Zelenou kartou se rozumí mezinárodní osvědčení prokazující skutečnost, že k vozidlu byla uzavřena smlouva o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla uvedeného v tomto osvědčení. V zákoně je dále psáno, že zelenou kartu pojistníkovi
vydá pojistitel, z toho by plynulo, že se jedná o "originál" zelené karty, nikoliv výtisk z PDF, ovšem takto přímo to v zákoně specifikováno není. Ministerstvo dopravy nějakou dobu tápalo a pak s určitým váháním vydalo metodiku, že lze uznat i takovýto výtisk, ovšem jako minimum požaduje, aby to bylo skutečně
zelené. Nehledejte v tom prosím logiku. Jinak garatem k zákonu o pojištění odpovědnosti je Ministerstvo financí, kam je třeba směrovat dotazy. A samozřejmě výklad k zákonu může podat pouze příslušný soud (nevím jestli k této konkrétní věci jsou již nějaké judikáty a rozhodně po tom nemíním pátrat, ale pokud to někoho bude bavit

, tak ať pak dá vědět). Pokud vím, tak i policajti jsou na metodických zaměstnáních vedeni k tomu, aby vyžadovali tento doklad zelený, ale u policajtů si s málo čím můžete být jistí ...
Ty zmiňované kartičky jsou poměrně snadno odhalitelné padělky, ale jak na to bude nahlížet konkrétní policajt, to nemohu odhadnout. Tady je průšvih, jak stále opakuju, hlavně v tom, že v případě maléru to neuzná pojišťovna (a zatraceně ráda) - a potom, jak opět stále opakuju, zavinil-li jsem třeba nehodu s úrazem a soud rozhodl o placení doživotní renty poškozenému, je to chuťovka za miliony a nikdo to ze mě nesejme (takže sranda z toho, že jsem oblafnul chlupaté, pak už opravdu k smíchu nebude a ta dobrá víra přijde draho).