od hugo » stř kvě 04, 2011 10:33:06
Nemal som v úmysle už do tejto témy prispievať, ale zdá sa mi že bude predsa len potrebné uviesť pár vecí na pravú mieru.
Verím že heslar sem písal s dobrým úmyslom opísať čo zažil a upozorniť ostatných na možné úskalia jazdy babettou. To je potrebné kvitovať, ale keďže na toto fórum chodí aj dosť nováčikov, ktorí nemajú príliš skúseností s babettou mohli by podľahnúť mylnému dojmu, že je to moped iba do ideálneho slnečného dňa. Nie je tomu celkom tak.
Moje skúsenosti hovoria, že heslar sa mýli. Ako napísal starec, pôvod problémov jeho motorky je zrejme inde. Babetta nemá problém jazdiť v daždi ani po mlákach a podobne. Vzduchom chladený motor neskolabuje len preto že ho ostriekala voda, alebo že jazdil vodou či v daždi po cestách s nánosom vody. Pravda pokiaľ sa voda nedostane do elektroinštalácie a túto neskratuje. Ale to je už iný problém.
Babetta nie je prvá vzduchom chladená mašina na ktorej som jazdil. Doteraz mi nikdy nezlyhala len preto, že som jazdil za dažďa, alebo že som prešiel mláku, stojatú vodu, či nejaký potôčik.
Priznám sa, najmä v mladších časoch som mal celkom rád pod zadkom stroje, ktoré si tykali s terénom. V podstate vždy išlo o vzduchom chladené agregáty. Voda nikdy žiadnemu z motorov neublížila tak, aby nedajbože došlo k nejakému poškodeniu valca a podobne. Prečo sa asi terénnym jazdcom nadáva bahniaci?
Kto skúsil, vie že jedným z najvzrušujúcejších zážitkov v teréne je jazda korytom potoka. Ak by to, čo píše heslar bola pravda, bola by takáto jazda zaručeným spôsobom ako odpísať vzduchom chladený agregát. Nevravím že prudké ochladenie vodou má na rozpálený motor práve blahodarný vplyv, ale ani zničujúci.
V heslarovom prípade by som hľadal chybu inde. Tak ako neverím náhlej strate kompresie v dôsledku opotrebenia motora, neverím ani jeho skolabovaniu kvôli jazde v daždi. Drážka vo valci, o ktorej sa zmienil, svedčí skôr variante, ktorú uviedol Starec.
Takže nebojme sa jazdy v daždi. Ani trochy vody na babeťáckom agregáte. To naša babča prežije oveľa ľahšie ako nezmyselné predpisy. Ak sa nemýlim martin110r si dokonca vypomáha sprejovaním rozpáleného motora vodou a zlepšuje tak jeho chladenie.
Ja sa tiež asi pôjdem trochu prebehnúť a porozstrekovať mláky, ak nejaké ešte ostali po včerajšom daždi.