Tedy:
Vzhledem k tomu, že se Vápenky blíží a kopců je cestou víc než málo, byla otázka teploty voleje aktuální. O otáčkách jsem neuvažoval /slyším přece ne?/, ale nakonec se to dost šíleně zvrtlo...
Několik týdnů jsem procházel motorkářský ishopy s budíkama a technikou. Líbil se mi teploměr Hawkey Hawk, nádhernej kousek v oldtime stylu, ale: 1890,- za budík a 999,- za čidlo, to by mne mohli líbat... A navíc to čidlo neměli ve verzi M12x1,5 pro motory Honda, kterou potřebuji, takže do Rakous a u Luise za 29,- E koupit to pravý a tohle si doma nechat zarámovat. O otáčkoměrech nemluvím; tam to bylo děsný. Od 2600,- přes 6900,- a více. Naftu na zahradě netěžím a tisícovky u nád doma na stromech nerostou. Pak jsem narazil na jeden obchůdek v Praze. Blbě se hledá, je ve Vysočanech až nakraji vsi, v polích. Ale stálo to za to. Na svých stránkách nabízejí výrobky italský firmy KOSO a firmy STAGE 6. První dělá jen budíky a měřící techniku pro tunnig, ta druhá mimo budíků také speciální měřáky pro testy motorů /drahý jak svině/, světla, spojky, variátory, závodní karbece, kartery a tunnigový válce s pístama a kity. Též moto doplňky. Důležitý je ale to, že obě firmy spolu kooperují a tak čidla a senzory od obou jsou vzájemně kalibrovaný a univezálně zaměnitelný.
Odehrálo se to asi takto: Vešel jsem dovnitř a nesměle špitl: Máte prosím teploměr voleje? Za chvíli se maník vrátil ze skladu s náručí krabic a krabiček. Vyložil jsem mu svůj problém a že bych na těch votáčkách tak nebazíroval, ta teplota je aktuální. On na to: "Ale mrkněte na tohle, teploměr tam máte taky a digitální. Celsius, nebo Farnheit, jak si to tam podle libosti a nálady namačkáte. Potom to nejdůležitější - v manulálu máte názorně vysvětlený jak si naprogramujete budíka podle motoru, zda 2T, či 4T a kolik máte válců". Vyndal z krabice s logem firmy KOSO nádhernej měřák. Nikoli chromovanej, ten má na motorce každej blb, ale v provedení z ušlechtilé nerez oceli. Takto se dělají měřáky na kultovní stroje Harley Davidson, či nejdražší motorky britské provenience. Vypadly mi voči z důlků.
Je to na 12 voltů? A s mínusem na kostře? Zablekotal jsem jako správnej drn z vidlákova. A co to jako stojí?? Čekal jsem strašlivou sumu...
Že jste to vy, máte to za 2530,- Pak to šlo rychle. Bankomat byl v dosahu, sympatickej mladej majitel prodejny a servisu /prodávají a tuní se tam skůtry/ mi vysvětlil jak na to, co se s tím smí a nesmí, abych to při montáži nevodprásk. Pohled na čidlo dodávané k přístroji mi opět řekl že to není to pravý. Ale hned jsem na jeho radu koupil univerzální od výše zníněné firmy STAGE 6, které jde montovat i na hlavu a s objednanou redukcí i tam, kam protřebuji. Stálo 399,- peněz i s doplňkama. Omluvil se mi, že má k budíku manuál jen v angličtině. Odvětil jsem, že mi je to zcela jedno, takovej budík koupím, i kdyby k němu byl manuál swahilsky, či v jazyce Zulu. Pokecali jsme o motorkách, do krámu mezitím vkročil mlaďas, hotovící se koupit novej válec, tedy kit na 70ccm, aby mu jeho padina frčela rychleji. Nezdržoval jsem, popad škatuli a vypadl na autobus do polí. Celou cestu v busu domů jsem jako idiot študoval ten anglickej manuál...
No a tady je výsledek:

Uchycení budíku na řídítkách. Je vidět krása toho nerezovýho pláště, držák má malý silenbloky s mosazným jádrem tlumící vibrace z motorky.

Umístění čidel: 1. Snímač teploty válce /mám již objednanou redukci na volej/, 2. Snímání impulsů s kabelu svíčky pomocí návlečný cívky /memusel jsem se hrabat v CDIčku, sláva/, 3. Uzemění budíku na karter převodovky startéru, 4. pevný /neodpojovatelný/ přívod k paměti měřáku z baterie jištěný pojistkou.
Poznámky. K uchycení na hlavu bylo použito upravený čidlo na svíčku. Tento motor má na spodní části válce volnou montážní díru se závitem M8 pro uchycení testeru ventilový vůle pro servisní dílnu. Nandal jsem to prozatím tam.

Detail nového napájení budíku na rámu motorky

Budík v klidu, elektrika vypnuta

Zapnutí elektriky klíčkem. Budík se prosvětlí a první 4 sekundy testuje měřící síť motorky, ručička se otočí až k nule /z druhý strany/ a pomalu se vrátí zpět. Na displeji je INF - 0 tedy počet chyb v síti nula, tedy vše O.K.

Test skončil. Na displeji je nyní teplota válce, pokud nastartuju, bude ukazovat votáčky. Naprogramoval jsem jej tak, že měří nikoli x1000, ale x500, tedy například pokud je ručička na číslici 8, znamená to ve skutečnosti 4000 otáček. Udělal jsem to proto, že max točky mám do 8500 a optimum 6250. Tedy by to ukazovalo jen v první půli ciferníku. Takto to vypadá lépe. Programovací tlačítka jsou na zadní straně budíku nad pravou upevňovací matkou.

Nastartování. Motorka si chrochtá asi na 2000 RPM mírně pod plynem ve volnoběhu. Protože jsem to prohnal trochu v kopcích a pak to chvíli stálo, tak teplota byla 77 st. Po nastartování se opět rozběhlo olejový čerpadlo a pere do hlavy již chladnější olej. Teplota klesla na 76 st /motorka stála si 5 minut/. Nejvíc jsem to "vařil" asi 104 st. V kopcích u Pozova za odpoledního hicu, tak 28 - 30 st.

A to je celkovej pohled. Fotil jsem to u servismana. V dílně čekají další motorky na svý nový zákazníky.
Tedy to máte pro ispiraci. I Babettě by takovej budík slušel. Pravda pro mladýho, nevydělávajícího a mnohdy studujícího motoristu je to cenová darda, ale tady je skutečně za relativně málo peněz dost dobrý muziky. A když to vezmu že jsou to dva měřáky v jednom, tak je to vlastně budík za 1250,- peněz. Jak sem psal nahoře, na babettový stránce bych měl /zkusím to na příští tejden/ vystavit článek jak na to, již od 500,- peněz pro Babettu, včetně adres a spojení na prodejnu. Mají tam moc dobrejch věcí a hlavně i filiálku na Slovensku. Dokonce by se našlo řešení /ohledně teploty motoru/ velice elegantní pro Babettu s digi teploměrem od firmy STAGE 6 za 1180,- peněz. Zde je výhoda, že tento budík má svý vlastní baterky a s elektrikou si tedy lámat hlavu nemusíte. Nadrátujete to tam a fertig. Navíc dokoupený čidlo má adaptér na svíčku a měří přímo teplotu hlavy. Pokud jej přichytíte na karter, tak teplotu motoru...