Renovace

Rám, vidle, řetěz, gumy, úpravy, lak...

Moderátoři: IGI, milda, DRN

Re: Renovace

Příspěvekod ronin10 » úte říj 13, 2015 1:06:17

říkám otazka je jestli klikovka z polska za 800kč je kvalitou shodná s klikovkou od p Hlavatého,pokud ano tak je mi milejší dát méně než více,a když si ji budu usazovat sám tak se semnou nebude o reklamaci bavit ani polák ani pan Hlavatý. :wink: ale co jsem koukal tak i třeba ložiska prodává dráž než konkurence o pár korun, ale když se spojí to co všechno člověk potřebuje tak člověk nakonec zjistí že jedna a ta samá objednavka u p Hlavatého a jiného vyjde na konečné sumě šul nul,otazka je tedy v kvalitě, jeden má ložiska dražší ale guferra levnější a druhý má ložiska levnější ale guferra zase dražší ,problem je že člověk většinou mění oboje takže tudy klička nevede :D
Uživatelský avatar
ronin10
Specialista II. třídy...
Specialista II. třídy...
 
Příspěvky: 434
Registrován: pon bře 31, 2014 0:21:51
Bydliště: Prostějov

Re: Renovace

Příspěvekod ridchey » úte říj 13, 2015 9:22:51

loziska a gufera beru v loziskarne,kde je cena nizka a hlavne si muzu vybrat vyrobce, zasadní díly je potreba ovsem vzit tam,kde je zarucena kvalita.
spekulovanim o tom,ze nekde jinde jsou ty dily levnejsi si tak leda natentujes do vlastniho hnizda.
a ve vysledku te to muze stat daleko vic.
Ten kopec dam,i kdybych mel zhebnout...
Bez boje mne nedostanou...
:-)
Uživatelský avatar
ridchey
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně
 
Příspěvky: 2010
Registrován: sob zář 25, 2010 11:10:36
Bydliště: u Prostějova

Re: Renovace

Příspěvekod Pavel » úte říj 13, 2015 9:50:53

Ty jo, ta diskuze se rozjela.

K rozebírání. Když renovujete veterána, trvá rozebírání hodně dlouho, protože ty díly jsou zarezlé, nebo slepené díky elektrochemické reakci dvou různých kovů. Takže se zasekáte u každého dílu, prostě to nejde povolit běžnou silou. Díl nemůžete zničit při sundávání, protože už nový neseženete, takže se musí vymyslet nějaký přípravek k nedestruktivnímu sundání. Pak si fotíte díl po dílu, šroubek po šroubku, taková B228 má stejně jako B210 asi 500 dílů a to zabere nějakou dobu, než to rozeberete. Rozebírání B228 dělam momentálně už devátým dnem, dnes s tím jedu do specializovaného servisu veteránů, kde mají zkušenost se Stadiony a Jawami, které mají podobné matky na brejlích přední vidlice. Tak doufám, že tam snad mají nějaký přípravek. Jakmile uvidím, že by na to chtěli něco navařit nebo kladívko s majzlíkem, tak mizím a mám ještě zálohu kolegy, který má soustruh a s ním bychom vyrobili nějaký přípravek svépomoci.

Co se týče půlení motoru, na půlení nic není, ale pak hodně záleží, jak poctivě pak motor připravíte na opětovné složení. Já např. nechávám vždy klikovku srovnat na úchylkoměru, protože každé půlení klikovku zaručeně rozhodí. Pak ji dávám do mražáku, apod...Takže určitě nestihnu za 3h rozebrat a složit motor. A když se dělá výbrus a repase klikovky, tak čekám 1-2 měsíce, než mi to udělají. Jasně, můžu to mít i za 1-2 dny, každá lama vám tam napasuje ojniční sadu z Taiwanu, ale kvalita pak neodpovídá mým požadavkům.

