Dnes jsem využil hnusného počasí a zalezl do dílny. Za něco málo přes hodinu jsem rozpůlil motor, který jsem i s poštou sehnal za nějakých 1900, včetně spousty dalších užitečných drobností jako je dobrá nádrž, boční plasty, tachometr, stahovák spojek, osy a díly do kol, zrcátka a něco dalšího. Motor je v původním stavu zasviněný olejem a blátem - klasika, nic co by mne zaskočilo. Po rozebrání spojek jsem ale čuměl jak péro z gauče. Někdo přede mnou motor amatérsky překopal na 215ku

Jestli mu to fungovalo nevím, každopádně v dvojkovém bubnu byl zavařený unašeč

Při rozebírání jsem koukal na detaily. Obložení rozběhových a startovacích spojek super, buben je docela odřený od čepů paken rozběhové spojky, ale to je způsobeno tím, že mezi chyběla ta velká podložka. Gufera jsou po smrti. Ložiska na klice mají popraskanou klec (myslím ložiska v karterech), jedno se definitivně netočí, točilo se zdá se na ose kliky. Co mne překvapilo je, že ze strany spojek byla mezi ložiskem v karteru a klikou slabá podložka, to jsem ještě neviděl. Klikový prostor zakarbovaný. Ojnice na klice - výkyv není nějak velký, ale mezi disky kliky se do stran pohybuje o 1 mm - nevím, zda je to v pořádku. V motoru nebyl píst, ale to mi nevadí, válec je určen na úpravu, takže stejně přijde výbrus s jiným pístem. Měřil jsem válec - 39,2mm, slabá hranka, tedy před prvním výbrusem. Nikdo do něj nesahal, vše je původní. Volnoběžka a převody vypadají super, ložiska budu preventivně měnit. Do vnitřku převodů tedy nikdo při úpravě na 215ku nesahal. Průběžně jsem si fotil rozebírání a stav dílů. Postupně jak budu s motorem a úpravou pokračovat budu i doplňovat fotky. Teď mne čeká vše dobře vyčistit, pak zkonzultuji úpravu karterů a pustím se do nich. Dotaz hned - nejdřív upravit kartery a pak nalícovat na válec a nebo opačně? A nebo je to jedno?
http://droopi.rajce.idnes.cz/Motor_na_u ... dokonceni/