od ferso » pon črc 12, 2010 12:42:03
Zdravím všetkých babeťákov,
po nejakých 2 mesiacoch pasívneho sledovania fóra a prečítaní tohoto príspevku mi to už nedá a musím reagovať. Ale aby som začal od začiatku: nikdy predtým som sa s mopedmi nestretol až pred 2 mesiacmi si brat kúpil B210 (1987) vo veľmi zachovalom a pôvodnom stave - všetko super, až na to že nechcela ísť do otáčok a o výkone ani nehovorím. Vyskúšali sme úplne všetko (od čistenia výfuku, skrátenia kolena, čistenia motora, pretesnenia hlavy medeným plechom, novej sviečky, výmenu všetkých gufier, tesnení a dokonca nových piestnych krúžkov, vyčistenia karburátora, výmenu trysiek, ihlového ventilu - starý pretekal, krútenie skrutky bohatosti do všetkých polôh, nastavenie predstihu, novej kabeláže a konektorov, rôzne pomery benzínu a oleja - od 1:33 po 1:50, a absolútne nič z toho nepomohlo. Nakoniec som začal tušiť zradu v "zapaľovacej jednotke", pokiaľ takto honosne možno nazývať 4 súčiastky zaliate v plaste. Keďže elektronika je moje hobby, vybral som sa do predajne a kúpil tyristor 5A/600V (pre istotu) jednu 1A/1000V diodu a keďže som nevedel aký veľký kondenzátor je použitý v originále tak niekoľko elektrolytov na 400V. Celý nákup ma vyšiel do 2EUR. Doma som to zbastlil a ono to išlo na prvý pokus!!! S 33uF kondíkom boli problémy pri vyšších otáčkach, evidentne sa nestíhal dobíjať na dostatočné napätie a iskra vynechávala. Nasledoval 22uF - bolo to oveľa lepšie ale pri 50km/h došlo k úplnému výpadku zapaľovania, obnovilo sa až pri poklese rýchlosti na 30km/h. Posledným a finálnym riešením bol 10uF/400V kondenzátor a s ním ide babča nádherne. Maximálka cca 54km/h (prevod 13/51, merané digitálnym tachometrom), nádherne sa rozbieha, spojky radia presne ako majú, driape sa do kopca - jednoducho nepozná prekážku.
Aby som to zhrnul - kopa peňazí sa vyhodila na nepodstatné detaily, ktoré nijako nepomohli nájsť stratený výkon. Na druhej strane čas strávený opravami neľutujem, aspoň som sa dokonale oboznámil s agregátom poháňajúcim babetu. Preto zdôrazňujem že ak motor nemá dostatočný ťah (tzn. zapriem sa nohami a pridám plyn, bez brzdenia - ak ju dokážem udržať v rukách), je niečo zle. Pokiaľ som si istý že je všetko v motore poskladané a nastavené ako má byť a sviečka je celá zasratá od zle zhoreného paliva + strašná dymivosť (modrosivý dym, ktorý výrazne cítiť za benzínom), treba okamžite vymeniť (alebo si vyrobiť) tyristorové zapaľovanie. Nevylučujem však chybu v zapaľovacom póle - ten by som v prípade pretrvávajúcich problémov tiež vymenil.
Ešte keby niekomu napadlo skúšať zapaľovací okruh spôsobom že vyberiem sviečku, priložím ku kostre a pozerám či sa zjaví iskra - je to úplne zbytočné, pretože v motore musí sviečka iskriť v iných, oveľa horších podmienkach (vysoká teplota a tlak). Jednoducho vonku krásne iskrí a v motore ani ťuk.
To je zatiaľ odo mňa všetko, želám veľa zdaru a trpezlivosti v ďalších opravách.