslovení Ozzy radši KAPR
moje Babetta : http://speaker.cz/motoboard_305/viewtop ... =18&t=2757
moje stránka na FB ohledně stroje Babetta : https://www.facebook.com/babetta.gang?ref=hl
Ozzy
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod Pat » pon kvě 27, 2013 21:09:55

To pridavny je lasickej led modul z GME:
http://www.gme.cz/led-moduly/led-modul-vodotesny-3x-led-bila-62x14mm-p517-206/
jako ve tme to je videt krasne, ale to mam zapnutou klasickou velkou zarovku
pouzivam to pres den, abych nenicil baterku, neco jako denni sviceni
prichyceny to je skrz masku normalne na dva sroubky M3 do tech mezer co uz jsou v masce origo, takze s instalaci zadnej problem a s napajenim uz vubec ne, kdyz je to na 12V tak sem to jen napojil na mou soustavu na babci :)
Pat
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Příspěvekod PetrT30 » úte kvě 28, 2013 9:06:11

nějaký takovýhle LED světlo pro origoš elektriku se nenajde?
- B@BeTT@ 210 moje
- B@BeTT@ 207/500 moje =prodaná=
- B@BeTT@ 210 renovace
- B@BeTT@ 207/300 renovace
PetrT30
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Příspěvekod Pat » úte kvě 28, 2013 9:36:23

Obavam se ze ne, protoze na 6V se nic nedela, leda by sis neco vyrobil. Taky bacha na to ze na ledky to musis mit usmerneny a aspon trochu vyfiltrovany jinak ty ledky znicis. Pokud nekdo uvazuje nad pouzitim techle ledek dopredu nebo i dozadu treba, tak radsi at si koupi 12V gelovou baterku k tomu. Tu nejmensi na 1.2Ah prodavaji v GME za 180, da se umistit skoro kamkoliv (rozmery jsou na strankach). Kdyz nebudes pouzivat vykonovy ledky tak na tu baterku ti to vydrzi svitit nekolik hodin nez to bude potreba zase nabit.
Pat
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Příspěvekod ridchey » úte kvě 28, 2013 10:14:29

mno,ono to nebude s tema led zarovkama zas tak tragicke, zrovna testuju "origo čína" do zadniho svetla(fotky dodam pozdeji,zatim jen odkaz: http://aukro.cz/2ks-1156-ba15s-13-5050- ... 14051.html ),
jak pise Pat jsem usmernil proud malym mustkem a pridal 470uF kondik na vyfiltrovani a prozatim funguje tak,ze do stran sviti i pri 6V docela slusne(neboli ze svetlo sviti je dobre videt i za denniho svitu), a z horni strany (3 čipy) nesviti, ty se rozinaji az pri vetsim napeti,ale i pri 12V sviti trochu mene nez ty bocni.
takze se chystam na babci odpojit omezovač (6V) a uvidim,kam se dostanu s napetim pri standarni hlavni zarovce.....
predpoklad je,ze se zacnou rozsvecet i ty horni čipy, a v další fázi budu testovat i ledku do predniho svetla 10W.
cilem by mela byt co nejmensi narocnost na pouzity material a pri zapojovani i jista blbuvzdornost ,a odolnost proti prepeti i bez pouziti omezovace tak,aby si to zvladl zapojit i uplny elektro laik :-)
stator je z r. 1992, tudiz vice-plechova jadra civek ,ale snad by to mely zvladnout i starsi verze....
Ten kopec dam,i kdybych mel zhebnout...
Bez boje mne nedostanou...
:-)
ridchey
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod Pat » úte kvě 28, 2013 10:39:00

No ver mi ze ty ledky china odejdou brzo, mam v zadnim svetle pouzity pole smd ledek vymontovany z zarovky 230V, to pole je delany na 12V, v zarovce je malej zdroj. Po par tydnech jezdeni atd uz polovina tech cipu nesviti, je to proste pekna sracka. Nastesti zatim je to dost videt tak to neresim, ale casem to vymenim za tohle:
http://www.gme.cz/led-moduly/led-modul-vodotesny-4x-led-bila-38x36mm-p517-215/
tady s tema modulama z GME mas vetsi jistotu, navic jsou vodotesny a sviti na tech 12V fakt paradne, na kolik nejmin jsem nezkousel, protoze nemam nastavitelnej zdroj
verim ze pokud by nekdo chtel na babette 12V bez premotavani tak to pujde, protoze jsem si vsiml ze brzdovej pol na novejsim statoru je drat 0.5 a dost zavitu (nepocital jsem to pri odmotavani), kdyz by se tyhle zapojily 3 paralelne (3x10W teoreticky) a dal se k tomu omezovac na 12V, tak by nebyl problem pouzit tyhle moduly a dopredu dat treba tuhle zarovku:
http://www.scootland.cz/zbozi/str8-zarovka-12v-20w-p26s-2013-halogen/
ale fakt to nemam jak otestovat, lehkej test bys teoreticky mohl udelat ty, zkus na ten samotnej brzdovej pol (kdyz rikas ze mas ten altik 20+10) pripojit 5W 12V zarovku (klasicka do zadnich svetel, urcite doma najdes) a uvidime jestli se rozsviti
edit: pripoj tam radsi R10W 12V, tu 5W bys nejspis odpalil :-D
Pat
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Příspěvekod ridchey » úte kvě 28, 2013 11:56:37

