Mr.HONDA píše:V první řadě chci všem poděkovat za jejich připomínky nápady i za krytiku. Osobně se nevzdávám a hodlám tuto problematiku dotáhnout do konce. Galileo to taky neměl jednoduché. Každé vylepšení či nový výrobek provázejí porodní bolesti. Nicméně mám potvrzeno od strojaře, že vyrobit to půjde a že mám šanci na úspěch. Prozatím je volnoběžka vymyšlená a odkládám ji do stolu. Nyní mám v plánu koupit samostatně jeden oříšek k 1/2 ráčně a ten nechat upravit tak, aby pasoval na výstupní hřídel motoru. Po nastartování to z hřídelky shodím, nandám oříšek, do něj nacvaknu momentovej klíč, kterej budu držet v ruce a budu přidávat plyn a utahovat momenťák do té doby, dokud se motor pod nátlakem momenťáku nedokáže rozběhnout. Slibuju si od toho, zjištění jakého momentu (krouťáku) je babetta schopná. Až toto zjistím, budu pokračovat ve vyhledání konkrétní goly či momenťáku, kde bude ideálně uvedeno kolik Nm dokáže zvládnout. U momenťáků ten údaj je většinou, u gola většinou chybí. Ovšem je to asi nejdůležitější aspekt celé stavby, takže stojí za povšimnutí. - Dále. Otázka zní: Životnost ústrojí goly - dle mého s momentem nebude problém. Problém jsou rázy. Např. při startování, či řazení. Kalené je sice tvrdé, ale taky křehké. Hold pokus a omyl. Další je absence ložiska. Můj názor je takovej, že orig. pastorek se také točí "nasucho" na hřídelce pokaždé, když ho odpojíte tou klíckou. Funguje to tak téměř 30 let a nikomu to nevadí. Jelikož jsem toho zde o této problematice přečetl opravdu hodně vím, že jsou tu tací, co nahoře na kopci zastaví, vycvaknou klícku, pak se odpíchnou a jedou dolů a v pohodě. Jasně jedním slovem dodávají - mazat a mazat (používají m2t)
Tak proč by to nemělo fungovat v hermeticky uzavřeném ústrojí goly? Prostě tam natlačím vazelínu a jednou začas jí tam doplním. Každá mechanika potřebuje svou údržbu. Navíc v cvrkovi je naprosto stejnej mechnizmus, jako v gole a také bez ložiska. Tak o co je ta gola podle vás otolik horší?
To Pavel: Ano v dnešní době existuje kopice firem to je fakt. Ale žádná to neřeší tak, že koupíš a nasadíš a jedeš. VŽDY musíš něco dodělávat to je ten problém - radši si udělám rovnou vlastní. Taky mi už pár ráčen odešlo, ale také mám jednu už přez 10 let, prakticky s jinou nedělám a drží a že už povolila pěkný prevíty. Dokonce sem jednou roztrh ořech a gola pořád šlape.
To DRN: Jen hledej šmudloCo takhle Německá firma BERNER?? Doživotní záruka na cajk a pokud se ti vys... přijedou k tobě a vymění kus za kus. A díly mají. Ne sice ofiko (já je nenašel) ale pokud znáš nějakého mechanika, co s tím pracuje, určitě ti je sežene (můj hodnej mechanik sežene). A to je jen jedna firma. Klidně hledej dál. A nevím jak můžeš napsat že se to 100% podaří s jednosměrkou a pokračovat - pokud vymyslíš start. No tak ho vymysli né? Dle mě zbytečnej příspěvek. Buť máš co říct, tak to řekni, nebo čekej až se to vyřeší. Podle mě volnoběžka na babettu 210, která neřeší starty není 100% podařená promiň.
![]()
Co se zubů na pastorek týče, neřekl jsem že se tak vyráběj, jen že konkrétně tyto by při troše štěstí a šikovnosti šli takto udělat a tomu předcházela tato formule: Troufám si tvrdit že i ten pastorek by se dal zvládnout takto.
PetrT30: Proč? Křehkost materiálu? Slabé stěny patrné z obrázku?
Mr.HONDA píše:No, maznička by problém nebyla, je to jedna M4 dírka se závitem navíc. Problém je že je to opět věc, co bude stejně jako ta křídlovka čučet ven i když jen cca 5mm navíc. Nebezpečí namotání čehosi... leda, že by byla né z pohledové strany, ale někde na obvodu volnoběžky.
Navíc, pokud koukneš na výkres č.3 (díl imitující tu ráčnu), tak prostor pro mechaniku ráčny bude ve 2 místech "propojen" s unašeči pastorku, leda že by se ty drážky na pastorek udělali mělkčí a každej novej pastorek by si každej z vás musel vždy trochu ubrousit. To už mi nepřijde tak elegantní. Pak by to bylo zkutečně hermeticky uzavřené, takto, jak to zatím v BETA verzi je, má zkrátka vazelína kudy unikat, proto se to bude muset doplňovat. V orig, ráčně vazelína ani olej nejni. Jde to prakticky nasucho. Vazelínu tam budu dávat já, právě kvůli zvetšenému namáhání (hlavně rychlostně) při cvrkání z kopce a doufám, že to cvrkání i trochu utlumí a nebude to zubní vrtačka. Jinak si myslím, že když používáme ráčnu k účelu vyrobenému, tak nacvrká zpětně tosamé co nautahuje dopředu. Jen si představte, jak s ní pracujete: Utáhnu o půl otáčky a o půl se zase vrátím a pořád dokola. Takže ráčna je schopná nacvrkat cca to samé co nautahovat v závěrném stavu. Problém je dlouhodobé cvrkání v těchto otáčkách a to chci minimalizovat právě vazelínou.
Pokud upravím ten vnitřní díl (provrtám viz "výkres" 2) je jasné že to nevymění, páč je od pohledu patrné, že to šlapalo jinde než má![]()
Mění kus za kus, jak jsi řekl. Novou ráčnu přivezou a rozbitou odvezou to je pravda. Nicméně vidím max. potenciál právě v této značce a v možnosti sehnat ty střeva samostatně (není předmětem nějaké reklamace tudíž žádná výměna kus za kus)
O co přesně ti jde u toho odpojovače?
Jinak máš pravdu, zastavit odpojit namazat a pak se spustit je i dle mého moooc nešťastné, ale i tak to tu lidi řeší![]()
Mazat chci právě toho cvrka ráčny. A né před každým kopcem. Třeba jednou za tejden...měsíc... ukáže až praxe. toto nenasimuluju na stole.
Mr.HONDA píše:colcino si asi 4. kterej nečte. NEBUDU NIC PŘEKOPÁVAT je to jasné???? Třeba si z toho postav raketoplán se sedmi kvalty. Ale já chci svojí betku NEPORUŠENOU. Pokud tě obtěžuje to řešit, tak to neřeš a hotovo. Nebo naháníš počet příspěvků abys byl odměněn medajlí??? Odměňoval bych jen příspěvky co maj nějakou váhu.
Můžu tady den líst po fóru a co vlákno to mohu napsat dobře, špatně, k ničemu a do večera sem mistr fóra s 500 příspěvky.
A kolik dáš za motor 225? A kolik do jeho repasi?? Di radši na kafe.
Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 5 návštevníků