Keďže si otázky položil v jednotlivých bodoch, odpíšem rovnako. Takže po poriadku:
Čo sa piestu týka, ja som to vtedy riešil cez Matrixa. On mi piest vyzdvihol osobne a s ním som sa finančne vyrovnal. Nechcel som to riešiť priamo s firmou cez dobierku, lebo dobierka zo zahraničia býva strašne predražená. Keďže si z Česka, u teba to neplatí, čiže kľudne si môžeš objednať piest mailom a firma ti ho pošle dobierkou. To že som natrafil na zlý odliatok, holt stane sa. Ako som už spomenul, firma si závadu priznala, reklamáciu uznala a poslala mi bezplatne nový piest. Čiže nemám nič proti tejto firme.
Piestne krúžky som kupoval vo firme
STING 2000. Mali by byť prvovýroba. Fakt je že mi pasovali bez úprav, takže mohla by to byť prvovýroba. Na druhovýrobe som musel odbrúsiť trochu zo zámkov, mali malú vôlu v zámkoch. Tu opäť platí to, čo som spomínal v predchádzajúcom odseku ohľadom dobierky zo zahraničia. Takže to by sa ti neoplatilo. Jedine, že by si pohľadal v nejakom českom obchode a opýtal sa, či sú z prvovýroby. Ale české obchody zmáknuté nemám, ktorý čo predáva, keďže od nich nekupujem prakticky nič.
Ak máš origoš pôvodný valec, tak ho jednoznačne nechaj vybrúsiť. Hlavne výbrus zver nejakej kvalitnej firme. Nie že to dáš do rúk dákemu dedinskému opravárovi "Františkovi Pilníkovi", ktorý ti spraví výbrus za veľmi výhodnú cenu 150 Kč. Na výbruse sa šetriť neoplatí. Zmrvený výbrus=zmrvený zábeh=nižšia životnosť motora. Mňa napríklad výbrus stál 15 eur, čiže cca 400 Kč. A to bola len cena za výbrus, bez piesta, bez krúžkov.
Valcované štefty zháňať nemusíš, pokiaľ nemáš tieto pôvodné zničené. Mám s nimi takú skúsenosť, že vydržia dosť veľa v uťahovaní. Samozrejme s mierou. Uťahovanie metrovou tyčou to samozrejme nevydrží. Ale keď to doťahujem malou "štvrtinkovou" ráčňou, tak závity nestrhnem, pritom valec drží. Keď máš dobré, nové tesnenie, tak neni dôvod aby to podfukovalo.
Ložiská ZKL? Píšeš že najazdíš dosť kilomotrov. Na ZKL by som sa vykašlal, pokiaľ nechceš za rok zase poliť motor. ZKL sú dobré pre starých dedkov, ktorí jazdia na Babette do obchodu a späť, pričom ročne najazdia 300 km. Radšej zainvestuj a kúp SKF. Sú síce drahšie (mňa 4 ložiská vyšli myslím na 25 eur/cca 600 Kč), ale kvalitou sú niekde inde.
Kľukovku a ojnicu máš síce druhovýrobu, ale na to sa asi naozaj vykašli a nemeň ich. To už sú dosť drahé položky. Neodídu ti hneď. Skrátka životnosť klukovky z druhovýroby predpokladám aspoň na 20 000 km. Časom si možno zoženieš prvovýrobu, ale teraz to nemá cenu riešiť.
ZábehPodľa popisu v poslednom príspevku si ten zábeh naozaj zmrvil. Prvých 300 km a už aj kopce, to sa na Babette nerobí. Až si zgenerálkuješ motor, tak po zložení namiešaj zmes 1:25, naštartuj a nechaj ho aspoň hodinku len tak bežať na voľnobehu. Stráž si teplotu motora. Ja som tam dal ventilátor a viacej som sa nestaral. Nechal som motor pre istotu bežať dve hodiny na voľnobehu.
Potom začni opatrne jazdiť. Žiadne kopce. Prvých 100 km je motor strašne citlivý, takže jazdiť iba večer, alebo skoro ráno, keď je ešte zima, a hlavne po rovinke. Rýchlosť záleží na prevode. Ja mám prevod 14/51, a jazdil som do 30 km/h. Hlavne pozor na jazdu s vetrom v chrbte. A počúvaj motor. Keď je prehriaty tak začne byť "tupý", horšie ide do otáčok a keď ho prehreješ ešte viac, tak začne kovovo klepať, a ak ani vtedy nezastavíš tak sa motor hryzne a zablokuje ti zadné koleso. Potom musíš sundávať valec a zadreté miesto prebrúsiť pilníkom. Aspoň prvých 400 km sa vyhýbaj kopcom.
Po 400 km môžeš prejsť na zmes 1:33 (ja som prešiel na 1:40 a tiež sa nič nestalo, len som musel jazdiť ešte opatrnejšie) a pokračuj opäť v opatrnom jazdení. Motor síce má pár km za sebou, no má menej oleja tak bacha aby si to neprehnal. Už môžeš skúsiť aj menšie kopce, ale zase nie že sa s Babettou budeš šplhať na Ještěd

. Ešte stále sa vyhýbaj 12 % stúpaniu. Rýchlosť môžeš malinko zvýšiť. Ja som po 400 km jazdil do 35 km/h.
Po 600 km je motor prakticky z najhoršieho von, ale na plný výkon má ešte čas. Maximálku môžeš zvýšiť na 40 km/h. Úplne zabehnutý je zhruba po 1 200 km. Potom už možeš Babettu využívať normálne.
Ešte by som podotkol k tým zábehovým rýchlostiam. Ja som ich udával podľa svojho prevodu. Vpredu mám 14 zubové koliesko, vzadu 51 zubovú rozetu. Ak máš vpredu 13 zubové koliesko, odpočítaj si z každej rýchlosti cca 5 km/h.