V mé hlavě už 2 roky dřímala myšlenka postavit důstojného nástupce všech Babett - prostě vzít ty nejlepší komponenty z vybraných modelů (konkrétně 228, 207, 210, 225) a složit zbrusu nový model Babetta 227.
Nyní můžete v diskuzi pod tématem polemizovat ohledně výběru komponent, ale já už své rozhodnutí nezměním. Mám už něco naježděno a to na vícero Babettách, takže nějakou zkušenost mám. Můžu zodpovědně říct, že nejspolehlivější Babetty byly první 210tky vyrobené ještě v P.B a tak se z takové Babetty vyjde při úpravě.
Babetta 227 se skládá z těchto dílů:
Vyjde se ze zachovalé originální Babetty 210, r.v. 1984-1986 (kvalitní provedení z P.B.). Tato Babetta obsahuje:
- starý typ vidlice s pružinami uvnitř (líp pérují na našich rozbitých cestách)
- starý typ řídítek (jsou větší) a lépe se s nimi řídí
- rychlopal rukojeti (lepší než poruchové Domina)
- drátěné kola
- šlapátka
Nově se namontují nebo vymění na Babettu tyto komponenty:
- široké kožené sedlo z 228čky renovované do pravé kůže napojené přes redukci do 210 sedla
- olejové tlumiče bílé CZ výroby s nastavitelnou tuhostí
- pneu Mitas M06 60/100 R16 (osvědčené a léty ověřené nezničitelné pneu)
- mírně upravený motor z B225 s výstupní hřídelí z Babetty 210
- volnoběžka na výstupní hřídeli s 14-zubovým kolečkem (zakázková výroba viz volnoběžky ve fóru)
Takto upravená Babetta jezdí se spotřebou pod 2L/100, z kopce se může jet na vypnutý motor hodně přes 60km/h, pod kopcem dochází k nastartování startpákou a plynulém pokračování v jízdě.
Úprava není určena pro všechny, jen pro vyježděné opatrné jezdce. Babetta totiž nebrzdí motorem, takže se lze lehce zabít v případě, že jezdíte jak prase a nedodržujete odstupy a přednosti.
Bohužel jsem poslední dobou pracovně velmi vytížen, tak je moje přestavba zatím na papíře a realizace se pořád odkládá. Nákup komponent (ještě jsem nezačal s úpravou) mě už vyšla bezmála na 6 tisíc Kč s tím, že motor je ještě v dobrém stavu a nepotřebuje komplet GO, jen částečnou. Postupně zde budu přidávat další info a fotky.
Případné zájemce o přestavbu na Babettu 227 můžu potěšit tím, že netrvám na copyrightu, takže si babču klidně podle mého návodu můžete upravit.