Mistr Vlada píše:Válec strčíš do trouby a ohřeješ ho na hodně stupňů a vložka ti témněř vypadne sama.
No jestli je to tak jednoduché, skoro bych se bál že se mi při jízdě vložka pohne.
Prohlídnul jsem si detailně rozpůlený motor, z jedné strany na vložku tlačí hlava a to docela silně. V karteru je jakýsi doraz, hliníkový nálitek, ale ten je u mně zhruba milimetr pod tou vložkou. takže ta vložka musí sakra pevně držet, když s ní matky na hlavě nepohnou. Nakonec je dobře že vložka nesedí na tom nálitku, válec musí tlačit na těsnění, a né na nějaký doraz.
Do vyjímání té vložky se pouštet nebudu. Vůbec netuším jak bych jí za horka vrátil na její původní místo
A při nějakém násilném vyjímání hrozí že už nebude sedět tak pavně, a za jízdy ujede??
Ale mám teď trochu pochybnost zda mezi válcem a vložkou nejsou dutinky které by zhoršovaly odvod tepla, případně jak to ověřit? Infrakamerou by to šlo, ale tu nemám.
Moje obava z těch dutinek je zvětšena tím, že vložky vodou chlazených motorů jsou zpravidla dělány jako mokré, tedy voda přímo omývá vložku, není nutný převod tepla přez styk vložka hliník.
Lubor