Nejede, houpe, dusí se....

Vše o motorech, úpravy, karburátory, převodovka /volnoběžka/, opravy a návody...

Moderátoři: IGI, milda, DRN

Nejede, houpe, dusí se....

Příspěvekod kopr » úte črc 06, 2010 13:14:30

Pořídil jsem si babettu 210, která však 3 roky nejela. Začal jsem čistit a zprovozňovat, ale ať jsem udělal co jsem udělal tak nejede víc než 35, pak se začne dusit a huoupe. Když jí rozjedu z kopce tak udělá i 55, ale vlastní silou po rovině se nedostane přes 35. Když jí z kopce dostanu na 45 tak zabere zkrácený výfuk a rozjede se. Co jsem všechno udělal: vyčištěná nádrž, nový benzín, nový gumový kroužek v palivovém ventilu, vyčištěný karburátor (vypraný v benzínu, kompresor), vypálený výfuk, zkrácené koleno, nová svíčka N17C, nový kabel ke svíčce, nové pístní kroužky, gufera na klice, zapalovací pól, zapalovací tiristorová jednotka, olej v převodovce. Vzduchový filtr je průchozí. Používám Natural 95 v poměru 1:40 do první nádrže jsem dal Mogul 2T, do druhé Stihl do pil, do budoucna Mogul TSF (API TC). Převodový poměr 13/51. Babetta vozí cca 83Kg. Měl jsem možnost jezdil s novou cívkou, ale žádná změna. Přikládám fotku svíčky po cca 7 km jízdě. Podle té svíčky bych tipoval příliš bohatou směs ale nechám si poradit než začnu točit šroubky na karburátoru.
Přílohy
IMG_1942.JPG
IMG_1942.JPG (43.95 KiB) Zobrazeno 8118 krát
IMG_1941.JPG
IMG_1941.JPG (43.8 KiB) Zobrazeno 8118 krát
kopr
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Re: Nejede, houpe, dusí se....

Příspěvekod martin110r » úte črc 06, 2010 13:20:55

To vypadá na malý predstih. Skús ho skontrolovať a nastaviť. Správna hodnota je 1 - 1,5 mm pred HÚ, čiže zlatý stred cca 1,3 mm.

Malý predstih = motor nejde do otáčok (v podstate tvoj prípad)
Veľký predstih = motor klepe (detonácia) a prehrieva sa

PS: Farba sviečky nemusí nutne hovoriť o bohatosti zmesi. Mám skúsenosť, že stačilo rozladiť predstih a tiež bola zaolejovaná. Inak za tepla ti štartuje dobre?
Babetta 210 - rok výroby 1995
Bližšie info o mojej Babette TU.
Zahlasujte v ankete
martin110r
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod kopr » úte črc 06, 2010 13:26:08

Za tepla startuje bez problémů. Plyn na půl a na první našlápnutí, maximálně na druhé.
kopr
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod kopr » úte črc 06, 2010 14:08:16

Předstih jsme trochu upravil ale žádná změna. Dělal jsem to ale jen podle šuplery.
kopr
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod hawran » úte črc 06, 2010 14:17:50

kouknul bych na ten predstih ja to delam tak ze vemu supleru dam ji do diry na svicku otocim valec do horni uvrate a supleru vratim zpet o 1 az 1,5 mm na zapalovani mas risky a ty musi byt na sobe pokavad ne povolis dva sroubky na zapalovani pootocis aby byly risky na sobe a utahnes tot vse svicku poradne ocisti ale skusil bych jeste jinou svicku neznamena ze nova se rovna funkcni ja ted koupil novou a ani sem si neskrt
Hawran
hawran
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod kopr » úte črc 06, 2010 14:26:42

Jo přesně takhle jsem to dělal. Zkusím zítra koupit ještě novou svíčku.
kopr
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod hawran » úte črc 06, 2010 14:32:39

jj kup novou a tak po 10km na ni koukni a pak ji vyfot jaka bude mela by mit cihlovou barvu
Hawran
hawran
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod martin110r » úte črc 06, 2010 18:32:36

