Letos mě potkal problém s B215. Nejelo to do otáček, tak jsem vyčistil výfuk, všechny kontakty ... no pořád problém trval, až jsem se rozhodl vyčistit karbec a seřídit v něm hladinu. Nikdy jsem to u této konkrétní báby nedělal co ji mám a hádám, že předchozí majitel dlouho dobu také ne, jelikož mu prý před prodejem stála. Čili minimálně tak 4 roky na to určitě nikdo nesáhl. Těšil jsem se, jak vyčistím ten zelený šlem a vypucuju to do čista. Omyl. Po otevření karbecu jsem, k mému překvapení, nenašel téměř žádné nečistoty. Miska komplet bez stop zeleného bordelu, trysky průchozí. (Nakonec babettu trápil špatný tyristor, poskládal jsem nové zápalko á la GYT se dvěma kondy a fakčí to super).
Byť biopaliva a celý ten komplot s pěstováním průmyslových plodin neschvaluji a hnusí se mi to, tak si nemyslím, že je to až takový technický problém. Ono líh (ať už je z řepky, nebo švestek

) je dost schopné čistidlo, které dokáže nejen uvolnit starý bordel, ale i rozleptat některé druhy gumy apod. Problém jsou jeho hygroskopické vlastnosti - proto není vhodný ke skladování. Já tankuju téměř vždy na benzině Efectu 95, někdy EO Optimal 95 a někdy u TankONO, které bere také od ČEPRa. Nemyslím si, že tankováním Vervy se něco vyřeší. Ano, vyšší aditivace možná zabezpečí nějaké čistící schopnosti a nahrazení lihu jinou biosložkou (ETBE) umožní dobrou skladovatelnost, ale stojí to za hledání pumpy, kde to mají a za vyšší cenu paliva?
Jinak u nafty je ta situace trošku jiná, tam je MEŘO opravdu na škodu. Na druhou stranu některé pumpy Benziny už prodávají Vervu Diesel s moderní biosložkou HVO (dokonce s 30% podílem), která je naopak velice prospěšná a není potřeba se jí bát. Co vím, tak jediné palivo BEZ biosložky je Optimal Diesel a Optimal Diesel + od EO.