tak u mne je ten jeden pol vyuzity spise na klakson,bo brzdove svetla nemam.ale samozrejme to prubnout muzu, ovsem co by to nakonec udelalo pri soucasnem zatroubeni se neodvazuju vubec odhadovat,ale tusim neco hrozneho :mrgreen:
jinak nastavitelny zdroj mam, zvladne bez problemu i klasickou H4, tak laborovat se da vesele:-)
ta halogenka je ovsem mazec, a to i cenovy....
vyzkousim to co mam koupene a na tu 10W ledku zatim cekam az dojde.
co se tyka zivotnosti ledek,tak je to bida i kdyz koupis klasicke bile svitive diody cire ,vysocesvitive,tak po nejakem case prestavaji svitit s tou intenzitou jakou zacaly(delal jsem si lampicku k PC a za rok je po nich) anebo prdnou uplne(a to byly samozrejme omezene proudove,zadne pretezovani),
nicmene co jsem mel cervene ledky nabastlene do stare patice z zarovky,na zadnim svetle,tak ty vydrzely cca 10 let i bez usmerneni....:-)
Naposledy upravil ridchey dne úte kvě 28, 2013 12:06:36, celkově upraveno 1
ridchey
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod Pat » úte kvě 28, 2013 12:03:26

tak dneska se vsechno vyrabi levne cenove, takze to hovno vydrzi, ale i kdyby rok pri cene tech ledek je to smesny, jen to musis znovu nabastlit
je jasny ze kdyz zatroubis klaksonem tak to zhasne a kdo vi jestli vubec zatroubi, ale jak casto pouzivas klakson? :-D
jo cena zarovky je docela drsna, ale zatim jsem nikde jinou do origo patice p26s nevidel (15w samozrejme jo, ale ne 20w), kdyz uz by nekdo menil civky v altiku za ty brzdovy (ktery taky neco stoji) tak ta zarovka uz ho nezabije, navic co by clovek pro svou babettu neudelal :-D zvlast kdyz to bude vypadat jak origo
zkus pak nejakou tu 12V zarovku z auta samostatne na tu civku at vime jestli to jde nebo ne ;) dik
Pat
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Příspěvekod ridchey » úte kvě 28, 2013 12:17:36

tak,nejak asi bude svitit:-) ale hlavni vyhoda ledek v zadnich zarovkach je ta,ze pri jizde po čičistouns netrpi vlakno zarovky vibracemi a hned tak se neuklepe
ridchey
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod Pat » úte kvě 28, 2013 12:22:57

no prave tak nejak, me jde o to jestli se to na tech 12V dostane pri strednich otackach nebo ne, pokud ne, pak moje uvahy muzem rovnou zapomenout, vim ze ta civka je delana na 6V 10W, ale podle me by mohla jet i na 12V zarovku, jen to asi bude mit trosku mensi vykon, to by ale porad nevadilo kdyz das dopredu 20W a zbytek budou ledky :)
Pat
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Příspěvekod ridchey » úte kvě 28, 2013 20:10:51

dnes prisla ta 10W ledka, sviti dost, ale topi jeste vic, chladic c.1 musim vymenit za vetsi, a to bylo zkouseno zatim jen na baterku 11V :roll:
P1080727x.jpg
P1080724x.jpg
P1080728x.jpg
ridchey
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod mirra99 » úte kvě 28, 2013 20:58:29

ridchey - když máš na klaksonovou cívku připojenou 10W žárovku a svítíš a zároveň zatroubíš nestane se nic žárovka jenom zhasne a důvodu většího odběru klaksonu. Jinak já jí mám danou jako záložní na vypínač abych byl po tmě vidět a osvětčila se mi 12V/10W ta nehoří.
Dva kvalty stačí, když dvoutakt tlačí!! viewtopic.php?f=18&t=2422
B210/121
B210/100
mirra99
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod Pat » stř kvě 29, 2013 8:59:06

No s tim chlazenim budes asi celkem zapasit, me stacilo kdyz sem musel uchladit jenom blbou 3W ledku a mel sem to na malym chladici a i tak to palilo, tady s tou 10W to budes mit jeste horsi. Ty vykonovy ledky jsou na tohle potvory.
Pat
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Příspěvekod Pat » stř kvě 29, 2013 16:27:48

Tak jsem ted jen pro zajimavost chvili hledal zarovky do origo patice a ejhle co sem nenasel:
http://www.scooter-tuning.cz/zarovka-12v-35w
klasicky zarovky s vykonem 25W i 35W na 12V, to uz by se dalo pouzit pro ty co chteji origo stav, ta 25W na tom silnejsim altiku by mohla jit i bez premotavani civek
Pat
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

PředchozíDalší

Zpět na Vaše stroje