kubo HC píše:dáva sa to do sania musíš urobiť samozrejme ,,domček,, aby si to tam mal vôbec kam dať
No já jsem přesvědčen že ten domeček už ve válci v sání je. Alespoň u 210. Jiné řešení nesmyslně zvětší mrtvý prostor klikovky.
Klapka na které avar ilustroval princip klapky (opraveno po jeho výhradě) zbytečně obsahuje zábranu pro nadměrné roztažení planžet, to ten domeček ve válci řeší sám. Problém je jen v tom že klapku která by tam pasovala nemáme. (Myslím přímo do válce)
A myslím že vývozní babetty do Indie měly klapku která se tam vešla, prostě plastová stříška a mezi ní a ten domeček vložené planžety. Planžeta stačí .1mm Na horní části je guma, která těsní plast a zároveň drží tu planžetu.
Asi by se ten držák dal vypilovat z kostky novoduru, ale chtělo by to originální výkres. Kompressore, neznáš ten díl? Věřím že v ZVL ten optimální tvar ladili alespoň rok. Důležitá je mezera mezi stříškou a domečkem. Malá mezera tlumí sání, velká mezera způsobí problémy při vysokých otáčkách, protože klapka zavře pozdě.
Lubor
-Ještě je dobré vědět, že kdo má klapku může zvýšit horní hranu sacího kanálu tak že se kanál otevře i v dolní úvrati. Ale je to teorie, nevím o kolik. Yamaha na to měla patent.
-Klapka zvedne moment ve střednách otáčkách, na zvýšení maximálních otáček jsou nutné další úpravy a klapka je naopak může oslabit, planžeta potom nestíhá zavírat.
-No a úplně nejlepší je, když je klapka rovnou na karteru. Ve válci pak nemusí být žádný sací kanál, a místo něj se mohou rozšířit přepouštěcí. Ale to je u babetty nereálné, gizmo i moje elektrocentrála to takhle mají.
Doplnění
Pro inspiraci přikládám obrázky stříšky z gizma, která se také vkládá do připraveného domečku v
karteru. Je to díl který se vkládá mezi karter a sací koleno od karburátoru. Ale ve
válci babetty je domeček velmi podobný.

- Rozebraná klapka z gizma
- klapka1.JPG (14.59 KiB) Zobrazeno 17716 krát
PS.
Nedostanete se někdo do Moped Slovakia? Třeba tam těch pozůstalých správných stříšek mají krabici a nevědí k čemu to je?