Co se týče těch Poláků, tak já nesnáším zloděje. Poláci si drze nechali vyrobit klikovku ve stejné fabrice, jako pan Hlavatý na jeho vlastních formách a ty jejich klikovky mají na setrváku dokonce i punc Motomaxu a pak ji nabízejí samozřejmě o pár stovek levněji. Takové prodejce já nebudu podporovat, ani kdybych měl hluboko do kapsy. Ať si tu klikovku nabízejí za 800, já si ji koupím za 1200 v Motomaxu, protože chci podpořit pana Hlavatého, který investovat miliony do formy na výrobu klikovky a potřebuje investici vrátit a něco vydělat. No a co se týče ostatních dílů, co mají v Motomaxu. Některé jsou lepší než originál (např. dvojkový buben, rozběhový buben), některé srovnatelné (všechny čelisti, nádrž), jen minimum horší (plastové kryty z měkčího plastu, ale vzhledově a rozměrově odpovídající).
Je to marný. Vysvětlíš jim to a za pár dnů se stejně zeptají znovu úplně na to samý :D
Uživatelský avatar
Pavel
Lokální moderátor
Lokální moderátor
 
Příspěvky: 1357
Registrován: stř srp 04, 2010 10:20:09
Bydliště: Brno

Re: Renovace

Příspěvekod ridchey » úte říj 13, 2015 13:52:32

tady s Pavlem musim souhlasit na 100%
podporovat lumparnu je ještě vetsi lumparna.
Ten kopec dam,i kdybych mel zhebnout...
Bez boje mne nedostanou...
:-)
Uživatelský avatar
ridchey
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně
 
Příspěvky: 2010
Registrován: sob zář 25, 2010 11:10:36
Bydliště: u Prostějova

Re: Renovace

Příspěvekod ronin10 » úte říj 13, 2015 18:06:08

boužel je naše země na lumpárnách založena ve všech sekcích i v potravinách atd. jako chtít za klínek do simsona či něčeho jiného jedná se především o klínek půlměsíček z klinovice,o ceně vyrobní 10 halířům,který prasata prodejci s ND,jsou schopni prodavat za 30kč/ks je lichva jako blázen, to už je vyhodnější si koupit klínovici a udělat si doma sám s pomocí pilníčků, jako někdo by oponoval že ho nekupuješ každý den atd ale při množstevní objednávce tyhle maličkosti do dlaně přejdou do tisíců korun, uplně co mě dostava nejvíce je šoupě karburátoru 98kč na fichtelkrámku- kupuji jen z tama díly ale za kus bazmeku dat kilo to mě po.er. s pardónem. beru to že je na tom více operací ale cnc to plca kus za kusem,spíše by mě zajímalo kolik třeba pan Hlavatý dá v poměru czk za jednu vyrobenou klikovku,pokud ho přijde na těch 800kč tak proč nekoupit u něj když je v podstatě strůjcem,ale pokud si klikovky vyrabí v poměru do 300kč/ks a chce za ni 1200kč tak je tu jistá neúměra a lumpárna je na jeho straně,jo neříkám kvůli tomu podniká aby vydělal ale na věci 3xtolik to je silný kafé jelikoš se nezabívá jen tímto kusem nebo jen stroji babetta,pokud by tomu ovšem tak bylo tak by ji mohl prodávat za méně než poláci a tím je vyšachovat,ale mnozí čeští podnikatelé vsází na to že si cenu drží a když nikdo nekoupí tak nekoupí ale co nevidět krachují a balí. Wietnamci to vzali od druhého konce a daří se jim slibně lezou s nabídkou a vývojem vejš a vejš tohle jsou u mě podnikatelé a když má člověk zájem u nich o věc ač jakoukoliv tak jsou ochotni o ceně jednat s tím že jsou spokojeni jak oni tak kupující,tohle jsem u čecháčků nezažil ani jednou se žádným sortimentem. :wink: třeba mám možnost kupovat ND na babettu u nas v Motodexu ale po zkušenostech a vysokohorských přirážkách díky ale už tam nikdy nevpáchnu ani pro podložku,aneb žádný parazit nezničí svého nositele oni ano,asi tihle podnikatelé nechtějí zákazníky mi tak přijde. vyloženě odrazují kupujícího od koupi svým jednáním a počínaním. raděj volím poštu(150kč) a fichtelkramek než pouličku z práce (10kč) a tenhle motodex :x jinak pana Hlavateho neznam a toto nebyl pokus ho nějak poškozovat sou to jen spekulace.
Uživatelský avatar
ronin10
Specialista II. třídy...
Specialista II. třídy...
 
