Zdarec,
jen jsem se chtěl podělit o zkušenosti. Dneska jsem celé odpoledne testoval Babettu na různé převody a hlavně také i na zkrácené a nezkrácené koleno výfuku, abych si vybral na dovču ten nejideálnější převod. Počítám náklad 130kg + Babetta.
Pokud si zkrátíte koleno výfuku, tak vám bude Babetta hůř táhnout od spoda. A to tak, že v referenčním táhlém kopci, kdy jsem vyjel na 14/51 tak tak se zkráceným kolenem, mi to jelo 22km/h a už to chtělo podřadit, kdežto s nezkráceným jsem to vyjel v klidu na 26km/h a měl jsem ještě trochu rezervu.
U zkráceného kolena se začíná výhoda projevovat až tak od 35km/h výše a to tak, že místo 42-43km/h maximálky vám to pojede 45-47km/h po rovince a z kopce až 53km/h (45km/h s nezkráceným).
Z toho plyne závěr, že kdo je těžký nebo kdo chce jezdit po kopcích, tak se mu rozhodně nevyplatí zkracovat koleno, protože ve výsledku bude mít nižší průměrnou rychlost i se zkráceným kolenem. Kdežto kdo je lehký nebo kdo nejezdí moc po kopcích, tak se vyplatí zkrátit.
edit 23.6
Dnes jsem vyjel plnou nádrž na převod 13/51 a nezkrácené koleno výfuku a světe div se, ujel jsem o 6km dál než na 14/51 zkrácené (163km vs 157km). Teď jsem zase nalil plnou nádrž a dal tam teď převod 14/51, koleno ponechám nezkrácené a jsem zvědav, jaký bude dojezd na plnou nádrž. Zítra dám asi stovku, tak pak snad do konce příštího týdne nádrž vyjedu a dám vědět.
edit 26.6
Tak další nádrž vyjetá. Tentokrát 175km na 14/51 nezkrácené koleno výfuku. Obecně tak jde říct, že když zkrátíte koleno, budete mít dojezd o 15-20km kratší.