Úvodem nečekám nějaké rozřešení problému, jen se chci podělit o zajímavou zkušenost. Dostala se mi do opravy jedna Babetta, která nebyla v provozu 3 roky. Takže klasika, vyčistil jsem ucpaný výfuk a koleno, vylil 2 deci mazlavé hmoty z nádrže a v mezích možností odrezil nádrž, profoukl filtr a kohout, natankoval plnou a pak přišel na řadu karbec, nakonec napnutí řetězu, nastavení brzd a ve finále tuning lehkých řadících čelistí na těžké včetně zabroušení startovacích paken, ať líp zabírají.
Nakonec jsem se jel spokojeně projet s výsledkem mé půldenní práce kolem komína. Babetta krásně předla a jelikož tam jsou jen samé originální díly, tak krásně řadí a motor ševelí. No prostě tak skvěle běžící motor jsem už dlouho neslyšel. O to bylo moje překvapení větší, když jsem se vrátil zpět do garáže a prohlédl si, jak Babetta po cca 5km jízdy vypadá. Trubka rámu byla tak zahřátá, že bych si na ni mohl ugrilovat steak. O to horší pohled mě čekal při pohledu na hadičku do karburátoru. Mám tam takový malý filtr paliva a ten se nafoukl na dvojnásobnou velikost teplem. Štěstí, že jsem nejel dál, jinak by to asi bouchlo, rozpojilo se a začalo hořet. Motor byl hodně slušně zahřátý. V prvním okamžiku mě napadlo, tak to bude asi způsobené velkým předstihem, ale jelikož je majitel úplná lama, tak jsem nepředpokládal, že by zrovna sundával dekl a šiboval se statorem. No, po proměření vše ok. Tak to jsem úplný jelen, čím to může být. Podotýkám, že před 3 lety jsem tu Babettu já prodával majiteli a byla OK. On najezdil tak max 100km a pak ji odstavil. Babetta krásně valí skoro 50kmh, krásně táhne do kopců, žádný odpor, takže jsem vyloučil nějaké tření, které by zahřívalo motor. Tak holt budu muset ještě nějakou dobu jezdit kolem komína a testovat, než na to přijdu a než ji budu moci předat.