To ešte niekoho napadlo oprášiť túto tému? No keď už si začal tak ok, chytím sa aj ja. Ako som si neskôr zistil, tak naozaj je to sviečka na úrovni BRISK N19C. Pojazdil som na nej. Neodporúčam. Nemyslím tým značku (značka je sama o sebe dobrá), myslím tým tepelnú hodnotu. Aj keď som jazdil len na benzín s olejom motor detonoval. Tá sviečka je dosť teplá. Zvlášť keď idem z kopca robím to, že motor primažem. Vypnem zapaľovanie a pridám plyn. Je to akési "brzdenie motorom" pričom ide do motora dostatok paliva. Keby zapaľovanie bežalo tak by som motor pri pridanom plyne z kopca pretočil. Zároveň sa tým motor chladí, keďže palivo nezhorí (nevyrobí teplo), ale teplo z valca prijme aby sa ohrialo (tým pádom odoberie teplo valcu). Čítal som tu plno názorov. Niekto to schvaľuje, niekto zatracuje. No nech si každý vraví čo chce. Kto to neskúsil, toho názory na túto metódu ma netrápia

. Jazdím takto furt, od minulého roku 4000 km, zapaľovanie som neodpálil nikdy a výfuk mám špinavý na normálnej úrovni ako každý iný. Ale k veci. Stalo sa mi, že som šiel dlho do kopca a preto som na vrchole stúpania vypol zapaľovanie. Akonáhle som pridal plyn, bolo počuť, ako motor 2-3krát strelil, ako sa chytilo palivo od horúcej sviečky. Zatiaľ som tam núdzovo hodil starú Brisk N17C, pri ktorej motor nikdy nedetonoval, no pri nafte detonuje tak či tak. No už som sa vykašlal na detonáciu motora. Je tam olej, benzín a nafta, tak to beriem ako normálny fakt, že to bude detonovať. Neni to palivo na ktoré je motor stavaný.
Ale už miešam dohromady niekoľko problémov. Podstatné je, že sviečka NGK B5HS je rovnako nevhodná ako Brisk N19C. Takže pre Babettu buď Brisk N17C, alebo NGK B7HS. Samozrejme kúpim NGK.