Ja som sa síce jedného času snažil nastavovať predstih tak, že som šuplerou meral vzdialenosť piesta od HÚ cez otvor na sviečku a neosvedčilo sa mi to. Nikdy som šupleru netrafil na to isté miesto ako pri predchádzajúcom meraní, vždy sa šuplera trošku pohla niekde mimo a už som mal odchýlku aj viac ako 1 mm!!! Nehovoriac o tom, že otvor na sviečku neni v osi piestu, takže aj tá presnosť sa mi zdá pochybná. Takže som si vyrobil jednoduchý zlepšovák. Akorát traba dávať dolu hlavu. Zobral som si kus rovnej dosky, navrtal do nej 4 diery (rozteč a priemer rovnaký, ako majú závrtné šroby čo držia hlavu) a do prostriedka som si navrtal ešte jednu dieru, cez ktorú som meral šuplerou vzdialenosť piesta (teda som mal šupleru v osi piesta). V praxi to fungovalo tak, že som namiesto hlavy dal "prípravok", piest dal do hornej úvrate a šuplerou zmeral vzdialenosť piesta od prípravku. Vyšla mi vzdialenosť X. K tejto vzdialenosti som si pripočítal 1,3 mm, ktorú som si hneď nastavil na šuplere. No a potom som "cúvol" s piestom na túto vzdialenosť (x+1,3mm). Potom som už iba pootočil stator tak, aby sa mi rysky prekrývali. Tým som predstih nastavil na desatinu milimetra presne, na prvý pokus a úspešne. Keď som nastavoval cez otvor na sviečku, tak som to nenastavil ani na piaty pokus. Raz to nešlo do otáčok, po ďalšom nastavení už motor klepal a podobne. Čiže presnosť takého nastavovania bola v háji.
Zahlasujte v ankete
martin110r
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod hawran » úte črc 06, 2010 19:22:14

dobra pomucka ja to delam tak ze si vemu orisek od racny a do toho zasuno supleru ale tohle je lepsi vychytavka
Hawran
hawran
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod kopr » úte črc 06, 2010 20:23:43

Tak mi to nedalo a šel jsem zkoušet dál. Takže znovu jsem zkoušel dělat předstih a ještě ho pouoravil. Svíčku jsem vyčistil, že vypadala jak nová. Následovala 10km vyjížďka. Žádná změna pořád se v 35km/h zastaví a je pak jedno jestli mám plyn naplno nebo na 3/4 pořád jede stejně. Svíčku jsem nafotil.Asi si udělám podobný přípravek plus zítra nová svíce.
Přílohy
IMG_1945.JPG
IMG_1945.JPG (43.61 KiB) Zobrazeno 8090 krát
kopr
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod hawran » úte črc 06, 2010 21:10:05

to vypada na chudou smes koukni na nejakej odkazik jak to nastelovat
Hawran
hawran
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod martin110r » úte črc 06, 2010 21:22:13

Toto chudobná zmes rozhodne nie je.
Chudobná zmes = veľa vzduchu, málo benzínu. Sviečka je suchá, sivobielej až bielej farby. Motor za studena štartuje zle, za tepla štartuje dobre.
Bohatá zmes = málo vzduchu, veľa benzínu. Sviečka je suchá, čierna, od sadzí, v extrémnom prípade až mokrá od oleja. Za studena štartuje dobre (je schopná chytiť bez sytiča), za tepla štartuje zle.

Ako tu už kopr spomenul, za tepla mu to štartuje dobre. Teda nemôže byť bohatá zmes. Inak by mu to za tepla štartovalo zle. Preto by som zaolejovanie pripísal zle nastavenému predstihu.
Zahlasujte v ankete
martin110r
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod kopr » stř črc 07, 2010 11:46:19

Tak nevím. Dopoledne jsem nastartoval bez sytiče úplně v klidu. Startuje mi stále stejně ať je studená nebo teplá bez ohledu na to jestli s nebo bez sytiče. Odpoledne sundám tu hlavu a udělám předstih.
kopr
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod martin110r » stř črc 07, 2010 16:09:28

No vyskúšaj pre tú srandu. Sprav si ten prípravok, otázka 5 minút a nastav predstih. Karburátorom to nebude si myslím, keď píšeš, že štartovanie ti nerobí problémy.
Zahlasujte v ankete
martin110r
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod kopr » stř črc 07, 2010 18:03:14

Přípravek jsem si udělal. Ale včera se mi to povedlo i bez něj, takže dnes jsem to jen přes ten přípravek zkontroloval. Hlavu jsem sundal, přípravek nasadil, změřil a vše bylo OK. Pořád žádná změna.
kopr
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Další

Zpět na Motor