>Pat Víš, já nemám 225tku. A nevím, jestli ten pán, co vyrábí ty volnoběžky, je přizpůsobuje pro oba typy výstupních hřídelí. Proto ten námět rozpůlit motor 225 a dát do něj výstupní hřídel z 210.
Trochu se teď rozepíšu o všech modelech 210-225.
Mě se třeba na 225 nelíbí fakt, že nelze odpojit náhon, jak tomu je u 210. Je to velmi nepraktické, protože když se něco podělá a musíte tlačit, tak vám bude při tlačení do cíle/servisu navíc ještě naskakovat motor. To už se mi jednou stalo a jak jsem tehdá vzpomínal na 210, na které jsem si mohl odpojit náhon a po rovince si na pohodu šlapal.
Se svou zapáleností pro Babettismus jsem postupem času došel k názoru, že nejpovedenější Babetta 210 byla hned ta první generace s delšími řídítky, Jikov ventilem a rychlopalem. Prostě ten model, co se ještě vyráběl v Povážské Bystrici. Ti, co ten model navrhovali, tak u toho mysleli. Narozdíl od těch, co uváděli v Kolárově novější typy Babett 210, tam se už projevoval nedostatek úsudku při modernizaci. Jakoby ti inovátoři na těch Babettách ani nejezdili, když dokázali vymyslet takové hrůzy. Jak jinak byste vysvětlili, že kombinovali imbusové, křížové a ploché šroubky (s tím se setkávám často u novějších Babett >1990), takže si pak člověk ssebou musel vozit víc nářadí, použili kratší řídítka a člověk se pak více hrbí na delších cestách, použili poruchové Domino páčky a plyn, který se neustále zasekává a musíte v něm měnit pružinky, blinkry, které působí jak pěst na oko a blikání není přes den vidět, lité kola, které mají zcela odlišnou rozetu, převodku, náhon a taky se esteticky na klasický moped vůbec nechodí, delší sedlo, které brání umístění plnohodnotného košíčku, apod. To vše už byly jen takové nepovedené snahy o inovaci a proto mě takové Babetty ani moc nezajímají, protože holt už nejsou tak praktické a elegantní, jak první typy. Doufám, že jsem se tu nikoho nedotkl. To, co přišlo po 225 z nouze o odbyt či pokus o další inovaci, tím myslím dvoumístná 226, Stella a Steward, to už raději ani nebudu komentovat.
Proto jsem tady přidal úvahu o předělání Babetty 210 na mopedokik. Abych nebyl tak kritický, tak přece jenom i v nové generaci bylo pár myšlenek, které by šly použít i u starší generace a moped stále zůstal elegantní. Šlo zejména o trochu zvýšený výkon motoru (každý z vás, co má možnost střídat mopedy, si určitě všiml, že novější typy motoru mají nepatrně zvýšený výkon a rozhodně mají jiný zvuk než starší generace motorů 210. Ostatně i na mých populárních videích na youtube se můžete přesvědčit, že jsou zvuky motoru jiné), přidání startovací páky a odvzdušnění převodovky u magneta se také ukázalo jako užitečné. Nový typ odpružené vidlice vepředu je šikovný, avšak mám připomínku k plastovým krytům nahoře, ty často při jízdě vypadávají a ztrácejí se. U těch starých vidlic často odcházely těsnící manžety a vidlice byly měkčí.
Když jsem viděl kdysi tu volnoběžku tady na fóru, tak jsem zajásal a hned mě v hlavě napadlo, že by se dalo vytvořit něco úplně nového, co tu ještě nikdy předtím nebylo. Dokonce jsem pro svůj nápad ve spolupráci s kolegou Opteronkem vymyslel i nové typové číslo a to Babetta 227

Zvažuju, že bych si takový moped složil někdy dokupy. Už mi pár lidí potvrdilo, co mají tu volnoběžku, že i spotřeba jde o pár deci dolů, že pak jezdí třeba za 1.5L/100 místo 2L/100 a ta lahoda sjídět z kopce potichu na volnoběh, to je paráda.