od martin110r » úte čer 01, 2010 21:23:50
Tak v prvom rade som poriadne vyčistil trysky stlačeným vzduchom, plaváky nastavil podľa obrázku v dielenskej príručke. Tie plaváky som vyladil doslova na desatinu milimetra. Vymontoval som si hlavnú trysku (63), aby sa mi lepšie kontrolovala výška plavákov a po každom prihnuti som si priložil uhoľník (môže byť aj pravítko, alebo hocičo rovné) a tak skontroloval, či sú plaváky v jednej rovine s emulznou trubicou. Keď som docielil to správne nastavenie plavákov, ako udáva výrobca, tak som karburátor zložil a len tak narýchlo som ho nastavil. Na voľnobeh som dal myslím 2,5 otáčky od dorazu a bohatosť dal na 1 otáčku od dorazu. Skrátka hrubé nastavenie, len aby Babetta chytila a dokázala ísť po vlastných. Takto som prešiel asi 2 kilometre, aby sa zohrial motor a potom karburátor jemnejšie doladil v priebehu dvoch minút na ceste. Prispôsobil som si voľnobežné otáčky, aby sa mi nekrútilo zadné koleso a potom vyskúšal párkrát teplý motor naštartovať. Keď ten štart za tepla nebol ideálny, tak som začal točiť šrobkou viac doľava (tým pádom som ochudobňoval zmes). Motor mi krásne bez plynu chytil, keď som tam mal 1,5 otáčky od dorazu.Nakoniec som sa išiel previezť asi 10 km aby sa sviečka vypálila a potom doma som ju skontroloval. Sviečka mala krásnu červenú farbu. Ale základom je správne nastavená hladina. Potom je samotné nastavenie karburátoru hračka na pár minút.
A za ďalšie, treba mať dostatočne silné prižiny v rozbehovej spojke. Keď sa vyťahajú, tak býva problém trafiť voľnobeh, lebo už pri nízkych otáčkach začínajú zaberať spojky. Moje pružiny už pomaličky ale isto začínajú vykazovať známky opotrebenia. Sem tam sa mi stane, že aj napriek kvalitne nastavenému karburátoru mi pri prudšom zabrzdení motor zhasne. Ale problém je zohnať nové a kvalitné pružiny. Nedávno som si kúpil nové pružiny a boli ešte slabšie, ako staré. Dnes už tie pružiny sú vyslovene čo kus, to originál. Majú akurát rovnaký tvar, ale čo sa týka sily v ťahu, tak sú na tom biedne.