Příspěvky: 434
Registrován: pon bře 31, 2014 0:21:51
Bydliště: Prostějov

Re: Renovace

Příspěvekod Pavel » úte říj 13, 2015 22:34:34

Ronine, ale zde se jedná o kusovou výrobu, ne produkce ve stotisících kouscích.
Vezměme opět tu klikovku.

Vývoj formy na odlití klikovky, ojnice, hřídele stojí cca 2 miliony Kč. Ano, tolik. Musí to být vyrobeno z echt materiálu, který snese tisíce odlití a lisování bez změny rozměrů.

No a teď s tím půjdeš do Taiwanu, protože tady v ČR se dostaneš na 4000Kč/klikovku. V Taiwanu ti to levně odlijou, vysosutruží a složí a vycentrují za 15-20$ (400-500Kč). Otázka. Kolik musí pan Hlavatý prodat klikovek, aby se mu vrátily výrobní náklady? Cca 3000ks... A aby měl z každé nějaký rozumný zisk při velkoobchodním prodeji, případně maloobchodu? To jich bude muset prodat ještě 3x tolik. Za jak dlouho na českém trhu prodáš 10 000 klikovek? Řekl bych, že za hodně dlouho. A do toho ti někdo konkuruje s tvými klikovkami, avšak je nakoupil pouze za výrobní cenu 400Kč a neměl v tom utopených 2 mega za formy a vývoj.

Nezapomeň, že v ceně produktu jsou započítany náklady na zaměstnání cca 6 lidi na full time (2 skladníci, prodavačka, účetní, syn, zámečník, uklízečka), platí se energie a třeba splácí hypotéka za nové prostory, do kterých se přestěhoval vloni na podzim. Pak najednou zjistíš, že ta přirážka 20-50% je adekvátní, aby se mu vrátily náklady.

Emulzní trubice. To ji máš ještě levně, já už ji viděl i za 200Kč. Jenže opět, kolik si myslíš, že jich někdo nechal vyrobit? 1000ks bych tipl. Poptat firmu, dát předlohu origo trubici, naprogramovat výrobní stroj, nechat si předložit pár vzorků, schválit výrobu. Těch 100Kč opět je až po přirážce Sesy, výrobní cena je 50Kč. Takže máš zakázku na výrobu 1000ks emulzních trubic. Prodá se to ještě, když každý dnes chce Dellorto :) ? Která firma si to vezme na starost, aby ti za pouhých 50tis Kč vyrobila 1000ks trubic a musela to přesně změřit, naprogramovat výrobní stroj, atd. Určitě na tom musela zaměstnat na pár dnů nějakého CNC operátora, zaplatit ho, pak započítat amortizaci stroje, materiál, elektriku, ve finále na tom vydělá 20tisíc Kč třeba na takové zakázce a 30Kč jsou výrobní náklady jedné trubice.

Opět všechno jsou to jen kusové výroby v řádu pár tisíc, ne stotisícové či milionové produkce, jak za socialismu, kdy se Babetty chrlily ve stovkách tisíc ks ročně.
Je to marný. Vysvětlíš jim to a za pár dnů se stejně zeptají znovu úplně na to samý :D
Uživatelský avatar
Pavel
Lokální moderátor
Lokální moderátor
 
Příspěvky: 1357
Registrován: stř srp 04, 2010 10:20:09
Bydliště: Brno

Re: Renovace

Příspěvekod ronin10 » úte říj 13, 2015 22:52:27

OK SOUHLAS, Pavel ,otazka jeste jedna proč si pan hlavatý nedal patent či nějakou ochranou známku na své produkty,takhle jak říkáš by se ted poláci mohly hádat o vlastnictví forem či říct panu H že jej vlastně kopíruje on sám za zády Poláků,možná diskuze mimo mísu ale mohl by je žalovat a třeba by na tom vidělal víc než prodejem dílů. nevím nepřijde mi spravne vyrobit a zaplatit formy a nekdo cizi koho ani neznam uzival muj znak motomaxu pro sve učely :?: :|
Uživatelský avatar
ronin10
Specialista II. třídy...
Specialista II. třídy...
 
