Nedávno jsem řešil u kamaráda problém. Tak si to tak jel přes Husovický tunel, vyjel z něj a najednou mu Babetta chcípla, auta blikaly, no co vám budu povídat, vy z Brna víte, jak je to nepříjemné zrovna na tom úseku mít poruchu. Praskl mu externí palivový filtr ve svaru a vyteklo mu hodně benzínu z nádrže přímo na zahřátý válec. Naštěstí pracovní teplota válce je cca max 150°C a benzín chytá až něco kolem 200°C, tak to jen dýmilo. Poté, co to nouzově spravil tak, že hadičku zapojil přímo do karburátoru, už babettu nenastartoval. Myslel, že se mu asi zanesl karbec nějakým smítkem, tak si nechal Babettu odvézt domů a začal čistit jak pominutý a nic. Po několika dnech bezmoci se obrátil na mě, že mu to zaboha nejde nastartovat.
Začal jsem také karburátorem, abych se přesvědčil, že tam třeba něco nezkonil, ale vše v něm bylo správně seřízené a nic ucpané. Ostatně jsou tam 2 trysky a i kdybyste měli jednu ucpanou, tak vám i tak motor chytne. Pokud je ucpaná hlavní tryska, tak vám půjde jen volnoběh, pokud vedlejší, tak tak zas nepůjde volnoběh, ale provoz ano. Přinejhorším Babča párkrát bafne a chcípne kvůli nedostatku benzínu.
Jenže kamarádovi to vůbec ani nebaflo, jiskru to neházelo, svíčka mokrá. Po chvíli elaborování jsem zjistil, že se mu spálila asi od benzínu zapalovací cívka na statoru. Tak jsem ji přepájel za novou a už to začlo házet jiskru, ale zaboha to nešlo nastartovat.
Tak jsem proměřil voltmetrem indučku a jtz krabičku a všechno se jevilo ok, jiskru při přiložení svíčky ke kostře to házelo slušně. Pořád nic. Tak nakonec se tam dala nová indučka a poté Babča jednou bafla na chvíli a zase chcípla. Poté jsem zkoušel různě svíčky, nic nepomohlo, tak jsme dali novou originál JTZ krabičku. Furt nic, tak jsem se po hodině naštval a dal jsem tam ještě jednu originál JTZ krabičku a najednou zázrak, baflo to na první pokus a všechno OK. Obě JTZ při proměřování dle Ďurkoviče vykazovaly správné hodnoty. Takže mám radu, pokud si vozíte náhradní JTZ krabičku, tak si ji ještě raději předem vyzkoušejte, zda je OK

Doporučím klasický osvědčený postup metoda pokus omyl. Zkuste postupně vyměnit každý díl, až naleznete ten špatný.
Půjčit si kámošovou Babettu nebo pokud to myslíš s Babettami vážně, tak mít v zásobě všechny náhradní díly od elektriky.
Projít kompletně elektroinstalaci a ukostření, zda je vše ok, někde se něco nerozpojilo nebo není studený spoj. Poté zkusit novou JTZ krabičku, novou indukční cívku, novou fajfku, zapalovací kabel, novou svíčku, novou zapalovací cívku. To, že ti to hází jiskru, ještě neznamená, že ti ji bude házet při kompresi zašroubovanou do hlavy.
Mě osobně trvalo zprovoznění kamarádovy Babetty celý den, protože jsme ještě kromě toho přecházeli z poruchového GYTu na old school JTZ.
Pokud Babetta stála 10 let, tak bych vyměnil preventivně všechny gufera, protože jestli ti profukuje gufero na klice, tak ti to nepojede ani omylem.