Ložisko ojnice dolní

Vše o motorech, úpravy, karburátory, převodovka /volnoběžka/, opravy a návody...

Moderátoři: IGI, milda, DRN

Ložisko ojnice dolní

Příspěvekod Mistr Vlada » čtv dub 14, 2011 20:50:11

Ahoj, 8) .

Prosim vas ložisko ojnice dolní to co je na klice dokažu vymněnit doma sam? Protože při minule generalce jsem se nechal vystrašit od prodejce, který mi dával novou ojnici i s ložisky. Ten mi říkal že, ale to doma neudělám že na to potřebuju lis. Tak jsem si to samozdřejmně za peníze nechal od něj udělat. Ted asi chápu že mi to říkal, protože chtěl mít kšeft. Teď se chystám na další GO a chci si až na výbrus udělat všechno sám :D . A proto mně tedy zajímá jestli doma zvladnu to ložisko vymněnit. To stačí jenom vyrazit jako ostatní ložiska v karterech?
Jednorychlostní Babetta 210 je Babetta 215 a né Babetta 207.
Mistr Vlada
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...

Re: Ložisko ojnice dolní

Příspěvekod martin110r » čtv dub 14, 2011 21:08:15

No pravdupovediac trúfam si na kadečo, ale na demontáž ojnice, respektíve výmenu spodného ložiska určite nie. Pri demontáži ojnice jednoznačne lis. Akýkoľvek iný spôsob je prasárna. Navyše pri spätnej montáži musíš ojnicu vyuhlovať a to pochybujem, že zvládneš v domácich podmienkach. Ak to ložisko vymeníš neodborným spôsobom, celá GO pôjde do hája. Škoda peňazí. Takže radšej by som zaplatil nejakému odborníkovi, čo sa tým živí. Najlepšie dákej firme ktorá má meno. V prípade rôznych garážmajstrov by som si to rozmyslel.
Babetta 210 - rok výroby 1995
Bližšie info o mojej Babette TU.
Zahlasujte v ankete
martin110r
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod Fajn-Tom » čtv dub 14, 2011 21:09:49

Pokud máš lis, tak to doma zvládneš. A jestli máš i úchylkoměr, tak si to můžeš doma i vycentorvat
Fajn-Tom
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Příspěvekod Mistr Vlada » čtv dub 14, 2011 21:23:40

Aha :cry: . Tak díky moc za rady. Nic jiného mi tedy nezbývá než si to zase nechat vylisovat od někoho jiného. Známé kteří mají lis a úchylkomněr bych mněl, ale stejnak stím nemám zkušenosti takže nic :| .

Děkuju moc.
Mistr Vlada
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...

Příspěvekod martin110r » čtv dub 14, 2011 21:30:30

Na druhej strane otázka, prečo s tým ložiskom pendluješ hore dolu? Ty najazdíš na Babette ročne 40 tisíc km alebo čo, že ho každú chvílu chceš meniť? Moja Babetta má 20 tisíc km a spodné ložisko v živote nebolo menené. Pravdupovediac ani vrchné nie. Proste keď nemá vôlu a neni hlučné tak neni dôvod do toho hrabať.
Zahlasujte v ankete
martin110r
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod Mistr Vlada » pát dub 15, 2011 14:22:10

Když dělám GO tak to umně znaméná kopletní opravu. A né jenom něco vymněnit. Sám si to neumím vysvětlit, ale ložisko má asi tak 0,2 mm vůli už teď po 13ti tisících. Myslím si že hodně dělá taky to že to je 215. Proč snad nemusím vysvětlovat. Naštěstí se předělává už na 210 :wink:
Mistr Vlada
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...

Příspěvekod martin110r » pát dub 15, 2011 18:49:20

Kompletná GO, je síce pekná vec, ale to neznamená, že vymeníš všetko do poslednej šrobky. Keď tak pedantne dodržuješ zakaždým meniť ojničné ložisko, lebo kompletná GO, tak by si mohol prelisovávať vložku valca, kupovať novú voľnobežku, kupovať nové kartre, kupovať novú prevodovku a to myslím že nerobíš lebo to nemá žiadny význam. Navyše nejakú vôľu mať musí a 0,2 mm by som neriešil. Ako som už spomenul počuť to ojničné ložisko klepať? Ak nie tak nemá význam sa s tým rýpať.
Zahlasujte v ankete
martin110r
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod Mistr Vlada » pát dub 15, 2011 20:05:54

No tak takhle poctivě provedenou GO jsem nemyslel. :wink: . To je jasný že nebudu mněnit věci které si psal. Mněl jsem na mysli samozdřejmně jenom věci u kterých je možné zaznamenat nějaké opotřebení. Což kartery rozhodně nejsou. Ale myslím že ložiska, ještě k tomu ojniiční, které je titerné, jehličkové a je zejméná namáháno na tlak je nejvice opotřebovavano při jakych koli zatěží motoru.

