Ahoj lidi, po měsíci trochu jiných starostí jsem se konečně zase dostal na net. A hned vám dám příležitost, abyste mě kamenovali
. Cca před 4 roky jsem se levně dostal k 20 litrům oleje CASTROL GARDENA. Není to olej vhodný do babety, ale risknul jsem to a kupodivu zatím bez problémů. Jezdím na to já (střídavě 2 babči), dcera a manželka, dohromady 3 x 210 a 1 x 207. Postupně ředím až 1 : 50 (a pak tam pro sichr ještě trochu cvrnknu
) a zatím fakt dobrý. Já s vašimi názory nepolemizuju, akorát píšu své zkušenosti (možná se mi to časem ještě vymstí). Ale ne úplně souhlasím s názorem "bylo to na to konstruovaný, tak to tam patří". Kdysi totiž nic jiného nebylo - a to je hlavní důvod proč je to v návodu, ne že by to bylo to jediné vhodné. Ostatně, kdo z vás například shání třeba benzín speciál, na který to bylo konstruováno atp. atp. I k volnoběžce se mi mnohem lépe osvědčují řidší oleje než PP 80, v jednom stroji, kde volnoběžka byla již na odchodu se to po použití oleje ATF (do posilovačů a automatických převodovek) nádherně usadilo a zatím 3 roky bez problému (takže zatím nepůlím
). Jinak ten vámi vychvalovaný M2T musí být něco jiného než ten původní (s tímhle zatím nemám zkušenosti), ten origo, na který "to bylo stavěno" byl dost velký humus, po rozpůlení byl na všech součástkách hnusný "med", ložiska zalepená a výfuk samozřejm zasraný co chvíli. Tenhle nový je možná něco jiného, ale tak úplně jsem nepochopil jak ho odlišit od toho originálu, který byl vyráběn z vyjeťáku, vpodstatě jen přefiltrováním a následným "sebráním hnusné pěny po zahřátí a přidání trochy toho louhu". Je pravda, že plná syntetika už jenom proto, že její molekuly jsou podstatně menší oproti minerálu, se do klasiky moc nehodí (ovšem dělení na syntetiku, semi a minerál je dnes už také trochu mimo), ale zatracovat šmahem vše jiné než to, "na co to bylo konstruováno" je také trochu nesmyslné - to by dnes nevyjel žádný veterán (pan Benz kupoval benzín v lékárnách). Svůj názor samozřejmě nikomu nevnucuji, jen se dělím o své, možná nepřenositelné, zkušenosti.