Mr.HONDA píše:Chlapi, toto téma my nedá pokoje. Přez oběd na to myslím a napadlo mě místo toho cvrka ze zadního kola použít mechanizmus ráčnového klíče. Dosti by se to minimalizovalo a přepínatelností levého a pravého chodu odpadají utahovací šrouby. Prostě přepnu, nastartuju a můžu babettu tůrovat dle libosti a zadní kolo se ani nepohne. Dobrý pro štelování motoru... pak se ohnu přecvaknu páčku a tradá..... motor přenáší sílu já jedu. Z kopce si to bude jentak cvrlikat. Problém může být životnost, nicméně pokud se bude vycházet z nějaké kvalitní ráčny, budou určitě i díly k mání a budou i dost odolné a určitě kalené. Pokud by byla ráčna malá, může se použít nějakej větší momenťák. Otázka je jakýho momentu je schopná babeta přez spojky. Pak už jen nějak to zabalit aby to heky vyzeralo a paráda.
Mám namysli něco takového:
http://www.naradi-extol.cz/index.php?ma ... ts_id=1516
z něčeho takového:
http://www.naradi-extol.cz/index.php?ma ... ts_id=4659
Jak tak koukám, dosedací plochy elementů budou větší, než u toho cvrka.
Mr.HONDA píše:No právě kvůli životnosti jsem toto zmínil. Jelikož ta volnoběžka co je tady prezentována je s pastorkem z jednoho kusu a není to nijak kaleno atp. (polotovar), což znamená že se sjetím pastorku vyhazujete i celou volnoběžku. Pokud by se dal pastorek kupovat samostatně a i díly do "cvrka" by byli k mání - viz. gola sada, tak už jen stačí z nějaké ocele udělat mezikusy - které budou tímpádem nesmrtelné. Také se zde řeší velikost a váha volnoběžky a její vliv na ložisko výstupní hřídele. Myslím, že tato by byla daleko lehčí a menší. A v neposlední řadě i elegantější a problém se šroubkem by řešila vtipně a jednoduše.
Jednosměrným ložiskem to nevyřešíš, páč pořád budeš potřebovat aretaci na startování.
Co se týče krouťáku, tak můj názor je takovej, že co přenese CHINA cvrček, to přenese kalené ústrojí goly také. Problém může být, že v ráčně goly není ložisko. Pokud pojedu a motor bude v tahu, tak to nevadí, páč oba kusy budou vůči sobě v klidu, ovšem z kopce bude vnitřní část vlivem volnoběhu téměř v klidu zatímco ta venkovní bude mastit se zadním kolem. Zde je dle mého jediná slabina. Druhá slabina může pro někoho být v tom, že tato volnoběžka nemá trvalej seplej stav. Pro brždění motorem.
Mr.HONDA píše:No právě kvůli životnosti jsem toto zmínil. Jelikož ta volnoběžka co je tady prezentována je s pastorkem z jednoho kusu a není to nijak kaleno atp. (polotovar), což znamená že se sjetím pastorku vyhazujete i celou volnoběžku. Pokud by se dal pastorek kupovat samostatně a i díly do "cvrka" by byli k mání - viz. gola sada, tak už jen stačí z nějaké ocele udělat mezikusy - které budou tímpádem nesmrtelné. Také se zde řeší velikost a váha volnoběžky a její vliv na ložisko výstupní hřídele. Myslím, že tato by byla daleko lehčí a menší. A v neposlední řadě i elegantější a problém se šroubkem by řešila vtipně a jednoduše.
Jednosměrným ložiskem to nevyřešíš, páč pořád budeš potřebovat aretaci na startování.
Co se týče krouťáku, tak můj názor je takovej, že co přenese CHINA cvrček, to přenese kalené ústrojí goly také. Problém může být, že v ráčně goly není ložisko. Pokud pojedu a motor bude v tahu, tak to nevadí, páč oba kusy budou vůči sobě v klidu, ovšem z kopce bude vnitřní část vlivem volnoběhu téměř v klidu zatímco ta venkovní bude mastit se zadním kolem. Zde je dle mého jediná slabina. Druhá slabina může pro někoho být v tom, že tato volnoběžka nemá trvalej seplej stav. Pro brždění motorem.
Mr.HONDA píše:souhlasím s tím ložiskem. Dokonce by to mohlo být ještě menší, ovšem pořád je tu problém opačné aretace a přiznejme si, cokoliv tam šroubovat je prostě nešťastné řešení. I ta nejvyštelovanější babeta občas zdechne.Díky "Marfyho" zákonům třeba na křižovatce. A to pak musíš slíst, nebo přešlapat na druhou stranu. (super v odbočovacím pruhu v levo
) Někdo tu zmiňoval "křídlovej šroub" No.... podle toho co jsem pochopil ze zde ukázanejch obrázků, tak ta venkovní část se netočí, jen pokud babeta vrčí a stojí na zemi, popř. je na stojanu a ván fungujou pružiny na rozběhovce tak jak mají, nebo pokud jedete z kopce, nejsou tam šrouby, motor je ve volnoběhu a fungujou pružiny v rozběhovce tak jak mají. Ovšem za jízdy v tahu se to bude točit a ta křídlovka..... až vám majitelům jednoho dne chytne třeba tkaničku, popř nohavici atp. se budete divit, jak rychle se to točí.
Nic takového tam podle mě nemá co dělat. Takže jednosměr. ložisko ano, minimalizace ano, odlehčení ano, ale zbejvá minimálně startovací aretace, popř. ruční startování.
Emilio píše:Ano plne s vami súhlasím. Ešte mi niekto vysvetlite čo je to to jednosmerné ložisko, lebo nie som strojár a ani od čierneho remesla. Dík
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 návštevníků