Dotaz:
S ohledem na vyvoj se mi casto povede svicku \"ulit\" prilis bohatou smesi. Na rozdil od \"velkych\" svicek typu N14C se mi tyto male nedari opet zprovoznit. N14C staci chvili macet v tetrachlorethylenu a pak pripadne okartacovat a funguje znovu jak ma. Jenze ty AR12C (M10x1,0) se muzu snazit znovuzprovoznit jak chci a nikdy uz nepali dobre. Protoze spotreba svicek je znacna a zacina mi lezt do penez (je to sice 60 Kc/kus, ale uz mam celou krabici vadnych), poradite mi bud\' jak \"zrenovovat svicku AR12C\", pripadne nejaky jiny typ, ktery by nebyl tak nachylny k destrukci \"ulitim\" ? Na izolatoru vznikne zrejme vodiva vrstva a pali to jiskru ne mezi vnitrni elektrodou a pouzdrem (zavitem), zrejme pres castecne vodivy izolator.
Odpoved:
obávám se, že pokud nevyřešíte problematiku palivové mapy, tedy stechiometrického poměru, budete neustále vyměňovat zanesené-zalité svíčky.
Určitou pomocí při testování by pro vás bylo použití zapal.svíčky o stupeň teplejší, tedy v tomto případě místo AR12C použít AR14YS.
Svíčka se rychleji ohřeje, lépe se bude čistit.
Velké zatížení pro základní zkoušky na ní nebudete provádět, ty necháte na typ AR12C. AR14YS bude pro odladění volnoběhu a nízkého zatížení.
Zapal.svíčky prakticky nelze renovovat. Pokud totiž při zalití nebo vytvoření velkého množství úsad dojde k elektrickému průrazu izolátoru, je svíčka za tlaku nevratně zničená.
Svíčky se mají čistit pouze teplem, ideální je překročit teplotu 450oC.
Čistit svíčky kartáčem pouze napomáhá jejich zničení, kdy dojde k nanesení vodivého materiálu na keramiku a zvýší se náchylnost na elektrický průraz.