Příspěvky: 434
Registrován: pon bře 31, 2014 0:21:51
Bydliště: Prostějov

Re: Renovace

Příspěvekod Pavel » stř říj 14, 2015 12:18:10

Soudil ses někdy o něco? Já jo a mám svoji zkušenost. Naše soudy jsou velmi, ale velmi liknavé, je to boj třeba na 3-10let, než něčeho dosáhneš. Stojí tě to nervy, zdraví a výsledek nejistý, protože právních kliček jsou mraky a ve finále může vyhrát protivník, když má dobrého právníka. Vysoudíš z nějakého zmrda prachy, ale mezitím další 3 tu tvoji formu použijou na výrobu klikovek, nebo ji ukradnou a zkopírujou za menší peníze. Je to marný boj. Nemusíme chodit daleko. Čínané jsou mistři v kopírování. Vše se tam kopíruje ve velkém, nikdo neřeší autorská práva, license.
Je to marný. Vysvětlíš jim to a za pár dnů se stejně zeptají znovu úplně na to samý :D
Uživatelský avatar
Pavel
Lokální moderátor
Lokální moderátor
 
Příspěvky: 1357
Registrován: stř srp 04, 2010 10:20:09
Bydliště: Brno

Re: Renovace

Příspěvekod ronin10 » stř říj 14, 2015 21:08:39

jn čínani máš recht ,koukni ve volny chvili na youtube na ,,padělky,, říkaj že padělky jsou už na ůrovni že o originalních věcech si myslí že sou padělky :D horší je to s testy výrobků :) jn to mas recht ale kdo ma zas miliony na investice tak má u soudu věčí naději než když si vezmeš socialniho přidelenyho pravnika a jdes do toho s děravymi botky takhle bych taky nedoporučoval se soudit. hold je potřeba peněz a vyhra je na dohled.
Uživatelský avatar
ronin10
Specialista II. třídy...
Specialista II. třídy...
 
Příspěvky: 434
Registrován: pon bře 31, 2014 0:21:51
Bydliště: Prostějov

Re: Renovace

Příspěvekod varok » stř úno 03, 2016 17:52:57

Dobrý den, až teď jsem našel tohle starší téma a chtěl bych něco málo napsat o kopírování výrobků. To co se tady hádáte, tak je asi pravda a v dnešní době to jede ve velkém s těmi číňany. Nejhorší na tom je to, že číňani jsou schopni vyrobit čistou repliku, že ani nepoznáte že to není originál, ale bohužel většinou z málo kvalitních materiálů, jelikož se musí s cenou dostat hodně nízko. Co jsem se nedávno bavil v jednom obchodě s nářadím s prodavačem, tak v dnešní době nemá česká firma moc šanci na rozvoj a slušné výdělky na výrobcích. Když vemu třeba to elektrické nářadí, svářečky a nevím co ještě. Česká firma dá obrovské prachy na samotný vývoj, testy, výroba forem, nějakých přípravků na výrobu apod. Kolikrát to jsou roky než vynaleznou nějaký nový typ nářadí, stojí to třeba miliony, jestli né i desítky milionů. Vyrobí řekněme úhlovou brusku, výrobní náklady řekněme 2000,- kč. Cena v obchodě řekněme 3500,- kč. Potom se k takovému výrobku dostanou záhadným způsobem číňani. Vyrobí do posledního detailu stejnou úhlovou brusku. Schválně má ale jinou barvu. Ušetří spoustu peněz za ten vývoj, výzkum. Prostě jen sprostě okopírují už vymyšlenou věc a náklady třeba řekněme 1000,- kč. V obchodě to prodají za 2000,- kč.
Kterou úhlovou brusku si myslíte že koupí český zákazník? Jasně, tu čínskou. I když je z méně kvalitních materiálů, to už třeba ví málokdo, ale důležitá je ta nízká cena.
No a u toho pana Hlavatého je to podle mě stejné. Osobně ho neznám, ale jestli to vyrábí opravdu sám, tady v ČR, tak je to podobný případ jako jsem psal.
varok
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...
 