Vúli ložiska jsem odhadnul takže je velice nepřesná. Na volnoběch je slyšet a při jizdě ve vysokych otačkach taky. :(
Mistr Vlada
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...

Příspěvekod martin110r » pát dub 15, 2011 20:08:27

A si si istý, že to ide z ojnice? Ako som už písal. Ja mám spodné ložisko od výroby, najazdilo 20 000 km a je ticho. Veľa ľudí tu z fóra sú na tom rovnako. Neviem prečo by zrovna tebe malo klepať spodné ojničné ložisko.
Zahlasujte v ankete
martin110r
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod Mistr Vlada » pát dub 15, 2011 20:34:38

Babetta má najeto 20 500 km z toho před 13 tisíc byla dělána GO. Jak neustale opakuji je to 215 mám 95 kg a ve předu mám 11 zubů kolečko aby jse to aspon nějak rozjelo a nějak slušně vyjiždělo kopce, ale ani to stejně někdy nestačí a musim šlapat. Ted jak je to zpřevodovaný do pomala tak max rychlost je 38 km/hod. A ta max rychlost je v největších otáčkách co to jde, takže abych šetřil motor jezdím ještě pomaleji.

Takže asi takhle : motor je znáčně námáhán a opotřebováván na
- rozjezdu
- jízdě do velkého kopce
- a vysokými otáčky

Myslim si že motory 210 vůbec netrpí na tyto věci, nebo ano, ale méně.

( Šlapaly jste snad na 210 někdy do kopce, nebo jeli po rovině sotva 40 km/hod ? Ne ! Díky převodům )

No to je jsný že jsem zkoušel už všechno možný :wink: Babettu už mám dlouho a hodně už jsem si sní zažil.
Mistr Vlada
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...

Příspěvekod PetrT30 » pát dub 15, 2011 20:41:13

Mistr Vlada píše:Když dělám GO tak to umně znaméná kopletní opravu. A né jenom něco vymněnit. Sám si to neumím vysvětlit, ale ložisko má asi tak 0,2 mm vůli už teď po 13ti tisících. Myslím si že hodně dělá taky to že to je 215. Proč snad nemusím vysvětlovat. Naštěstí se předělává už na 210 :wink:

Hel nechci se tě nějak dotknout, ale na jakou stranu (v jakém směru) to má vůli?
GO jsem dělal několikrát, ale spodní ložisko na ojnici jsem měl vždy OK. A to se ty motory rozhodně nešetřili.
- B@BeTT@ 210 moje
- B@BeTT@ 207/500 moje =prodaná=
- B@BeTT@ 210 renovace
- B@BeTT@ 207/300 renovace
PetrT30
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Příspěvekod Mistr Vlada » pát dub 15, 2011 20:47:06

Má to vůli na horu a dolu ( po směru horní a dolní uvrati)
Mistr Vlada
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...

Příspěvekod legendaryboy » úte led 17, 2012 15:39:48

No nevim taky jsem zadrel to same lozisko. Otazkou je estli je to normalni nebo anomalni. Pro anomalni zadreni bych vedel o pricinach, kteremi sem asi zadelal. Puleni prevodovky bez pripravku vyklepavanim pomoci kladiva ale na ohnutou klikovku by mela byt citlivesi nez ojnicni loziska preci loziska klikova? nebo ne? Ojnicni loziska trpi napr. vysokymi otackami motoru nebo klepanim motoru. klepani muze mit vicero pricin, spatny predstih vs vlastnosti svicky vs vlastnosti- oktan. c. paliva vs usazeniny v kompresnim prostoru valce. Nebo se pletu a je tech pricin vice?
Muze ethanol v palivu zpusobit klepani nebo pretezovani?
legendaryboy
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...

Zpět na Motor