od Pavel » stř dub 10, 2013 23:34:38
já si nečtu jen články na Babettronu, znám věci z praxe a z vyprávění lidí, co v P.B. pracovali nebo se servisem Babett živí celý život. 228 s velkými ráfky se vyrobilo hodně, ne jen 100kusů, bylo jich popravdě několik desítek tisíc kusů. Když se vyvíjel nový moped, tak se využily stávající dostupné komponenty. Ráfky se tedy využily ze Stadiona. Většina 228 šla tenkrát na export do Holandska, pár kousků zůstalo zde v ČR. Dodnes vidím tu a tam na bazoši prodávat někoho vrak 228 s velkýma ráfkama. Aby na tom mohly jezdit děti do školy, muselo se to co nejvíce podobat kolu a proto ty velké ráfky, dále šlapátka, které se hodí max při přišlapávání do kopce, jinak když vám to chcípne, ujedete párset metrů a jste hotoví. To jsou třeba ty nesmyslné nařízení a pak se výrobce přizpůsobuje, aby mohl vůbec něco prodat. Dnes třeba máme další nesmyslné nařízení na emise CO2, kde každé malé dítě ví, že aby výrobce dosáhl malých emisí CO2, tak má pak auto kvůli tomu o litr či víc větší spotřebu. Viz SDI 90.léta a dnešní TDI u Škody např. Škoda Greenline edition se chlubí spotřebou, kterou dříve měla obyčejná Oktávka. No nic, odbočil jsem.
Každý stát měl nařízení, jakou maximální rychlost může moped mít, aby se mohlo jezdit bez přilby, dále jaký výkon má moped mít, aby nemusel podléhat registraci. Když se podíváte, tak vyřešit tento zdánlivě jednoduchý problém výkonu a rychlosti je v podstatě velký technický oříšek. Nejjednodušší nakonec bylo vyrábět stejný motor se stejnými komponentami a otáčky regulovat délkou kolena výfuku a počtem děr ve výfuku. Setkal jsem se s různými délkami kolena výfuku, dokonce i se svařeným kolenem ve výfuku, některé výfuky mají v přepážce 3 díry, většina ale jen 2. Ano, převody řeší různé možnosti rychlostí, ale v životě jsem neviděl originální Babettu, která by měla jiný převod než 13/51. Víte sami dobře, že pak nejde jen o rozetu a hnací kolo, ale i o délku řetězu. A prodávejte pak různé sady originál řetězů pro různé převody.
Je to marný. Vysvětlíš jim to a za pár dnů se stejně zeptají znovu úplně na to samý