od Matrix » pon čer 28, 2010 14:33:06
Pánové, zkusím rozpohybovat tohle téma. Před rokem když jsem si Babettu přivezl sem na ní měnil pro klid duše skoro všechno. Vyměnil sem i komplet řadící čelisti, regulační unašeč i vnitřní unašeč. Asi 1.200 km (tedy do teď) to jezdilo parádně bez sebemenšího problému. Přeřazování nahoru i dolu bylo dle mých představ. Teď sem o víkendu jel z volejbalovýho turnaje a vcelku ze dne na den to přestalo řadit. Najednou jsem zjistil že na jedničku jedu 30 a pořád to né a né přeřadit. Vcelku jediná možnost řazení byla "manuální" a to tak že člověk otočil moment, ubráním plynu, kdy se brzděním motorem prostě dvojka zařadí. Ale i tak bylo cítit že když sem přidával, že má dvojka tendenci se vyřazovat do stavu něco mezi jedničkou a dvojko aby to pak při hodně lehkém zrychlování už na té dvojce zůstalo. Doma sem to rozebral a v domnění že něco bude blbě. Buben dokonale suchý, po přejetí prstem po dosedací ploše to "zavrzalo" jako když přejedete po dokonale odmaštěném talíři po umytí nádobí. Nikde žádný olej nebo průsak. Oba regulační unašeče bez zjevných známek poškození nebo enormního otlačení. dosedací plochy čelistí krásně zaběhlé celou plochou dosedající na buben. Když sem s bubnem a zadním kolem hýbal, vše krásně pracovalo a natiskovalo čelisti na buben, proč to ale za jízdy takhle hapruje ? Funkci volnoběžky jsem tím taky ověřil, funguje bez problémů. Startování je precizní na půl našlápnutí bez plynu to chytne okamžitě. Vyměnil sem i olej v převodovce. Vyměnil těsnění "O" kroužek a pro jistotu sestavu podložka+Okroužek doplnil na podložka + Okroužek+podložka.
Výsledek: sice to přeřadí ale až daleko za 30 km/h před tím to nepřeřadilo samo vůbec. Pořád zůstává, že se musí dvojka zrychlovat pomalu aby to nemělo tendenci přepínat do mezistavu 1a2.
Co mohlo způsobit náhle zhoršení přeřazování ? Jinak když už jedu na dvojku i do mírného stoupání, nemá naštěstí tendenci tam házet jedničku. Ale do prudkého kopce to na jedničku jede.
Babeta 210/000, r.v. 1988, najeto 22.500 km, S91+Stihl HP Ultra (zelený) 1:50