Babetta a variátor

Vše o motorech, úpravy, karburátory, převodovka /volnoběžka/, opravy a návody...

Moderátoři: IGI, milda, DRN

Babetta a variátor

Příspěvekod dolly » úte čer 28, 2011 18:09:12

Jen taková myšlenka :)

Vzal by se motor z 210, nechal by se primární převod od klikovky včetně rozjezdovej spojky. Sehnal by se variátor (z nějakýho skůtru) a na hřídel od řadící spojky (který by se vyřadila) by se přiděla první část variátoru. Potom by se někam musela přidělat druhá půlka variátoru s pastorkem...

Problém je, že se variátor se většinou dá sehnat jen z 1/4 (červeně). Ještě je potřeba to oranžový...
Když má babetta zařazenou dvojku, tak je to jako kdyby měl vatiátor převod 1:1, takže je tam ještě místo na zrychlování (po rovince a z kopce, když je motor jinak vytočenej). A od začátku by měl zátah, protože vy klidovým stavu by byli dva převody do pomala...

Obrázek

Co si o tom myslíte?
Odpovědi "je to kravina" si nechte pro sebe, nejsem na ně zvědavej :P
Babetta 210, rok výroby 1985, nalítáno přes 13kkm, mrtě mašina - více zde
dolly
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...

Re: Babetta a variátor

Příspěvekod martin110r » úte čer 28, 2011 18:26:19

Neviem no. V tomto som asi dosť konzervatívny, ale pri tomto ma napadne len jedno - je Babetta málo poruchová? Treba jej spraviť ďalší možný zdroj závad?

Ale tak dajme tomu dakoho to možno osloví. Kto si trúfa, smelo do toho.
Babetta 210 - rok výroby 1995
Bližšie info o mojej Babette TU.
Zahlasujte v ankete
martin110r
Veterán fóra II. stupně
Veterán fóra II. stupně

Příspěvekod Fajn-Tom » úte čer 28, 2011 18:31:05

dolly píše: Potom by se někam musela přidělat druhá půlka variátoru s pastorkem

Kam někam??

Já jsem na tím přemýšlel asi před týdnem. Chtěl jsem přídělat první čás variátoru přímo na spojky, druhou část pak místo řadícího bubnu. Ale pak jsem si řekl, že jednoduší bude udělat přídavnou převodovku ze simsona na jednorychlostní motor. Takže teď v hlavě dělám plány a v zimě až bude čas se do toho pustím
Fajn-Tom
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Příspěvekod dolly » úte čer 28, 2011 18:54:03

To martin110r: Já to beru hlavně jako věc k zamyšlení (Kdybych tady měl na stole komplet rozebranej variátor, tak bych už něco zkoušel. Jenže to jsou prachy...). Jinak, největší zdroj poruch (řadící spojka) by se vyřadila a místo ní by se použl variátor. Z původních převodů by zbyla startovací spojka a řemínek a bubnem. (Otázku startování teď neřeším).

To Fajn-Tom: Variátor je plochej a dlouhej, takže by se musel udělat nějakej držák. Do něj zalisovat ložiska a do nich druhou část s variátorem a pastorkem.
Babetta 210, rok výroby 1985, nalítáno přes 13kkm, mrtě mašina - více zde
dolly
Ostřílený diskutér...
Ostřílený diskutér...

Příspěvekod Fajn-Tom » úte čer 28, 2011 19:16:37

a kam dáš ten držák? za motorem máš šlapky a pak hned kyvku. Jedině druhou část přidělat na hřídel šlapek, ale to pak nevim jak přiděláš řetez
Fajn-Tom
Zasloužilý uživatel
Zasloužilý uživatel

Zpět na Motor