od martin110r » ned lis 01, 2009 20:19:40
Chcem sa opýtať - je možné, aby mala teplota vzduchu vplyv na voľnobežné otáčky? Ide o to, že karburátor mám nastavený ukážkovo. Sviečká má tehlovočervenú farbu a voľnobežné otáčky som mal nastavené správne. Ešte minulý týždeň som kamarátom ukazoval, ako má vyzerať správne nastavený voľnobeh. Motor bežal, koleso sa ani nepohlo. Vtedy bola teplota asi 10°C. Dnes u nás trochu primrzlo, bolo -3°C. Naštartoval som Babettu a trošku sa povozil. Po najazdení asi 5 km som zastavil a už podľa sluchu som vedel, že mám nejak moc vysoký voľnobeh. Dal Babettu na stojan a pri zohriatom motore sa koleso krútilo ako divé. Nesúvisí to nejako s teplotou vzduchu? Z fyzikálneho hľadiska sa mi to zdá reálne, pretože studený vzduch má menší objem, ako teplý, to znamená, že keď sa nasaje rovnaký objem teplého a studeného vzduchu do valca, v tom studenom vzduchu bude viac molekúl kyslíka, ako v tom istom objeme teplého vzduchu a teda viac molekúl kyslíka na rovnaké množstvo benzínu=dokonalejšie spálenie zmesi. Z toho by v konečnom dôsledku mohli byť tie vyššie voľnobežné otáčky, nie náhodou? Konieckoncov, veď aj niektoré autá majú chladič vzduchu, takže vzduch, skôr než sa nasaje do valca prejde ešte chladičom a mierne sa schladí, aby sa ho do valca viacej vošlo.
Nedokážem si inak vysvetliť ten vyšší voľnobeh, pretože do karburátora nikto nebabral, a keď bolo vonku teplejšie tak sa koleso nekrútilo.