Problém štartovania

Vše o motorech, úpravy, karburátory, převodovka /volnoběžka/, opravy a návody...

Moderátoři: IGI, milda, DRN

Problém štartovania

Příspěvekod lucky » stř čer 23, 2010 22:20:51

Ahojte

Mám taky problém s mojou babettkou , dlhsie bola rozobrana na vybrus atd, co si akosi nekonalo a bolo mi jej luto tak som ju opat poskladal , no kotuha nechce naskocit :( najprv bol problem s iskrou ,ale po mensej oprave elektriky , hadze iskry ako blazon , lenze aj tak nechce ani len naskocit ... neviem co s tym keby ste mi vedeli poradit bol by som rad :)
lucky
Pokročilejší...

Re: Problém štartovania

Příspěvekod martin110r » stř čer 23, 2010 22:35:56

Ako dlho bola rozobratá? To vypadá na netesnosť gufier. Bolesť každej dlhšie odstavenej Babetty. Ale inak, môže to byť aj upchatý karburátor. Benzín sa odparil, olej ostal a zalepil trysky. To sa stávalo mne, keď som Babettu cez zimu odstavil a nevyjazdil karburátor úplne do sucha. Keď som Babettu nutne nepotreboval v tú minútu a nechcelo sa mi rozoberať karburátor, tak som na dva dni nechal pustený benzín, on za tie dva dni ten "starý" olej rozpustil a štartovalo na prvú šupu.
Babetta 210 - rok výroby 1995
Bližšie info o mojej Babette TU.
Zahlasujte v ankete
martin110r
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod lucky » čtv čer 24, 2010 11:38:07

mmm diky za radu :) no stal dlhsie mozno aj rok , aj som vyberal benzin stary som ho zmiesal s novym a nalial spat, ale skusim to vsetko vybrat a dat tam iba novy , karburator som mal vcera rozobraty a vvizeral ze je ok az na tu tensu trisku dal som to na noc do technickeho nech sa to vycisty , a skusim jej tam potom nechat pusteny benzin co to spravy :) tak idem na to :) vecer napisem ci naskocila :D
lucky
Pokročilejší...

Příspěvekod martin110r » čtv čer 24, 2010 12:02:31

No jasné, v prvom rade vyčisti karburátor. To je menej roboty, ako meniť guferá. A keď to nebude karburátorom, tak to budú jednoznačne guferá. Neštartuje ti to preto, lebo guferá na kľukovke ti prisávajú "falošný" vzduch. Ale odporúčam vymeniť guferá všetky. Nie len tieto dve. Pretože guferá na kľukovke si to už odniesli, takže môžeš očakávať, že v dohľadnej dobe (keď začneš jazdiť), tak ti pustia guferá na spojkách a olej z prevodovky ti bude presakovať do radiaceho bubnu a zle ti bude radiť dvojku. Čiže už keď sa budeš babrať s guferami, tak ich vymeň všetky (je ich 6 kusov). Po roku stánia si zaslúžia výmenu.
Zahlasujte v ankete
martin110r
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod lucky » čtv čer 24, 2010 17:21:48

hmmm... no karburator to nieje :/ budu to tie guferá aj ked vobec nechce ani raz odpalit ? slapem slapem a nic , a svicka dava dobru iskru , tak ja neviem cim to moze byt :/
lucky
Pokročilejší...

Příspěvekod martin110r » čtv čer 24, 2010 17:49:20

No ešte si skontroluj sviečku. Pokiaľ bude mokrá, to znamená, že benzín tam ide. Iskru vravíš, že hádže. Na 99,9 % to sú vadné guferá. To že ti to nechytí vôbec ani na chvíľu to je jasné. Jednoducho gufero buď tesní, alebo netesní. Nič medzi tým neexistuje. Takže keď netesní, tak nebude ani štartovať. Môžeš roztáčať motor aj štartérom z Tatrovky, ale pokiaľ guferá netesnia, tak ti motor nechytí.

PS: Hlavne nehrab do predstihu. Motor ti musí naštartovať aj keď je predstih rozladený. Takže príčinu, prečo ti neštartuje motor určite nehľadaj v predstihu.
Zahlasujte v ankete
martin110r
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod lucky » čtv čer 24, 2010 18:44:58

Mmm... klobúk dolu, si profík :) kukal som aj predstih ,ale iba som to kontroloval ,mam tu knizku od babetty ci to je priblizne tak ako to ma byt , zajtra sa teda pustim do toho ,len sa bojím ze mam s tym malo skusenosti nebudu s tym dake velke problemy ? a kde kupim nove ?
lucky
Pokročilejší...

