od martin110r » ned lis 14, 2010 21:46:59
Zaujíma ma, či tu je niekto (alebo má niekoho známeho v rodine), kto by mi vedel poradiť ohľadom spotrebiteľských práv. Od GO som najazdil cca 1 400 km a vyzerá to, že polenie motora cez zimu ma neminie. No začnem po poriadku.
V lete, keď som generálkoval motor som prišiel do jednej predajne nakúpiť ložiská. Babetta má ložiská značené v tvare xxxx/C3. V predajni mali tri ložiská s koncovkou C3, no jedno (6202) toto označenie nemalo. Skrátka ho nemali na sklade. Keď som sa predajcu opýtal, čo označenie C3 znamená, povedal mi, že to je vysokootáčkové ložisko. A pokiaľ mi nebude točiť viac ako 20 000 otáčok za minútu, tak mi ložisko s označením C3 (teda 6202/C3) netreba a stačí 6202. Týmto mi vlastne podal zavádzajúcu informáciu. Keďže som dal na jeho radu a vedel som, že výstup z prevodovky nebude točiť ani 5 000 otáčok za minútu, zobral som teda ložisko bez označenia C3. Včera som manipuloval so spojkami a náhodou som pritlačil na hriadeľ a ten sa pohol do boku asi o 2 mm. Túto vôľu má akurát ložisko bez označenia C3. Tie, ktoré označenie C3 majú sú bez vôle. Vyhľadal som si na nete, čo C3 znamená a zistil som, že to nesuvisí s otáčkami, ale údajne s radiálnou vôľou. V studenom stave je vôľa iná, v zohriatom zase iná. Keď nie je dodržaná pra daný motor, tak sa ložisko skrátka zničí, lebo pri určitej teplote je vôľa strašne malá a ložisko ide na tesno. Takže musím poliť motor. Určite viete, že keď sa z nejakého dôvodu polí motor, tak sa vymenia všetky 4 ložiská. Zvlášť tie na kľukovke sú pri polení namáhané bočnou silou a zničia sa. Takže nevymením len jedno, ale všetky 4. Mal som tam ložiská SKF. Jedno stojí v priemere okolo 5,5 EUR. Takže kvôli zavádzajúcej informácii predajcu musím meniť ložiská za cca 22 eur + guferá (ktoré polenie určite neprežijú), takže plus cca 5 eur. Dohromady to mám 27 EUR.
Mám v tomto smere nejaké právo na uplatnenie si náhrady za škodu spôsobenej podaním zavádzajúcej informácie predajcu?
Naposledy upravil
martin110r dne ned lis 14, 2010 21:55:58, celkově upraveno 1