Usměrnění napětí babety

Elektroinstalace B207, B210 a ostatních Babett, alternátory, světla, bouchání žárovek, kabeláž, úpravy, závady...

Moderátoři: IGI, milda, DRN

Usměrnění napětí babety

Příspěvekod varok » pát říj 16, 2015 18:25:30

Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat na jeden laický dotaz. Babety jak víme mají střídavé napětí z magneta, jestli jsem to dobře pochopil. No a já bych potřeboval něco kámošovi přidělat na babetu 207, co potřebuje stejnosměrný proud. Mohu použít klasický usměrňovač jako bývá na síťové věci, různé zdroje apod.? Tedy diodový můstek a kondenzátor? Děkuji
Naposledy upravil varok dne stř říj 31, 2018 11:03:42, celkově upraveno 1
varok
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...
 
Příspěvky: 78
Registrován: úte led 20, 2015 3:47:55

Re: Usměrnění napětí babety

Příspěvekod ridchey » sob říj 17, 2015 13:07:14

v zasade ano, ovsem pokud chces pridelavat elektroniku,zvlast neco mericiho,tak to bude chtit i regulaci a stabilizaci
Ten kopec dam,i kdybych mel zhebnout...
Bez boje mne nedostanou...
:-)
Uživatelský avatar
ridchey
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel
 
Příspěvky: 1998
Registrován: sob zář 25, 2010 11:10:36
Bydliště: u Prostějova

Re: Usměrnění napětí babety

Příspěvekod varok » sob říj 17, 2015 14:12:28

Dobrý den, není to nic zvláštního. Jen jsem vyrobil elektronický přerušovač blinkrů, který jsem upravil na LED diody. To potřebuje stejnosměrné napětí a je to od 6 do 12V, takže stabilizace není zase tak moc důležitá, i když bych ji pro jistotu rád použil. A nevíte prosím, jestli by šlo použít i k tomu usměrňovači zároveň i stabilizátor na 6V? Děkuji
varok
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...
 
Příspěvky: 78
Registrován: úte led 20, 2015 3:47:55

Re: Usměrnění napětí babety

Příspěvekod ridchey » sob říj 17, 2015 18:17:55

no u techto altiku je nekdy problem s rusenim,me pomohla na digitalni tacho az LC filtrace a stinene kabliky
pro prerusovac LED blinkru by mozna sel pouzit klasicky 7806,ale v kazdem pripade to cele je dobre jistit omezovacem napeti na 12V,
ktery ti da aspon minutu na vypnuti svetel(napajeni),kdyz ti prdne hlavni zarovka.
to totiz muze napeti vyletet k 60V stridavych,po usmerneni s C filtrem az k 90V ss
Ten kopec dam,i kdybych mel zhebnout...
Bez boje mne nedostanou...
:-)
Uživatelský avatar
ridchey
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel
 
Příspěvky: 1998
Registrován: sob zář 25, 2010 11:10:36
Bydliště: u Prostějova

Re: Usměrnění napětí babety

Příspěvekod varok » ned říj 18, 2015 12:54:07

Tak to zkusím usměrnit, dát tam stabilizátor 7806 a uvidíme. V nejhorším by musel majitel dokoupit ten omezovač, možná ho tam už má, musím mrknout. Děkuji
varok
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...
 
Příspěvky: 78
Registrován: úte led 20, 2015 3:47:55

Re: Usměrnění napětí babety

Příspěvekod ridchey » ned říj 18, 2015 14:24:31

ten se da vyrobit,za par korun,schemata tu na foru nekde budou
Ten kopec dam,i kdybych mel zhebnout...
Bez boje mne nedostanou...
:-)
Uživatelský avatar
ridchey
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel
 
Příspěvky: 1998
Registrován: sob zář 25, 2010 11:10:36
Bydliště: u Prostějova

Re: Usměrnění napětí babety

Příspěvekod Pavel » ned říj 18, 2015 19:58:06

jen upřesním s 7806 je to zbytečná snaha. Sežeň si DC měnič, který fakčí už od 4V
Je to marný. Vysvětlíš jim to a za pár dnů se stejně zeptají znovu úplně na to samý :D
Uživatelský avatar
Pavel
Lokální moderátor
Lokální moderátor
 
Příspěvky: 1356
Registrován: stř srp 04, 2010 10:20:09
Bydliště: Brno

Re: Usměrnění napětí babety

Příspěvekod varok » pon led 25, 2016 11:21:47

Dobrý den, ptal jsem se toho kámoše a prý tam nemá ani ten omezovač. Prý mu to dává přesně 6V. Na tohle se spoléhat nejde a sem tam nějakou špičku určitě nezaznamená a aby odpílil moji práci se směrovkami, kde jsou i IO, to nechci. Četl jsem ale někde na netu, že ty klasické usměrňovače se stabilizátorek 7806 jsou u malých motorek typu babeta na hovínku, jelikož potřebují alespoň o 2-3V více. Bylo tam nějaké schéma se zenerovou diodou. Nevěděl by prosím někdo o takovém zapojení? Tady jsem zkoušel hledat, ale nenašel jsem nic slušného.
varok
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...
 