Příspěvekod martin110r » čtv čer 24, 2010 19:02:03

Tak guferá sa dajú kúpiť na www.simba.sk. Lenže s kvalitou ložisiek od tohto obchodu nemám moc dobré skúsenosti. Aké kvalitné guferá predávajú, to neviem. Ja som si ale guferá kúpil vo firme TOMIRTECH. Mám to 2 km z domu a predávajú tam toho plno. Tak som poriadne zainvestoval a kúpil najdrahšie ložiská a guferá , aké mali na sklade. Uvidím, koľko mi vydržia. Inak výmena trvá zhruba dve hodinky. Záleží ako rýchlo rozoberieš motor, aby si sa dostal ku guferám a ako rýchlo ich vymeníš a motor opäť poskladáš.
Zahlasujte v ankete
martin110r
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod Starec » čtv čer 24, 2010 19:07:55

lucky: Síce tie guferá budú určite odstáte, ale odpáliť by tak či tak mala. Ak by si mal možnosť premerať si zapaľovaciu sústavu, tak by som ti to odporúčal. Tak či tak budeš musieť dať dole rotor, tak sa presveč či tam je ten kolíček, lebo ak nie tak preto ti to nepáli.
Nič nie je tak zložité ako sa na prvý pohľad zdá, len treba vedieť ako na to ....
Starec
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Příspěvekod martin110r » čtv čer 24, 2010 19:18:03

Že by bola vadná zapaľovacia sústava (tyristorová jednotka, cievka a podobne) sa mi nezdá. Veď keď pred rokom odstavil Babettu, tak bola funkčná. Tak prečo by sa po roku stánia z ničoho nič mala pokaziť elektrika? Čo sa na takom tyristore, diode, cievke môže pokaziť po roku nečinnosti? Elektriku by som vylúčil zo závad.
Zahlasujte v ankete
martin110r
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod Starec » čtv čer 24, 2010 19:23:34

martin110r: máš dojem, že preto nechce páliť, že na vine sú guferá. No budiž, nechám sa poučiť.
Nič nie je tak zložité ako sa na prvý pohľad zdá, len treba vedieť ako na to ....
Starec
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Příspěvekod martin110r » čtv čer 24, 2010 19:29:26

Ukáž mi, kde je napísané, že nechce páliť. Ja som sa dočítal citujem: "... po mensej oprave elektriky hadze iskry ako blazon...". No a keď ti prisáva falošný vzduch (a to ver tomu, že vadné gufero falošný vzduch prisáva), tak tam môže iskry hádzať koľko chce a nechytí to. A po niekoľkých neúspešných štartoch ti benzín zahádže sviečku a končíš.

EDIT
Nie že mám dojem. Ja som dokonca presvedčený, že na vine sú len guferá. V prípade, že sa vymenia by to malo byť OK. Vážne nevidím dôvod, prečo by obyčajnou nečinnosťou, teda stáním malo dojsť ku "pokazeniu" elektriky. Tá sa skôr pokazí používaním, a nie odstavením.
Zahlasujte v ankete
martin110r
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod lucky » pát čer 25, 2010 13:54:45

Neviem či vám to chalani pomože ,ale prestalo sa na nej jazdiť pretože ked sme ju naštartovali tak nemala žiaden výkon ako na stojane išla ale ak sme sa na nu posadili isla tak ledva 5km a nechcela hodit dvojku, osobne som si myslel ze tam je zla spojka , ale moj starsi brat ktory ju vlasnil si myslel ze to bude niekde inde neviem co s tym porobil lebo potom uz nechcela ani startovat ,tak to rozobrali motor ze ho treba dat vybrusit ,ale akosi nikomu sa to nechcelo tak tam stala asi rok , teraz som ju poskladal ,lebo si nemyslim ze by to bolo koli tomu. Ked som ju poskladal nechcela naskocit ani raz neodpali , tak som skontroloval svicku - ta nehadzala iskru tak som kukol na alternator a bol tam zly kontakt k zapalovaciej cievke ,potom uz pekne hadzala iskru, benzin sa vymenil je tam novy ten odstaty som vybral von , skusal som ju aj dole kopcom rozbehnut aj vsetko ale ani raz neodpali , svicka je mokra tak zmes tam je .

Skúsim teda pomerať , a o aký količk sa jedna ? co tam ma byt ?

ak to bude všetko OK tak len tie guferá
lucky
Pokročilejší...

Příspěvekod martin110r » pát čer 25, 2010 15:14:46

Tak Starec má na mysli tento kolík (ak by ti bol obrázok malý, tak naň klikni a zobrazí sa v plnej veľkosti). Ten kolík tam musí byť, lebo zabraňuje pootočeniu rotora voči kľukovke, a teda samovolnému rozladeniu predstihu. To si môžeš pozrieť. No v prvom rade vymeň tie guferá. Iba tak sa dá pokračovať v diagnostikovaní ďalších závad.

K tým "tupým" rozjazdom. Možností môže byť niekoľko. Napríklad upchatý výfuk, upchatý výfukový kanál (vo valci), zle nastavená hladina benzínu v karburátore, veľmi malý predstih (keď je predstih malý, motor sa dostáva ťažšie do otáčok/keď je predstih moc veľký, motor je náchylný na detonáciu-klepanie), a v neposlednom rade tiež starý, prípadne nevhodný olej v prevodovke. Kedy ste naposledy menili olej? Totižto keď máš olej, ktorý sa dlho nevymenil, väčšinou obsahuje veľmi jemné kovové čiastočky z prevodovky. No a keď sa takto znečistený olej dostane do voľnobežky, može sa stať, že sa voľnobežka pevne nespojí a potom je rozjazd taký lenivý.
Zahlasujte v ankete
martin110r
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod lucky » pát čer 25, 2010 16:12:51

no dobre na tie dalsie veci ,hlavne asi ten olej tam nebol menení sa pozriem neskor

nemas dake fotky alebo postup ako sa najlepsie menia gufera ? keby to bolo s fotkami bolo by to naj a chcem vsetky vymenit az sa potom nerobia problemi s tym .
lucky
Pokročilejší...

Další

Zpět na Motor