Otáčkoměr - jak zapojit?

Vše o motorech, úpravy, karburátory, převodovka /volnoběžka/, opravy a návody...

Moderátoři: IGI, milda, DRN

Otáčkoměr - jak zapojit?

Příspěvekod angorek » ned úno 10, 2013 19:27:56

Hezký den,
chtěl bych se zeptat, jak zapojit tento otáčkoměr na babettu 210, pokud to jde... Popřípadě jaký jiný otáčkoměr si tam můžu dát, a jak ho zapojím?
Děkuji

P.S.: Nevěděl jsem, kam to vlákno mám dát, tak jsem to dal to sekce "Motor", protože to měří otáčky motoru...
angorek
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...

Re: Otáčkoměr - jak zapojit?

Příspěvekod Dr.House » ned úno 10, 2013 21:40:02

otáčkoměr je určen sice na 4T ale koukám že je tam volba na dvouválec což je paráda protožet dvouválec 4T pálí stejně jako 2T jednoválec tj. 1x za otáčku takže teoreticky by ti makat měl, zapojení bývá jednoduché jeto +, -, signál ze snímače a podsvícení, ale pro provoz na babettu by bylo třeba udělat nějaký usměrňovač a stabilizátor např na bázi 7812, ale samozřejmě musíš mít celou síť na bábě 12v, v otáčkách o něco vyšších než volnoběh většinou babetta takové napětí dá pokud jsou tam všude použity 12v žárovky, ale ohledně toho napájení by bylo lepší aby odpověděl někdo znalejší elektroniky.
určitě taky bude nutné potom používat odrušenou svíčku, ale ten otáčkoměr z tvého dotazu se mi tak líbí že uvažuju o jeho koupi, hlavně když vidím že je tam ta možnost na dvouválec, běžný s volbami např 4,8 by byl nepoužitelný
Dr.House
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod angorek » ned úno 10, 2013 23:41:29

Jejda - to je moc elektrické, na mě. Každopádně uvažuju na babču dát blinkry 12V, takže bych to celé rovnou napojil na zvláštní okruch s akumulátorem --> nemusel bych ani řešit usměrňovač. Dobře, je to +, -, snímač (myslí se tím něco speciélního, nebo je to ta cívka na alternátoru?) a podsvícení, ale co dát na který konektor? Tomu, že by měl fungovat nerozumím - přece 4T motor udělá za 1 dobu půl otáčky, tzn. za celý cyklus (4 doby) 2 ot. a 2T udělá za 1 dobu také 1/2 ot. za 2 doby to je 1 otáčka, tak ajko, že to má teoreticky fungovat? A ještě dotaz?
Díky :)

P.S.: Ta volba dvouválec - to je to kolečko u kterého jsou napsány čísla 2, 3, 4, 5, 6, 8? Pokud ano, tak by to mělo být takto - zapojit a nastavit na 2?
angorek
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...

Příspěvekod Dr.House » pon úno 11, 2013 0:15:47

ano zapojit a nastavit 2, těmi jiskrami bych to vysvětlil asi tak jak píšeš 4T má na jeden cyklus 2 otáčky a na klasickám zapalování s rozdělovačem pálí vždy tu každou druhou protože rozdělovač má poloviční otáčky než klika proto je často poháněn přímo z vačky, když je snímač na klice dává 2 impulzy na otáčku a když v rozdělovači tak tam dává 4 ale s polovičními otáčkami takže to zase víjde naty 2 za jednu otáčku kliky, doufám že sem se do toho moc nezamotal.
S tím zapojením je to natu snímací cívku na zapalování, ale když by si tam měl baterku jak píšeš bylo by potřeba potom propojit kostru z baterky s kostrou na moto jinak by to nechodilo, co dát na který konektor bude v návodu nebo na krabičce v který příjde otáčkoměr
Dr.House
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod PetrT30 » pon úno 11, 2013 10:36:34

- B@BeTT@ 210 moje
- B@BeTT@ 207/500 moje =prodaná=
- B@BeTT@ 210 renovace
- B@BeTT@ 207/300 renovace
PetrT30
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Příspěvekod Dr.House » pon úno 11, 2013 12:07:04

tohle je asi nejjednodušší, ale přecejenom ten analog je hezčí a i lépe se odečítá hodnota a neskáče to jako na digitálu, ale to je samozřejmě jenom můj názor a pohled na věc, nevýhoda může pro někoho být to že je pouze do 8tis
Dr.House
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod angorek » pon úno 11, 2013 16:00:52

Zdravím,
samozřejmě, u nových motorek je baterka napojena tak, že jeden pól na kostru, drudý drátem, ale mnyslel jsem, že bych dal + i - drátem, jen na ten otáčkoměr (eventuélně blinkry). To by mělo fungovat, ne? Kdybych totiž propojil jeden pól baterky s kostrou, tak by se to bilo - proud z altíku a z baterky...
angorek
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...

Příspěvekod Dr.House » pon úno 11, 2013 16:14:27

zapojit jenom z přímo z baterky + a - můžeš ale - budeš muset propojit s kostrou babetty jinak by to nefungovalo protože by nebyl uzavřen obvod snímače, proud z baterky a altíku se ti nemůže nijak bít jak píšeš když neuzavřeš obvod i druhým polem baterie
Dr.House
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod angorek » pon úno 11, 2013 16:25:48

Děkuji, takže v podstatě - hodím na kostru a + si rozvedu kabelem, kde chci, aniž by to ovlivnilo funkci lternátoru, nebo aby altík ovlivnil baterku? Uvažoval jsem nad tím digitálním, ale jsem pro ten analog - přece jenom se na babči bude lépe vjímat :)
angorek
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...

Příspěvekod Dr.House » pon úno 11, 2013 16:55:51

ano když zapojíš pouze - na kostru stroje a + už nebudeš zapojovat nikam do alternátoru ale pouze do blinkrů a otáčkoměru tak se nic nestane, pochopil jsem že asi nebudeš mít dobíjení a občas baterku nabiješ sám
každopádně ale určitě dát pojistku to je základ ona baterka dá už velký proud v případě nějakého zkratu
Dr.House
Mistr fóra...
Mistr fóra...

Příspěvekod angorek » pon úno 11, 2013 17:11:57

Dobře, děkuji - nejsem nějáký elektrotechnik, takže nabíjení vyřeším ručně, že to občas dám na nabíječku a je to. Samozřejmě, s pojistkou se počítá...
angorek
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...

Zpět na Motor