droly píše:Dobrý den,
Jsem tu nový tak bych potřeboval poradit.
Vlastním babettu 210, kterou bych chtěl dát do richtiku a zároveň aby jezdila rychleji, ale ne na úkor
spolehlivosti, životnosti, spotřeby.l
Tak na to zapomeň, že bys jezdil rychleji a zároveň ne na úkor životnosti. To se neslučuje. Když Babču otuníš, tak pak počítej max životnost tak 4-7tisíc km a pak zas go. Pokud chceš dosáhnout katalogové životnosti (20-30tis km s origo díly), tak bys musel jezdit trvale max do 5000otáček, tzn. 35km/h. Babetta je nízkoobrátkový stroj stavěný na tuto rychlost. Předpokládám,že chceš ale valit 50km/h+
Co se týče klikovky, tak bohužel jsou ojniční ložiska značně poddimenzované (srovnatelné s INA ložiskama v rozběhovém bubnu) a při těch prdech, které klikovka dostává, je to jen otázka času, kdy se vysypou z klece. To je největší Achylova pata celé Babetty, prostě výrobce nepočítal, že by Babetta byla nějaký cestovní prostředek, který se bude vytáčet a jezdit na něm dlouhé trasy. Prostě klasika do obchodu na rohlíky, to je původní konstruktérský záměr a na to je dimenzovaná klikovka . Obecně je lepší udělat repas originální klikovky, než tam dávat tu z druhovýroby. Originál je lehčí, klikovka se ochotněji roztáčí.
Co se týče pístů, tam se to má tak. Alexandr-t zmínil, že v maďarském pístu je víc křemíku, takže když oželíte větší cinkání ve válci, tak je šance, že by mohl vydržet vyšší teplotu. I přesto jsem Maďara roztavil

Můj tuner odebírá značku Berta, což je asi top mezi Maďary. U těch Maďarů je problém v tom, že jsou humpolácky vyrobené. Už 2x se mi uvolnil kolík zámku pístu, vypadl, udělal naštěstí díru jen v pístu. Almet je preciznější, bohužel už se nevyrábí. Seženete už jen 0V a 4V, takže ho asi nemá smysl doporučovat. Ještě bych ale mohl doporučit, pokud máte přístup ke starším jetým válcům s origo pístem, tak si nechte udělat výbrus na ten starý ojetý píst, poud není už moc poškrábaný a pojede vám to skvěle. Takový píst byl už je tepelně namáhán a tak už nebude pracovat ve válci při zajíždění.
S karburátorem nepomůžu. Naučil jsem se seřídit k dokonalosti Jikov DC2912 a nechce se mi učit něco jiného

Takže kdybyste mě náhodou někdy potkali, tak moje babetta zvenčí nemá žádný viditelný tuning, všechny díly jsou originální, ale valí 60km/h a žere přitom 2L/100