Píst - šipka

Vše o motorech, úpravy, karburátory, převodovka /volnoběžka/, opravy a návody...

Moderátoři: IGI, milda, DRN

Píst - šipka

Příspěvekod adamek » sob dub 21, 2012 20:02:42

Ahoj, nedavno jsem po x letech renovoval motor se zadrenym ložiskem na klice. Vlastne do karteru slo vse uplně nové - klika, valec, pist, loziska a ostatni drobnosti. Babeta v pohode jezdi, zatim najeto asi 35km, rychlost do 30km/h. Jedna se o babetu 215. Dnes jsem rozebíral motor druhe babetty (210), kde byl problém s převodovkou a zarazila me jedna vec. Na pistu bylo vyrazeno B X a pod tím sipka. Sipka smeruje dolu k zemi. Kdyz jsem skladal nový motor, tak jsem koupil válec s pístem na kterém je natisteno cislo 39,25 a sipka je nad tímto císlem ukazuje vzhuru. Vubec jsem se nad sipkou nepozastavoval a osadil jsem pist na kliku tak, ze sipka tedy smeruje na horu ke karburatoru. Je to tedy problém a císlo bylo na pístu natisteno jen tak dle libosti a ja dal pist opacne? Moc jsem toho nenasel, v jednom tematu nejaky utrzek, ze sipka ma jit dolu :( Ted mam tedy strach, ze se muze neco po... a cela investice prijde nazmar.

Obrázek

Prosím o radu, jestli to je opravdu spatne, co se muze stat a jestli to jde jeste zachranit.
adamek
Začátečník...

Re: Píst - šipka

Příspěvekod marty207 » sob dub 21, 2012 20:04:46

šipka ma smerovať ku vyfuku, je to kvoli zamkom piest. kružkov, aby neprechadzali cez kanaly.... pripadne ak je to chybne vyrazene na pieste (čo pochybujem), tak si to pre istotu porovnaj s tym, ktoremu to smeruje nadol, ako ma zamky on.....
Babetta 207.500, červeno-čierna
Babetta 215.021 (prerobená na 225, nakopávačka), r.v.: 1990, tmavá zelená
marty207
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...

Příspěvekod adamek » sob dub 21, 2012 20:20:47

zámky jsou na 100% tam kam ukazuje sipka, tedy na novém pístu, podle fotek co jsem si dělal.
adamek
Začátečník...

Příspěvekod marty207 » sob dub 21, 2012 21:49:14

takže pozeram stary piest a ja mam zamky kusok napravo prvy kružok (zhora) a kusok naľavo druhy kružok pri šipke ....... šipka ma jednoznačne smerovať do vyfuku si myslim, to je jej podstata.....
Babetta 207.500, červeno-čierna
Babetta 215.021 (prerobená na 225, nakopávačka), r.v.: 1990, tmavá zelená
marty207
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...

Příspěvekod Starec » sob dub 21, 2012 23:03:28

Presne tak ako píše marty207. Ak si to nahodil opačne, tak čím skôr to opraviť. Ak je to všetko nové, nemusí sa vlastne za čas nič vážne stať ( ale môže) ovšem ak sa už piest, krúžky trocha vybehajú, ( vznikne určitá vôľa) je vážni predpoklad, že nám to zachytí do kanálikov a potom tam narobý rošambo. Takže čím skôr to obrátiť.
Nič nie je tak zložité ako sa na prvý pohľad zdá, len treba vedieť ako na to ....
Starec
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Příspěvekod adamek » ned dub 22, 2012 9:50:17

Děkuji moc za odpovědi! A jsem rad, že jsem si toho všiml ted po druhe jizde po složení motoru. Pred skladanim motoru jsem procital vse mozne, ruzne navody a prirucky, ale toto mi hrubě uniklo :(
adamek
Začátečník...

Zpět na Motor