Takže abych to shrnul, motor má nová gufera. Po protočení rukou je vše pocitově těsnější, takže výměna byla na místě. Stará gufera byla ztvrdlá na kámen a bez jakékoli obvodové pružnosti a to včetně gufera v převodovce. Potvrzuji tedy všem, kteří váhají, že gufera měnit vždy u dlouho stojícího stroje se vyplatí a zřejmě je skutečně nutností i přes nicotný kilometrický náběh daného motoru. Jediným problémem bylo oddělení víka převodovky, které drží na ložisku výstupní hřídele a hřídele prostředního kolečka. Nejprve jsem vytvořil mini mezeru pomocí břitů do perořízku, které jsem opatrně natloukl po obvodu víka, v podstatě došlo pouze k odstranění původního těsnění. Poté jsem po obvodu zatloukal dřevěné obkladačské klínky a zároveň víko nahříval horkovzduškou. Vždy když bylo slyšet lupnutí oddělujícího se ložiska tak jsem klínky zatloukl dál a takto jsem vytvořil asi centimetrovou mezeru. Pak jsem tomu musel dát jeden den odpočinout a následně druhý den za opětovného zahřívání a lehkého páčení nekovovými předměty se mi podařilo víko oddělit. Ve víku zůstalo malé ložisko z prostřední hřídele a na výstupní hřídeli zůstalo velké ložisko, to jsem snadno stáhl trojramenným stahovákem. Ložiska jsem z výše uvedených důvodů neměnil, nebyla hlučná, krásně se bez vůlí točí, takže výměnu provedu až příště, až to bude mít smysl a udělám to z gruntu. Následně jsem velké ložisko šoupl na 24 hodin do mrazáku, poté nahřál víko převodovky horkovzduškou na opravdu vysokou teplotu a ložisko vrátil na své původní místo lehkým poklepem přes třicítku ořech. Skládání převodovky už byla sranda - gufero na kliku, podložku, 26 jehliček zalepit do vazelínového lůžka, nasadit kolečko, očistit dosedací plochy víka a karteru, nové těsnění lehce potřít olejem, naklepnout začátek výstupní hřídele na velké ložisko a pak už jen jemně a hlavně rovnoměrně dotahovat šrouby, které se postarají o krásné spojení všech dílů převodovky. Všechna gufera šla vyměnit poměrně snadno, lehce jsem si vždy nahřál hliník okolo, lehce máznul gufero olejem a pak jemným kroutivě-otáčivým grifem, tak aby nevypadla pružinka usadil na své místo. Všem co si říkají (stejně jako i já jsem si to říkal), že výměna gufer u nikdy téměř neježděného, dlouho stojícího stroje nemá smysl, doporučuji - udělejte to!

Pohled a omak starých gufer vás přesvědčí o přesném opaku a radost z dobře vykonané práce je k nezaplacení. Největší krásu Babetty spatřuji v její jednoduchosti, ten motůrek je tak malinkej a roztomilej až jsem včera při jeho složení byl skoro dojat
Děkuji tímto všem za podnětné rady a zejména pak Azorovi za nakopnutí k otevření převodovky.