Policajt: Dobrý deň, kde máte okuliare.
Ja: Ospravedlňujem sa, nechal som ich doma.
P: Poprosím vaše doklady.
J: Chvíľku sa tvárim, že neviem o tom, že ich nemám, hľadám po vreckách a po cca 15 sekundách prehlásim "Zabudol som ich doma".
To už policajt povyrástol o pol metra, lebo toľko priestupkov naraz sa nevidí tak často. Navyše vodičák mám iba rok, to znamená že som v skúšobnej dobe a prvé dva roky nesmiem urobiť žiadny priestupok, lebo mi policajt za hociakú maličkosť môže podľa zákona zobrať vodičák. Preto sa snažím pred policajtom chovať slušne, nechcem ho nas_ať, lebo mi ho naozaj vezme.
P:A čo s tým ideme robiť? Okuliare nemáte, doklady nemáte.
J: (začínam sa vyhovárať) No viete nastavoval som karburátor, išiel som sa iba previezť pár metrov od domu aby som vyskúšal či je dobre nastavený. Nemal som v pláne ísť nikdie ďaleko. Ale inak Babettu mám v absolútnom poriadku. Technický preukaz má, zákonnú poistku zaplatenú má.
P: To je v poriadku, vidno že sa s ňou dokážete dobre vyhrať, ale čo vaše doklady? Ako sa voláte?
J: ......................................, bývam v Liptovskom Mikuláši.
P: Vy ste z Liptovského Mikuláša došli až sem bez dokladov? (Pozn. Zastavili ma v Pribyline, čo je cca 20 km z LM)
J: Nie, nie, ja som tu len na návšteve pri starkých. Môžte ísť kľudne so mnou, môžem vám doklady ukázať.
P: Tak to je samozrejmé, že doklady chcem vidieť. Kde bývate?
J: (Nadiktoval som mu adresu a cestu ako sa tam dostane.)
P: Dobre, tak choďte domov a počkajte nás pred domom, my si ich prídeme skontrolovať.
Za 10 minút prišli, a nasleduje ďalší rozhovor. Normálne ma necháva "povariť vo vlastnej šťave"

P: Doklady máte v poriadku. Keby ste boli policajt, koľko by ste si dali pokutu?
J: (Nechcem povedať, že nič lebo tým ho asi dosť naštvem. Idem na to inak.) "Absolútne netuším."
P: Tak koľko? 10 Eur?
J: Júúúj to je aj dosť veľa.
P: A 60 Eur bude menej?
J: Tak to už vôbec.
P: Tak koľko?
J: A keďže je to môj prvý priestupok, nedalo by sa dačo.....?
P: Keby nám toto rozprával každý, tak kde by sme došli? Kde ste chodili do školy?
J: Na elektro do Hrádku.
P: To je váš moped?
J: Ja na ňom jazdím, ale písaný je na oca.
P: Tak koľko by ste si dali pokutu?
J: Vážne neviem.
Vytiahol dáku knihu kontrol, zapísal si meno a čas kontroly, a vrátil doklady so slovami: "Vezmite si doklady a dúfam, že vás znovu nestretnem na ceste bez nich.". Ani som sa nestihol poďakovať, čo tak rýchlo odštartoval. Čo dodať, mal som "z prdele kliku". Nielenže by som mohol zaplatiť dosť vysokú pokutu, ale by mi mohli aj zobrať papiere, keďže som v skúšobnej dobe.