Neeo píše:...Keď motor min. 20 rokov stál, čo treba naňom vyčistiť alebo vymeniť? Karburátor je samozrejmosť, kohútik na benzín tiež, vyčistiť nádrž, výfuk, vymeniť olej. Čo ešte poradíte? Ostatne doplnky vyčistiť a vyleštiť, poprípade streknúť...
Chacha, sladké predstavy

. Tieto úkony môžeš urobiť na Babette, ktorá stála rok. Aj to by si musel ešte aj guferá vymeniť. Tu toho bude viac.
A teraz trošku vážnejšie. V prvom rade si treba uvedomiť, koľko do Babetty chceš investovať a podľa toho Babettu oživiť. Ak patríš, ako ja k tým, ktorým nerobí problém jednorázovo v priebehu mesiaca investovať do Babetty viac ako 300 EUR, postaviť ju takpovediac od základu nanovo a potom už nemať žiadne starosti (ako to u nového vozidla býva), iba liať benzín a voziť sa, tak gratulujem. Neni čo riešiť.
Pokiaľ patríš k tej skupine, ktorá každé euro obracia v ruke 10 krát, a investícia väčšia ako 50 EUR sa zdá byť nehorázne vysoká tak je trošku problém a treba skutočne zvážiť, čo kúpiš nové a čo nie. Treba sa správne rozhodnúť. Skrátka ak chcem šetriť, tak si nebudem kupovať nový spojkový kryt, novú koncovku výfuku a podobne, pričom nechám vyťahanú hrdzavú reťaz atď.
Ja by som urobil asi nasledovné: (Bez ohľadu na financie. Buď na to mám a pustím sa do toho, alebo nemám a budem šetriť, aby som to spraviť mohol)
GuferáBez debaty, to je jasné ako facka.
LožiskáVidím, že Babetta už začína dosť hrdzavieť. Z toho usudzujem, že stála vo vlhkom prostredí niekde v stodole. Keby stála v obývačke, tak nebude tak vypadať. Nech mi vraví kto chce čo chce, nepresvesdčí ma, že ložiská určite hrdzavé nebudú. Hoci po odstavení mastné boli, po 20 rokoch už po tom oleji nenájdete ani smrad. A roztáčať hoci len trošku hrdzavé ložisko na 4 000 ot./min. je dosť o hubu. Tu si treba uvedomiť aké ložiská:
-Ak najazdíš na Babette ročne do cca 600 km tak ti stačia ložiská ZVL.
-Ak najazdíš ročne 600 - 1 500 km tak sa rozhodni. Či kúpiš lacné šmejdy ZVL, alebo drahú kvalitu SKF.
-Ak najazdíš viac ako 1 500 km tak neni o čom. SKF a hotovo.
ValecMyslím že by si zaslúžil výbrus. Tiež neverím, že nebude hrdzavý. To si treba skontrolovať. Ťažko posudzovať stav Babetty na diaľku. Keby bolo na mne, išiel by na výbrus. Znova máš na výber:
-Lacný výbrus: Ušetríš peniaze za výbrus a potom už len samé problémy. Ako v zábehu tak po zábehu. Po cca 4 000 km nasleduje ďalší výbrus.
-Drahý výbrus: Pri pokladni keď budeš preberať vybrúsený valec ťa zamrzí koľko to stálo, ale potom už len samá radosť. Žiadne pridieranie motora atď. Životnosť motora 10 - 15 000 km.
PiestS výbrusom samozrejme piest + krúžky. Čo sa týka ceny, opäť platí to vyššie spomenuté. Ak chceš, aby sa z motora po 2 000 km ozýval ostrý kovový zvuk a motor mal chod ako "pred smrťou", tak jednoznačne lacné veci.
Spojkové obloženia Ak budú hrdzavé natoľko, že budú drhnúť, tak nové. Neni nič lepšie ako zahrdzavené obloženie a potom špekulovanie, prečo zle radí dvojku. Prebrúsenie bubnov samozrejmosť. Ten je dokonale odmastený, tak je hrdzavý za pol roka. Nechcem vidieť ako vyzerá za 20 rokov.
Vyčistenie nádrže, dekarbonizácia výfuku, brzdyTo si mal v pláne spraviť, to ti schvalujem.
Výmena oleja v prevodovkeAsi by som urobil aj preplach prevodovky.
Ložiská v kolesáchVymeniť za nové.
RiadenieRiadenie rozobrať a namazať ložiská. Po 20 rokoch sa z toho vazelína doslova vysype.
A to je asi tak všetko. Viacej ma v rýchlosti nenapadá. Možno sa to zdá prehnane veľa, ale spojazdniť Babettu, ktorá 20 rokov stála je náročné ako finančne, tak aj časovo. Dá sa určite spojazdniť aj za lacno. Ale kto má potom furt počúvať - nefunguje mi na Babette toto. O týždeň rozsypalo sa mi hento, za ďalší týždeň motor nemá výkon, za tri dni hryzol sa mi motor, rozbil som si zobák....atď. Už keď niečo robím, tak poriadne.