Příspěvky: 78
Registrován: úte led 20, 2015 3:47:55

Re: Usměrnění napětí babety

Příspěvekod Artifex » úte led 26, 2016 21:24:19

Což takhle usměrnit a ten Pavlem výše zmíněný DC-DC konvertor? S podobnou mašinkou si můžeš zvolit napětí, jakékoli se ti hodí, 6,12,24V... dle ctěné libosti, a současně to máš usměrněné a stabilizované http://www.ebay.com/itm/Automatic-Boost ... Sw37tV9oZP
Uživatelský avatar
Artifex
Mistr fóra...
Mistr fóra...
 
Příspěvky: 113
Registrován: úte dub 14, 2015 22:39:16
Bydliště: Brno

Re: Usměrnění napětí babety

Příspěvekod varok » stř led 27, 2016 11:54:18

Mě se spíše jednalo o nějakou samodomo výrobu. Nevím jak bych kámošovy vysvětloval, že jsem mu udělal blikny za řekněme 250,- kč a tu samou částku bude muset dát za měnič. Přitom peněz mají dost
varok
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...
 
Příspěvky: 78
Registrován: úte led 20, 2015 3:47:55

Re: Usměrnění napětí babety

Příspěvekod ridchey » stř led 27, 2016 16:24:54

no, i tak je to nejlevnejsi, na kdyz bude mit pitome hemzy,tak si to muze vyrobit sam.
copak je to tvuj šéf? :-)
Ten kopec dam,i kdybych mel zhebnout...
Bez boje mne nedostanou...
:-)
Uživatelský avatar
ridchey
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel
 
Příspěvky: 1998
Registrován: sob zář 25, 2010 11:10:36
Bydliště: u Prostějova

Re: Usměrnění napětí babety

Příspěvekod Azor » stř led 27, 2016 16:56:27

A že mu to bez stabilizace odejde je víc než jisté. Že tam má pořád přesně 6 V si může myslet jen naprostý laik nebo magor. :lol:
Korupce je nejodpornější způsob parazitování na společnosti.
Uživatelský avatar
Azor
Specialista I. třídy...
Specialista I. třídy...
 
Příspěvky: 927
Registrován: stř led 24, 2007 9:15:09
Bydliště: Domažlicko

Re: Usměrnění napětí babety

Příspěvekod varok » čtv led 28, 2016 10:11:29

Azor, spíše to bude obojí, ale hádat se s takovými nehodlám.

Ridchey: No můj šéf to není, ale slíbil jsem mu, že mu to udělám. Už i za těch pár drobných se kroutil jak žížala, i když ta cena byla hodně lidová, bylo to skoro jen za součástky.

Tajně jsem doufal, že tam má alespoň ten omezovač, který mu to bude neustále kontrolovat a regulovat třeba i do 7V. Ten jeden volt už nevadí, ale jestli mi řekne, že mu to dává pořád 6V, tak je to podle mě blbost. Co jsem tady četl i jinde na netu, tak napětí může vylézt klidně i na 30V, né li více a to by byla pro tu elektroniku jasná smrt. Chtěl jsem mu tam dát klasický usměrňovač, kondík na filtraci a stabilizátor typu 7805 nebo 7805, ale někde jsem četl, že tohle moc nefunguje. Vím, bylo to tam i napsané, že tyhle stabilizátory potřebují asi 8-9V na vstupu, aby to dobře fungovalo. Jenže když mu to bude dávat třeba 6V, tak stabilizátor v podstatě nepracuje a když vznikne nějaká špička, třeba 20V, tak už bude zase naopak přetížený, ne?
varok
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...
 
Příspěvky: 78
Registrován: úte led 20, 2015 3:47:55

Re: Usměrnění napětí babety

Příspěvekod ridchey » čtv led 28, 2016 11:10:44

asi tak, nezatizeny altik muze dat klidne i vice nez 60V a udavane jmenovite napeti je tzv garantovane minimalni pri urcite zatezi. neboli odberu.
takze,jak zacnes odebirat mene,tak se ti zakonite zvedne napeti v okruhu.
to se pak musi omezovacem orezat.... spalit na tranzistorech omezovace
a vyhodnejsi je spalit ten prebytek jeste pred usmernenim, protoze pak uz je to o dost narocnejsi,protoze ti filtracni kondik to napeti taky trochu zveda.
Ten kopec dam,i kdybych mel zhebnout...
Bez boje mne nedostanou...
:-)
Uživatelský avatar
ridchey
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel
 
Příspěvky: 1998
Registrován: sob zář 25, 2010 11:10:36
Bydliště: u Prostějova

Re: Usměrnění napětí babety

Příspěvekod varok » čtv led 28, 2016 16:57:00

No právě. Sice jsem nevěděl, že napětí může jít až na 60V :shock: , ale i tak. Něco málo spapne zapalování. Někomu, kdo tomu moc nerozumí vykládat o tom, že se musí nechat pořád puštěné světla taky nemá moc smysl. Raději to ošetřit nějak, aby napětí nemohlo za žádných okolností překročit dejme tomu 7V a je to potom blbuvzdorné.
Našel jsem tady o pár řádků níže téma o stabilizátoru, kde jsou však zapojení, no né pro mě nějak moc přesvědčivá, ale jestli to funguje, tak za pokus by to stálo.
varok
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...
 
Příspěvky: 78
Registrován: úte led 20, 2015 3:47:55

Další

Zpět na Elektrika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník