spojka - prokluz bez příčiny...

Vše o motorech, úpravy, karburátory, převodovka /volnoběžka/, opravy a návody...

Moderátoři: IGI, milda, DRN

spojka - prokluz bez příčiny...

Příspěvekod Hellraiser17 » úte říj 20, 2009 12:30:10

Zdravíčko pánové
Měl bych na vás prosbičku, zda-li by jste mi pomohli. Problém mam s babetou 207, kolega z práce mi jí dal, jestli bych mu jí opravil, že nejede, S babetama mam celkem dosti zkušeností, ale na jednu věc jsem už krátkej a tou věcí je startovací spojka,

Spojku jsem odmastil, nasadil a jel startovala krásně, ale po chvíli začala zase prokluzovat, tak jsem ji opětovně odmastil a po chvíli to samé. Obrousil jsem obložení, tam kde nedoléhalo - aby doléhalo celou plochou, nasadil, chvíli šla v poho, ale později se problém opakoval.
Po chvíli přemýšlení jsem obložení zkrátil na náběžnpé hraně (dělá se to často u bubnových brzd pro dosažení lepšího účinku) a nasadil, dva dny šla v pohodě a dnes se závada opakovala. obložení je černé, ale jinak suché, nevypadá mastně, gufero jsem měnil, ale je decentně vlhké, ale to přisuzuji vazelíně, kterou jsem ho promázl, než jsem ho nasadil. Č elisti se my kupovat nové nechce, protože obložení je dosti vysoké. Zapoměl jsem zmínit že buben spojky jsem i zdrsnil, aby byl účinek maximální, ale bezúspěcku.

Druhý můj problém je spojka rozběhová (nebo jak se tý 3-paknový říká) a to v tom že původně v ní byli jen 2 pružinky, takže byla v permanentním záběru - tj na volnoběh na stojánku při minimálních otáčkách se stále točilo zad. kolo, ale šlo zastavit rukou...
Pružinku jsem dokoupil a namontoval, jenže při montáži spojky jsem si všiml, že tam absolutně nepasuje - ta pakna, původně bez pružinky, byla vysoko než ostatní, takže spojka nešla nasadit do bubnu.
Přední část pakny (opírajícíse o tu sousední jsem obrousil, aby byli všechny ve stejné výšce a poté jsem je nasadil.
Všiml jsem si že pakna při otevřeném stavu nedoléhá na buben, popuze malou částí. Otázka zní: má cenu jí přiohnout, aby doléhala celým povrchem?
Novou se mi kupovat nechce, protože bych musel koupit všechny a kolega kladl důraz aby ho to nestálo moc .-D (stejnak mu to dělám zadara...)

Co myslíte, mam to vyzkoušet?
Hellraiser17
Právě začínám...

Re: spojka - prokluz bez příčiny...

Příspěvekod prayman » úte říj 20, 2009 17:47:09

Mne to roby prakticky to iste, musim takpovediac skocit celou nohou na pedal aby vobec zabrali startovacie celuste.Zaujimave na tom je, ze po rozobrati a opetovnom nalozeni bubna ju startnem bez vacsej namahy a po chvyli uz zasa musim slapnut silnejsie, skoro celym telom na pedal aby som dosial vacsi moment na tocenie, pri rozobratom bubne zatocim pedal rukou a celuste sa pekne otvoria, no nezaberu, vsetko je v suchom stave oblozenie a bubon som prebrusil.
Takto musim sliapnut aspon 4-5 krat kym zaberie na nastartovanie.Pritom ako vydim niekomu bez vacsich tazkosti nastartuje na jedno sliapnutie.
prayman
Pokročilý diskutér...

Příspěvekod Starec » úte říj 20, 2009 18:19:32

Hellraiser17: ja tvoj problém vidím v tom, že ti to stále niekade tú mastnotu prepúšťa a tak isto v tej vazeline, skús to znova rozhodiť, odmastiť a ak budeš nasadzovať gufero tak použi olej, ale totálne iba jemne, potom po nasadený okolie ešte znova odmasti. Prípadne na mazania gufera použi obyčajnú slinu. Môžeš ešte na zlepšenie vnútorného tesnenia gufera skrátiť pružinku o 2-4 mm ( je možné, že je už oska vydratá a po skrátení bude lepšie pritláčať na kľukovku) Odporúčal by som vymeniť aj gufero čo je v bloku pod spojkamy, ( skráť aj tam pružinku) aj stade môže nepatrnú mastnotu prepúštať.

Otázka zní: má cenu jí přiohnout, aby doléhala celým povrchem?
Ak sa ti zdá, že nedolieha preto, že je zohnutá, tak samozrejme ju môžeš prihnúť.
Nebolo by na škodu sem hodiť foto.
Nič nie je tak zložité ako sa na prvý pohľad zdá, len treba vedieť ako na to ....
Starec
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Příspěvekod Hellraiser17 » úte říj 20, 2009 20:28:00

takže čelist jsem ohnul a už doléhá, problém to neřeší, zadní kolo se stále točí, ne rychle ale točí (ale dá se udržet jednim prstem, tak už tohle řešit nebudu).

Shodil jsem spojku abych koukl na simering a opravdu byl mastný (vazelínu jsem tam dal modrou, odolnou vysokým teplotám) protéká tampřevodový olej.
Dalo by se simering sundat bez poškození? (pod ním je ta segrovka co drží celý buben, tak proto se ptam)nebo mam koupit nové? a přitáhnout pružinku, simering byl úplně nový, tak mě udivuje ta netěsnost, ale asi už ta hřídelka bude opravdu vyběhaná.

jinak prozatím vám děkuji.
Hellraiser17
Právě začínám...

Příspěvekod Starec » stř říj 21, 2009 6:26:34

Hellraiser17: mám dojem, že to gufero bez poškodenia nevyberieš, je totiž najmenší v motore a musíš ho vypáčiť. Aspoň mne sa to zatiaľ bez poškodenia nepodarilo. Páč ho tak, že tenší šrobovák dostaneš pod vnútornú stranu gufera, aby si nepoškodil náhodov vonkajšiu dosadaciu plochu. Takže si musíš kúpiť do predu nový.
Nič nie je tak zložité ako sa na prvý pohľad zdá, len treba vedieť ako na to ....
Starec
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Příspěvekod Hellraiser17 » stř říj 21, 2009 17:03:59

tak jsem obě gufera vyměnil, koupil nový pakny do rozběhový spojky a vše namontoval a odmastil, tak uvidíme. Zatím to funguje
Hellraiser17
Právě začínám...

Zpět na Motor