Příspěvky: 78
Registrován: úte led 20, 2015 3:47:55

Re: Renovace

Příspěvekod mhi » pon kvě 02, 2016 21:33:26

varok píše:Nejhorší na tom je to, že číňani jsou schopni vyrobit čistou repliku, že ani nepoznáte že to není originál, ale bohužel většinou z málo kvalitních materiálů,


Tesat do kamene :). Vsem doporucuji knihu Poorly made in china http://www.amazon.com/Poorly-Made-China ... 1491552549 - zda se, ze je i na uloz.to ; mohu potvrdit, ze zakladem prace s Cinanem je poslat mu vzorek nebo alespon fotku.

*******************************************************************

Mel bych ale otazku k renovacim, to co se v tomto vlakne pise je hezke, mit zrenovovanou Babettu na 100% by se mi libilo. Jenze to bych s ni potom nemohl nikam vyjet, bal bych se o lak, pripadne ze nedojedu :). Mam nyni 2 Babetty, u obou me trapi 2 veci:

- stav laku - budu muset nejak resit, jinak je sezere koroze. Dat je na opiskovani a profi lakovani se mi moc nechce, preci jen zase takovy "veteran" to neni. Zvazuji nejake mistni osetreni koroze, striknuti zinkovym zakladem a potom "lepsim" lakem (zrejme namichanym podle puvodni barvy, nebo RAL kodu a striknuti vseho, moje druha Babetta je uz trosku vybledla).

- neoriginalni dily, resp. zastarale dily: typicky srouby, u B210 jsem uz nekolik sroubu nahradil za moderni ekvivalenty s mnohem vetsi pevnosti a lepsi hlavou (inbus misto drazky, hlavne u karteru B210 je nesrovnatelny rozdil pri puleni), misto kulatych konektoru jsem dal nove ploche fastony a na original JTZ udelal "redukce", puvodni recyklujici se vodice nahrazuji modernimi vodici pro automotive (ve stejnych barvach). Proste chci, aby to nejak fungovalo, byt' za ztratu trosky originality. Tam, kde by zmena ucelna nebyla zachovavam samozrejme puvodni vzhled i funkci.

Co si o tom myslite?
mhi
Specialista I. třídy...
Specialista I. třídy...
 
Příspěvky: 547
Registrován: úte říj 20, 2015 14:18:14
Bydliště: V chatrci u Prahy [Babetty 207.200+210.000 "kanibalky" a jeji kamosky, Jawa 50 21]

Re: Renovace

Příspěvekod Hannibal1913 » stř kvě 17, 2017 17:27:22

Borci mám klikovku na vyhození. Padalík ji už nedokáže ani zrepasovat, tak moc je zlikvidovaná.. Mám si sehnat od někoho originál a nechat ho zrepasovat, nebo mám koupit novou v motomaxu? Radši bych originál, ale jestli je ten novej díl OK, tak to budu mít zase bez práce se sháněním dílu...
Uživatelský avatar
Hannibal1913
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...
 
Příspěvky: 79
Registrován: pon zář 16, 2013 5:38:05
Bydliště: Věstínek

Re: Renovace

Příspěvekod Azor » čtv kvě 18, 2017 8:08:25

Od Motoservisu Jakuba (najdi si na netu) jsem loni kupoval klikovku s CKR ojnicí, slisovanou z originálních SK zásob. Nabízejí to mimo oficiální motokrámek, člověk se s nimi musí domluvit, možná ještě pár origo polotovarů mají. Je to asi to nejlepší co jde momentálně sehnat, líp už nebude.
Korupce je nejodpornější způsob parazitování na společnosti.
Uživatelský avatar
Azor
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel
 
Příspěvky: 1035
Registrován: stř led 24, 2007 9:15:09
Bydliště: Domažlicko

Předchozí

Zpět na Pojezd

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků